10 Незвичайних природних феноменів


Багато чого з того, що ми бачимо в природному світі, вважається само собою зрозумілим. Звичайно, ми можемо помилуватися на захід або задивитися на деякі хмари, але здебільшого, загадковість світу навколо нас прагне залишитися непоміченою. Адже природа може робити речі більш вражаючі, ніж заходи сонця або хмари. Дивимося!

1. Вулканічні блискавки

Якщо хтось попросить вас назвати дві найкрутіші речі, які ви колись бачили в природі, ваша відповідь буде «вулкани і блискавки». Або, можливо, «блискавки і вулкани», але тільки ці два варіанти – це факт. Але природа, схоже, перебуває в постійному пошуку нових способів справити на нас враження, і саме тому вона пішла вперед і зробила вулканічні блискавки реальністю. І так, це виглядає саме так, як звучить – блискавки, які з’являються в середині виверження вулкана. Вчені не впевнені на 100%, чому це відбувається, але основна теорія говорить, що, коли вулкан вивергається, вона проектує позитивно заряджений сміття в атмосферу. Ці викиди вступають в реакцію з негативними зарядами, в результаті чого з’являється 1) блискавка і 2) дійсно класна картинка.

2. Підводні бурульки

Коли поверхня моря замерзає, наприклад, навколо північного і південного полюсів, процес йде таким чином, що на нижній стороні льоду залишаються кишені з холодною і солоною морською водою. Ця солона суміш більш щільна, ніж морська вода під нею, і має тенденцію повільно опускатися на дно. Через сильний мороз холодна вода нижче солоної маси замерзає навколо неї, коли опускається, що призводить до появи гігантської бурульки під поверхнею льоду. Технічна назва для такого роду утворень – «крижані сталактити» або «бурульки смерті», але як можуть бути такі нудні назви для такого захоплюючого явища? Звідси потреба в їх незвичайній назві «підводні бурульки».

3. Пенітентес

А ось ще одне цікаве крижане утворення, дуже далеко від підводних областей – високо в горах. Ці колючі крижані поля називаються пенітентес, і кожен уламок може досягати колосальної висоти – 4 метри. Ці лякаючі структури снігу утворюються у високогірних районах з низькою вологістю, наприклад, в льодовиках Анд. Якщо умови правильні, то промені сонця такі палкі, що вони дійсно можуть сублімувати поля снігу. Це означає, що заморожена вода випаровується, ніколи не стаючи рідиною. Це призводить до невеликих кишень в льоді, які завдяки своїй формі приваблюють ще більше тепла. Гострі шипи – це ті області сніжного поля, де сонце не було орієнтоване на повне і абсолютне знищення.

4. Суперосередок

Якщо Супермен був сильнішим, ніж будь-яка версія літаючого людини, так суперосередки сильніші, ніж звичайні шторми.

Суперосередок є найбільш небезпечними з чотирьох основних типів штормів, але крім того, що це страшно, тут ще і є на що подивитися. На щастя, вони також дуже рідкісні, й, як правило, проходять в центральній частині США навесні. Якщо Вам колись пощастить зустріти таке явище, просто пам’ятайте одна порада: біжіть в інший бік.

5. Вогняна веселка

Ці барвисті явища часто можна побачити в літній сезон в середніх широтах, таких як велика частина Сполучених Штатів. Насправді вони є великим ореолом переломленого світла, і, незважаючи на назву, не мають нічого спільного ні з вогнем, ні з веселкою. Вони з’являються тільки в тому випадку, коли сонце знаходиться під кутом не менше 58 градусів над горизонтом, і коли в небі є перисті хмари, які наповнені пластинчастими кристалами льоду. Заломлення світла завжди паралельно горизонту, а через те, що дуги дуже великі, стають видні тільки секції, і саме тому це може виглядати як ділянки хмар у вогні.

6. Сонячні собаки

Ось ще одне явище, пов’язане з крижаними кристалами в атмосфері. Як і вогненні райдуги, сонячні собаки є великим світінням в небі в результаті заломлення світла, хоча в цьому випадку, вони, здається, насправді оточують сонце. Сонячних собак можна впізнати за двома яскравим плямам по обидві сторони від світіння. Якщо ці спалахи досить яскраві, вони можуть виглядати як три сонця на небі. І гарною новиною є те, що це відбувається весь час, у всьому світі, так що ви зможете почати бачити їх, якщо уважно придивіться (особливо, коли сонце знаходиться низько над горизонтом).

7. Смерчі

Смерчі також дивні, як і їх назва: це торнадо, які формуються над водою. Через це вони не представляють серйозної загрози, але якщо вам трапиться бути в човні, будьте обережні, тому що ці явища можуть досягати швидкості до 305 км/год. Існує припущення, що багато таємничих корабельних аварій, таких як у Бермудському трикутнику, є просто результатом смерчів. Вони можуть відбутися в будь-якому місці над водою, але особливо поширені в Флорида-Кіс, де може бути 400 або 500 смерчів на рік.

8. Снігові пончики

Ви пам’ятаєте як в дитинстві, коли йшов сніг, всі намагалися швидко зліпити великий сніжний ком? Ви або грали в сніжки, або ліпили сніговиків. У природи є власний спосіб ліплення зі снігу – снігові пампушки. Ця рідкісна форма утворюється в ідеальних умовах температури, під час снігопаду або завірюхи. Якщо частина снігу склеюється з іншою частиною, то гравітація і вітер роблять свою частину роботи, і ком котиться сам. Але в цьому випадку тенденція до стиснення створює форму тора, який може досягати до 66 см у висоту.

9. Пласти базальту

У якийсь момент базальт подивився на себе і зрозумів, що якщо він хотів би бути поміченим, він повинен активізуватися. І тоді базальт організувався в стовпи.

Слід визнати, що на поверхні це не здається настільки вражаючим – стовпчики не дуже цікаві – але якщо дивитися все разом, то це прекрасне видовище. Унікальне утворення є результатом того, що лава стікала і охолоджувалася, перпендикулярно основному потоку.

10. Крижані квіти

Простіше кажучи, крижані квіти – це нашарування часток льоду навколо основи деяких рослин і порід дерева. Коли температура навколо рослини нижче точки замерзання, а температура всередині – ні, то вода витягується на поверхню. Це призводить до того, що тендітні по’єднання льоду виштовхуються назовні, де закінчується формування «квітки». Таким чином, вони не зовсім схожі на квіти, швидше на листя, але на це дуже цікаво дивитися, пише vsviti.com.ua