14 лютого 2020 - яке сьогодні свято, прикмети і іменинники, що сьогодні не можна робити


14 лютого - 45-й день року за Григоріанським календарем, до кінця року залишається 320 днів. В XX і XXI століттях цей день відповідає 1 лютого Юліанського календаря.

Яке свято 14 лютого 2020

У цей день світ святкує День комп'ютерника і програміста, Міжнародний день диваків-одинаків, День Святого Валентина або День всіх закоханих, Міжнародний день дарування книг, Всесвітній день зцілення звуком і День поширення інформації про вроджений порок серця.

У Німеччині відзначають День психічно хворих людей, в США - День шоколадних цукерок з кремом, День закоханих в бібліотеку, День колеса огляду, в Індії - День поклоніння батькам, у Польщі - День хворих на епілепсію, у Болгарії - Свято виноградарів, Ірак - День пам'яті комуністичних мучеників, в Україні - День військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту.

Пам'ятні дати 14 лютого, річниці та події

  • 14 лютого 842 року - День народження французької мови: Людовік II Німецький і Карл II Лисий принесли Страсбурзькі клятви романською (старофранцузькою) мовою.
  • 14 лютого 1349 року – «Чорна смерть»: за звинуваченням у поширенні чуми в Страсбурзі було вбито близько 2000 євреїв, з них 900 спалені живцем. Казимир III надав притулок вцілілих євреїв у Польщі.
  • У 1779 році жителями Гавайських островів був убитий знаменитий мореплавець Джеймс Кук.
  • У 1876 році в США Олександр Грехем Белл отримав патент, що описує «метод і апарат... для передачі голосу та інших звуків по телеграфу... за допомогою електричних хвиль». Фактично мова йшла про телефон.
  • В 1903 році було створено Міністерство торгівлі США.
  • У 1907 році була заснована Львівська галерея мистецтв. У 1929 році сталася бійня в Чикаго. Це була розправа італійських мафіозі з угрупування Аль Капоне з членами конкуруючого ірландського угруповання Багса Морана, в результаті якої було застрелено сім осіб. Все відбувалося під час дії «сухого закону» в США.
  • У 1933 році в Парижі відкрилася перша телефонна служба точного часу.
  • У 1949 році вперше зібрався Кнесет, парламент Ізраїлю.
  • У 1961 році був відкритий 103-й елемент, лоуренсій.

Ілюстрація REUTERS

  • У 2003 році у віці 6,5 років померла клонована вівця Доллі.
  • У 2005 році був створений сервіс YouTube.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 14 лютого вшановує пам'ять Святого Трифона, який вважається покровителем шлюбу й сім'ї. Зазвичай, у цей день молодята влаштовують весілля та гуляння, оскільки скоро настане Великий піст. Також 14 лютого закохані пари відзначають День Святого Валентина.

Що сьогодні не можна робити

З хати не можна виносити сміття, щоб не винести щастя.

Прикмети на 14 лютого

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- небо в зірках – весна настане нескоро;

- пішов сніг - навесні часто йтимуть дощі;

- зірки падають – весна буде теплою;

- і ясне зоряне небо – весна буде пізньою.

14 лютого іменини

Іменини у Петра, Трифона, Миколи, Василя і Давида.