10 найбільших та найстрашніших доісторичних морських чудовиськ


Деякі з найбільших істот, які колись населяли цей світ, жили мільйони років тому. Нижче представлено десять найбільших та найстрашніших морських чудовиськ, що колись нишпорили в океанах:

10. Шастазавр (Shastasaurus)

1953Іхтіозаври були морськими хижаками, які виглядали як сучасні дельфіни, і могли досягати величезних розмірів, вони жили в тріасовий період близько 200 мільйонів років тому.

Шастазавр, найбільший вид морської рептилії з коли-небудь знайдених, був іхтіозавр, який міг вирости до більш ніж 20 метрів. Він був набагато довший, ніж більшість інших хижаків. Але однf з найбільших істот, що колись плавали в морі, було не зовсім страшним хижаком; Шастазавр харчувався методом всмоктування, і їв, головним чином, рибу.

9. Дакозавр (Dakosaurus)

2568
Дакозавр був вперше виявлений в Німеччині, і, володіючи дивним рептильним і в той же час рибоподібним тілом, він був одним з основних хижаків в морі під час юрського періоду.

Його викопні останки були знайдені на дуже широкому просторі – їх знаходили всюди, від Англії до Росії і до Аргентини. Хоча його зазвичай порівнюють із сучасними крокодилами, Дакозавр міг досягати 5 метрів в довжину. Його унікальні зуби навели вчених на думку, що він був головним хижаком під час свого жахливого правління.

8. Талассомедон (Thalassomedon)

3438

Талассомедон ставився до групи пліозаврів, а його назва перекладається з грецької як «Морський Володар» – і не дарма. Талассомедони були величезними хижаками, що досягали до 12метров в довжину.

У нього були майже 2 метрові ласти, що дозволяло йому плавати в глибинах зі смертельною ефективністю. Його царювання, як хижака тривало до пізнього крейдового періоду, поки, нарешті, не підійшло до кінця, коли в морі з’явилися нові більш великі хижаки, такі як мозазаври.

7. Нотозаври (Nothosaurus)

4335

Нотозаври, що досягали в довжину всього 4 метри, були агресивними хижаками. Вони були озброєні повним ротом гострих, зовні спрямованих зубів, що вказує на те, що їх дієта складалася з кальмарів і риби. Вважають, що нотозаври, в основному були хижаками, нападниками із засідки. Вони користувалися своєю гладкою рептильною статурою, щоб підкрастися до здобичі і застати її зненацька при нападі.

Вважається, що нотозаври були родичами пліозаврів, ще одного різновиду глибоководних морських хижаків. Дані, отримані з викопних останків, свідчать про те, що вони жили в тріасовий період близько 200 мільйонів років тому.

6. Тілозавр (Tylosaurus)

5285

Тілозавр ставився до виду мозазаврів. Він був величезного розміру, і досягав більш ніж 15 метрів в довжину.

Тілозавр був м’ясоїдом з дуже різноманітною дієтою. У їхніх шлунках були знайдені сліди риб, акул, менших мозазаврів, плезіозаврів, і навіть деяких нелітаючих птахів. Вони жили в кінці крейдяного періоду в морі, яке охоплювало територію сучасної Північної Америки, де вони щільно розташовувались на вершині морської харчового ланцюжка протягом декількох мільйонів років.

5. Талаттоархон (Thalattoarchon Saurophagis)

6232

Тільки недавно виявлений, Талаттоархон був розміром з автобус, досягаючи майже 9 метрів в довжину. Це ранній вид іхтіозавра, який жив під час тріасового періоду, 244 мільйонів років тому. Через те, що вони з’явилися незабаром після пермського вимирання (найбільша масове вимирання на Землі, коли як вважають вчені, 95% морської флори і фауни було знищено), його відкриття дає вченим можливість по-новому поглянути на швидке відновлення екосистеми.

4. Таністрофей (Tanystropheus)

7196

Хоча Таністрофей не був строго морським мешканцем, його раціон складався в основному з риби, і вчені вважають, що більшу частину свого часу він проводив у воді. Таністрофей був рептилією, яка могла досягати 6 метрів в довжину, і, як вважають, він жив в тріасовий період близько 215 мільйонів років тому.

3. Ліоплевродон (Liopleurodon)

8164

Ліоплевродон був морською рептилією і досягав більш ніж 6 метрів в довжину. Він в основному жив в морях, які покривали Європу під час юрського періоду, і був одним з кращих хижаків свого часу. Одні його щелепи, як вважають, досягали більше 3 метрів – це приблизно дорівнює відстані від підлоги до стелі.

Володіючи такими величезними зубами, не складає труднощів зрозуміти, чому Ліоплевродон домінував в харчовому ланцюжку.

2. Мозазавр (Mosasaurus)

9151

Якщо Ліоплевродон був величезним, то мозазавр був колосальним.

Дані, отримані з викопних останків, свідчать про те, що мозазавр міг досягати до 15 метрів в довжину, що робить його одним з найбільших морських хижаків крейдяного періоду. Голова мозазавра була схожа на голову крокодила, вона була озброєна сотнями гострих як бритва зубів, які могли вбити навіть самих добре захищених супротивників.

1. Мегалодон (Megalodon)

10140

Один із найбільших хижаків в морській історії та одна з найбільших акул. Мегалодони були неймовірно страшними істотами.

Мегалодони нишпорили в глибинах океанів протягом кайнозойської ери, 28 – 1,5 мільйона років тому, і були набагато більш великою версією великої білої акули, найстрашнішого та найсильнішого хижака в океанах на сьогоднішній день. Але в той час як максимальна довжина, яку сучасні великі білі акули можуть досягти це 6 метрів, мегалодон могли вирости до 20 метрів в довжину, що означає що вони були більші за автобус!

vsviti.com.ua