100 років тому Чорноморський флот підняв українські прапори


29 квітня Україна відзначає сторіччя події, коли кораблі Чорноморського флоту підняли українські прапори на знак підпорядкування Українській Народній Республіці.

29 квітня 1918 року відбулася надзвичайно важлива подія в історії українських військово-морських сил. Командувач Чорноморського флоту, контр-адмірал Михайло Саблін, спираючись на рішення делегатів корабельних команд і настрої українських моряків та офіцерів, офіційно оголосив весь Чорноморський флот флотом Української Народної Республіки і наказав командам урочисто підняти українські прапори. Рішення підтримала й виконала абсолютна більшість кораблів, пише Інститут національної пам'яті.

Це сталося після того, як у квітні 1918 року вояки Кримської групи Армії УНР під командуванням Петра Болбочана звільнили Крим від більшовиків.

22 квітня 1918 року, вийшов наказ по флоту, що «всі судна, портове майно, які знаходяться в портах Криму та на його узбережжі, є власністю Української Народної Республіки. А тому наказую скрізь, де треба, підняти українські прапори». 29 квітня командувач надіслав телеграму до Києва про перехід Чорноморського флоту під юрисдикцію Української Народної Республіки.

Команди, які перебували під впливом більшовиків, поспішно евакуювали свої кораблі із Севастополя до Новоросійська.

 

День 29 квітня став справжнім тріумфом національної волі, на довгі роки ставши святом Українського Державного Флоту та Днем українського моря.

 

“Протягом всієї історії українці завжди тягнулися до Чорного моря і прагнули мати свій флот. Під час Революції 1917-1921 років вони задекларували намір творити власні військово-морські сили так само, як це відбулося і після здобуття Незалежності у 1991 році”, - зазначив Максим Майоров, історик, співробітник Українського інституту національної пам’яті.

 

Нагадаємо, до 100-річчя підняття українських прапорів на Чорноморському флоті і проголошенням його флотом Української Народної Республіки в столиці на сіті-лайтах та білбордах з’явилася соціальна реклама, розроблена Українським інститутом національної пам’яті.

 

Історична довідка

 

Із кінця XVIII століття Північне Причорномор’я перебувало в складі Російської імперії, у портах на території України базувався Чорноморський флот, а моряки-українці складали 2/3 його особового складу.

 

У ході Української революції 1917-1921 років, у травні 1917 Перший Всеукраїнський військовий з’їзд визнав необхідність повної українізації Чорноморського флоту, тоді ж уперше було заявлено, що Чорноморський флот має стати частиною збройних сил України. 12 липня 1917 есмінець «Завидний» став першим кораблем, над яким піднято синьо-жовтий прапор.

 

25 (12) листопада у зв’язку з проголошенням ІІІ Універсалом Української Народної Республіки, багато кораблів підняли українські прапори, а в Севастополі відбувся велелюдний парад за участю військових. Про перехід на бік української влади заявили команди низки великих військових кораблів, зокрема крейсера «Пам'ять Меркурія» та лінкора-дредноута «Воля» - найпотужнішого корабля Чорноморського флоту.

 

У грудні 1917 року більшовикам вдалося захопити владу на Чорноморському флоті. Задля закріплення свого режиму вони вдалися до масового терору, згадуваного очевидцями під назвою “варфоломіївські ночі”. За різними оцінками, тільки 23-24 лютого 1919 року в Севастополі були вбиті 600 осіб – морських та сухопутних офіцерів, членів їхніх родин, жителів міста. 23 лютого більшовики стратили лідера кримськотатарського руху Номана Челебіджихана.

 

У 20-х числах квітня 1918 Кримська група військ УНР під командуванням підполковника Петра Болбочана разом із німцями звільнила Крим від більшовиків: 22 квітня українські війська зайняли Джанкой, 24 квітня – Сімферополь, 25 квітня – Бахчисарай.

 

29 квітня кораблі Чорноморського флоту перейшли під юрисдикцію Української Народної Республіки.

 

Детальнішу інформацію можна прочитати у матеріалі про Військово-морські сили Української революції 1917 – 1921 років.