11 столиць України, про які ви могли навіть не здогадуватися


Столиця – це статус, що залишає відбиток на будь-якому місті. Коли поселення стає центром держави, чи то велика імперія, чи місто-країна, це назавжди змінює його. Столиці завжди вабили до себе людей, які не переставали туди їхати і тим самим розбудовувати їх.

Та чи знаємо ми, скільки в Україні було столиць? Які міста можуть похвалитися славою стольних градів? Насправді їх було значно більше, ніж ми собі можемо уявити. Якісь були довше, як то Київ чи козацькі столиці, якісь всього лише 2 дні, як, наприклад, закарпатський Хуст. Але вони все одно ввійшли в історію нашої країни, і ми можемо в цьому переконатися на власні очі, пише igotoworld.

Київ – мати міст руських

Так писав про Київ ще майже 1000 років тому літописець у всім знаній «Повісті минулих літ». Дійсно, історія міста Києва налічує майже 1500 років, за яку воно встигло побути столицею однієї з найбільших держав середньовічної Європи та простим провінційним містечком. Софіївський собор 11 століття.

Джерело фото: worlds.travel.

Київ – по-справжньому перша столиця України. Уявіть собі, згідно з літописом, він став столицею Руської держави ще у 882 році і пробув нею аж до 1240 року, коли був зруйнований монголами. Потім його чекали майже 700 років занепаду, аж поки 1917 року він не стає столицею УНР, якою пробув з перемінним успіхом до 1919 року. З 1991 року, як відомо, це столиця України.

Справа – будівля, де засідала Центральна Рада УНР. 

Джерело фото: gk-bank.livejournal.com.

Кожна епоха залишила щось по собі. Велич давніх часів ви можете побачити на прикладі Софійського собору чи Києво-Печерської лаври.  Неподалік Червоного корпусу КНУ знаходиться сучасний Будинок вчителя, в якому була проголошена незалежність УНР Центральною Радою наприкінці 1917 року. Наймонументальніші споруди залишила за собою радянська влада. Це і будинок Кабінету Міністрів, Міністерства закордонних справ, сучасної Адміністрації Президента, Верховної Ради. Це одна з тих родзинок міста, що робить його унікальним з-поміж інших міст України.

Будинок Кабінету Міністрів України, збудований 1936–1938 роках.

Джерело фото: nadiyaonoda.livejournal.com, автор – Надя Онода.

Харків – перша столиця?

Вище ми навели докази, що таки Київ – перша столиця України, хоча таке твердження може ображати харків’ян, які гордяться тим фактом, що саме їхнє місто є першою столицею. Ми змушені їх розчарувати, до цього в країні було ще з десяток столиць, а Харків став першою столицею УРСР і пробув нею до 1934 року, поки столицю не перенесли в Київ. Хоч центр Слобожанщини носив статус столиці недовго, але по сьогодні місто залишається другим після Києва як за кількістю населенням, так і за значенням, а за числом вишів і студентів його можна назвати студентською столицею України. Про славне столичне минуле нагадує монументальна радянська забудова міжвоєнного періоду, що справляє враження воістину столичної, тому обов'язково відвідайте будівлю Держпрому – перший хмарочос Радянського Союзу, який мав стати символом індустріалізації УРСР.

Джерело фото: stejka.com.

Львів чи Івано-Франківськ?

На уламках Австро-Угорської імперії з'явилася Західно-Українська Народна Республіка, зі столицею у Львові. Дійсно, на всіх дипломатичних зустрічах наголошувалося на тому, що столицею є саме Львів. Та пробув він нею зовсім недовго, 3 тижні, і являв собою скоріше поле бою. Але по сьогодні неподалік Оперного театру стоїть будівля Народного дому, де проголошувалася незалежність ЗУНР.

Будівля Народного дому на вулиці Театральній, 1, 1860 рік.

Після захоплення Львова польськими військами уряд переїхав спочатку в Тернопіль і пробув там до січня 1919 року, де базувався в теперішній ЗОШ № 4, а опісля – до тодішнього Станіславова (теперішній Івано-Франківськ), де знаходився ще 5 місяців до захоплення міста тою ж польською армією. В Івано-Франківську до тепер залишилися будівлі, де засідав уряд ЗУНР – колишній готель «Австрія», який зараз називається «Дністер», а в часи ЗУНР був перейменований у готель «Одеса». До речі, в цій будівлі був прийнятий історичний документ – Універсал про Злуку з УНР і ЗУНР.

Готель «Дністер» в Івано-Франківську. Джерело фото: stejka.com.

Гірська столиця Ясіня

Мало хто знає, але в 1918 році була проголошена не тільки ЗУНР, але й невеличка Гуцульська Республіка в межах Рахівського району Закарпатської області. Проіснувала держава недовго, менше року, але цей час назавжди закарбувався в історії краю. Столицею стало чималеньке село Ясіня. Керівники держави збиралися увійти до складу ЗУНР, а відтак, і УНР і створити єдину країну від Сяну до Дону, але, на жаль, не вдалося.

Струківська церква, найдавніша пам'ятка Ясіні. Джерело фото: glazamiobektiva.com.ua, автор – Olga.

