11 найбарвистіших різдвяних ярмарок у Європі


Різдво в Європі починається в середині листопада. Саме в цей час у великих ТЦ з’являються ялинкові прикраси та новорічні подарунки, а міські вулиці поступово починають декорувати різнокольоровими гірляндами. Як тільки в історичному центрі міста встановлюєть головну ялинку, настає хвилюючий момент відкриття різдвяних базарів.

Кожне європейське місто може похвалитися однією або декількома різдвяними ярмарками, наповненими класичними для всієї Європи і характерними для конкретної країни сувенірами, виробами ручної роботи, іграшками та кухнею, пише ВСВІТІ. Ніщо так не бадьорить на легкому європейському морозці, як гарячий глінтвейн – загальна прикмета всіх різдвяних базарів, починаючи Україною і закінчуючи Шотландією.

Різдво в Європі завжди проходить весело. У багатьох містах в цей час року відкриваються льодові катки і встановлюються музичні сцени. Відразу ж після 25 грудня у місцевих магазинах починається сезон найбільших за весь торговий рік знижок. У святкові дні влаштовуються різноманітні концерти, вуличні вистави та народні забави.

Новий рік в Європі люблять не менше Різдва. У великих містах його прийнято зустрічати на центральних площах історичних центрів під живу музику і бій місцевих курантів. У Європі немає довгих новорічних канікул. Основний потік розваг припадає на останню декаду грудня.

Різдвяні ярмарки в Європі

1. Бремен, Німеччина.

Головний різдвяний базар Бремена (Weihnachtsmarkt Bremen) відкривається в кінці листопада на Ринковій площі Старого міста. Дерев’яні будиночки, прикрашені різнокольоровими гірляндами, встановлюються біля стін Кафедрального собору Св. Петра і статуї Роланда аж до кінця грудня. У них можна купити сувеніри і подарунки для наступаючих свят, випити гарячого глінтвейну, перекусити класичними німецькими сосисками. 

bremen

2. Едінбург, Шотландія.

Шотландський різдвяний ярмарок в Единбурзі працює з кінця листопада до 5-6 січня. У прикрашених веселими вогниками лавочках, розташованих в Садах Прінцес-стріт, продаються місцеві сувеніри, вироби ручної роботи та ювелірні прикраси (шотландці на них великі майстри). У перервах між покупками можна спробувати традиційне шотландське віскі і «хаггіс» – баранячі тельбухи, приготовані в баранячому шлунку. 

edinburgh

3. Кольмар, Франція.

Кольмарський різдвяний базар – найрозкішніший у Франції. Він проходить відразу в п’яти місцях, розосереджених по історичному центру міста: на площах – Домініканців, Колишньої Митниці, Жанни Д’Арк і Рап і в районі Маленька Венеція. Кілька десятків будиночків з новорічними сувенірами, різдвяним печивом та яблуками в шоколаді, величезний каток і святковий базар для малюків працюють в Кольмарі аж до бою курантів. 

kolmar

4. Прага, Чехія.

Празькі різдвяні ринки відкриваються в кінці листопада на Староміській та Вацлавській площі. Висока, прикрашена різнокольоровими гірляндами і кулями ялинка, крихітні сільські будиночки і середньовічні співи, що звучать на празьких вулицях, сусідять тут з жвавою вуличною торгівлею – ялинковими іграшками, богемским склом, керамічними виробами, печеними каштанами, пряниками з кольоровим марципаном. 

prague

5. Кельн, Німеччина.

Головий різдвяний ярмарок у Кельні проходить поблизу Кельнського собору . Більше ста п’ятдесяти дерев’яних павільйонів, прикрашених новорічними гірляндами, починають свою роботу 25 листопада і закриваються не раніше 23 грудня. За цей час в них можна купити оригінальні ялинкові прикраси, дитячі іграшки, подарунковий папір і все, що необхідно для зустрічі найголовнішого християнського свята. Імбирні пряники, смажені горіхи і ароматний глінтвейн роблять проведення часу на кельнському різдвяному ярмарку не тільки веселим, але і смачним. 

keln

6. Копенгаген, Данія.

Різдвяний базар у Копенгагені проходить на території розважального парку Тіволі. Святкові заходи починаються з середини листопада і продовжуються аж до Нового року. Дитячі та ялинкові іграшки, рукодільні янголята і святі, олов’яні солдатики і різнокольорові льодяники продаються в торгових рядах парку. Численні кафе і ресторани пропонують відвідувачам гарячий глінтвейн і домашній шоколад, свіжоспечені кекси і млинці з джемом. 

park-tivoli

7. Брюгге, Бельгія.

Головна площа Брюгге з другої половини листопада перетворюється на середньовічний фламандський ринок. Готична бруківка під ногами і стрункі ряди прикрашених хвойними гілками «пряникових» будиночків природним чином занурюють туристів в різдвяну казку. Що ж говорити про знаменитий бельгійський шоколад, здобні вафлі, оригінальні прикраси і шкіряні вироби? Різдвяний ярмарок в Брюгге не обходиться і без звичного катка з встановленої посередині його величезної новорічної ялинки. 

brugge

8. Інсбрук, Австрія.

Традиційний різдвяний базар в Інсбруку відкривається в середині листопада в Старому місті. Крім класичних торгових рядів з святковими сувенірами, подарунками та пуншем, в центрі Інсбрука проводяться невеликі театральні вистави і влаштовуються різноманітні забави для дітей. Різдвяна карусель, веселі блазні та відвідування Старого міста Святим Миколаєм входять в обов’язкову програму місцевого святкового базару. 

innsbruck

9. Будапешт, Угорщина.

Різдвяний ринок Будапешту працює півтора місяці – з середини листопада до кінця грудня. У встановлених на площі Верешмарті крихітних дерев’яних будиночках продаються оригінальні новорічні подарунки, національні предмети одягу та сувеніри, виконані місцевими ремісниками. Ярмарок відвідує угорський Санта Клаус – Мікулаш. На площі влаштовуються концерти народної музики і різдвяні вистави. 

budapest

10. Відень, Австрія.

Головний різдвяний базар Відня відкривається одним з перших в Європі – в першу декаду листопада. Він проходить на Ратушній площі і складається зі ста п’ятдесяти дерев’яних будиночків, які торгують ялинковими прикрасами, оригінальними свічками, дитячими іграшками і ручними виробами. Третина віденського різдвяного ярмарку віддана під кулінарні шедеври – обов’язковий глінтвейн, знамениті віденські сосиски, м’ясо, солодощі. 

vena

11. Львів, Україна.

Практику різдвяних ярмарок також перейняли Українські міста. У Львові проходить напевно найяскравіший різдвяний ярмарок України.

Різдвяний Ярмарок у Львові – це щорічний захід державного значення, який увібрав у себе кращі зразки європейських різдвяних ярмарків Відню, Лондона, Кракова з їх тисячолітньою історією та уміло поєднав із багатою аутентикою українського народу.
Різдвяний Ярмарок – це затишне містечко у Львові, де львів`яни та гості культурної столиці України мають змогу не тільки добре відпочити, куштуючи страви та напої національної кухні під веселі різдвяні мотиви, але й придбати оригінальні подарунки й сувеніри для себе, своїх рідних та друзів.

Різдвяний ярмарок у Львові