Це єдине містечко в Україні, де ви можете легко зустріти в барах людей, які хвалитимуться вам, що вони є родичами чи нащадками міністрів і президентів. Не дивуйтеся, вони праві. Як би не було, але Ясіня – село, і там всі всім родичі. Відомий український письменник Улас Самчук написав роман «Гори говорять» про ті події, а місцеві мешканці вам навіть покажуть кімнатку, де він його писав. Українська народна рада, керівний орган Гуцульської Республіки знаходився в будівлі теперішнього готелю «Едельвейс», яка добре збереглася по сьогодні.

Готель Едельвейс. Джерело фото: karpaty.info.

Ось, як це було.

Джерело фото: zak.depo.ua.

Одноденна столиця Хуст

Закарпаття багате на столиці. 1939 року була проголошена Карпатська Україна зі столицею в невеличкому затишному Хусті, в якому в той час вирувало бурхливе життя. Держава проіснувала всього кілька днів, але ввійшла в історію. Насправді Хуст був столицею зовсім не один день, як про це часто кажуть, а був нею з жовтня 1938 року, відколи Підкарпатська Русь отримала автономію в складі Чехословаччини. Чому Хуст? Тому що Ужгород та Мукачів були анексовані на той момент Угорщиною і найбільшим містом залишився Хуст.

Будівля сойму Карпатської України. Джерело фото: chas-z.com.ua.

До сьогодні там залишилося багато нагадувань про той славний час. В місті є будівля, де знаходився сойм Карпатської України – аналог сучасної Верховної Ради. Зараз – це будівля Хустської міської ради. Неподалік міста встановлено меморіал на честь битви на Красному Полі, де Карпатські Січовики билися з угорськими військами. Угорщина з дозволу Гітлера анексувала територію Карпатської України, і для нашої історії ці події можна назвати початком Другої світової війни.

Джерело фото: panoramio.com.

Чигирин – козацька столиця

Невже на нашій території не існувало столиць від часу зруйнування Києва аж до проголошення незалежності УНР у 1917 році? Звісно, існували, і то чимало! Мабуть, найвідомішою з них був Чигирин – столиця Козацької держави часів Богдана Хмельницького, який був похований у сусідньому селі Суботові. Пробув він столицею з 1648 по 1676 роки. Але, на жаль, був неодноразово зруйнований то турками, то московитами. Вже за часів незалежності в містечку відбудували палац і частково замок, в якому жили гетьмани. Сьогодні місто є частиною Національного історико-культурного заповіднику «Чигирин» і може багато розказати туристам. Про козацьку славу по сьогодні нагадують відновлена резиденція Богдана Хмельницького та бастіон Дорошенка Чигиринського замку. 

Джерело фото: velovuyki.com.ua.

Батурин і Мазепа

Поняття столиці за часів гетьманства було дуже розмите і часто означало резиденцію самого гетьмана. Зокрема Іван Мазепа обрав собі за столицю Батурин. Після сумнозвісних подій війни зі шведами і Полтавської битви місто було зруйноване військами Петра І. Із цілого міста вцілів тільки будинок генерального судді Кочубея. Як і в Чигирині, за часів незалежності його значною мірою відновили, і тепер ми можемо побачити на власні очі, як виглядала столиця України 300 років тому. На території міста облаштували заповідник «Гетьманська столиця». Обов'язково відвідайте цитадель Батуринської фортеці, а також палац Розумовського.

Джерело фото: pizzatravel.com.ua.

Глухів – остання столиця гетьманів

Після зруйнування Батурина столицю Гетьманщини перенесли у містечко Глухів. Назва його зараз може наводити на неправильні асоціації, але в той час це був один з центрів цілої Російської імперії. Що важливо, містечко дійсно було столицею. В ньому розташовувалися всі чиновницькі та владні установи того часу, гетьман мав свою резиденцію. Місто стало центром культурного життя – про музичні обдарування місцевих жителів слава пішла далеко світом. Але після скасування Гетьманщини, Глухів з часом перетворилося на звичне провінційне містечко. Пам'ятки Глухова об'єднані в однойменний заповідник. Про столичні часи вам розкажуть Миколаївська церква, Київська брама та наймаловідоміша пам'ятка Глухова – руїни тюремного замку 17 століття.

Київська брама. Джерело фото: mapio.net. 

Бахчисарай – мусульманська столиця

Говорячи про столиці на території України, не можна забувати про головне місто кримських татар – Бахчисарай. Він був столицею Кримського ханства практично весь період свого існування – майже 400 років. Місто збудоване в традиціях східної архітектури, що додає йому неабиякого колориту. Більше того, в місті зберігся найдавніший навчальний заклад на території України – медресе, мусульманська школа. Про велич кримського хана вам розкаже його палац.

Джерело фото: usingpeople.net.

Анархічне Гуляйполе

Насамкінець ми залишили найекзотичнішу столицю України, аналогів якої немає у всьому світі. Гуляйполе було місцем, де найвірогідніше можна було зустріти Нестора Махна. Воно і стало центром його вільної держави, столицею анархії, і було нею з 1919 по 1921 роки. Зараз – це провінційний райцентр Запорізької області, де добре запам'ятали свого уродженця. Сучасна міська рада містечка – це колишня штаб-квартира Батька, а практично кожна стара будівля тим чи іншим чином пов'язана з ним. 

Джерело фото: segodnya.ua.

Звісно, це далеко не всі столиці України. Їх можна по-різному рахувати, але одне відомо точно: вони увійшли в історію нашої країни, і цього вже не забути. Приїдьте і переконайтеся в цьому!