14 наймальовничіших водоспадів Карпат


Неймовірна краса, яка відкривається не кожному. Для того, щоб побачити карпатський водоспад, треба подолати довгий шлях. Деякі з них – неподалік гірських сіл чи містечок. А деякі водоспади ховаються високо в горах.

Щоб їх побачити, треба пройти кілометри, і здебільшого вгору. Та важкий похід на вершини себе виправдає. Звідти відкриваються неймовірні панорамні краєвиди – ліси, села – маленькі, як іграшкові. А карпатські водоспади ще й подарують таку бажану прохолоду після виснажливого підйому. IGotoWorld.com підготував для вас добірку наймальовничіших водоспадів Карпат. Тож рушаймо шукати неймовірно красиві скарби Карпат.

Буковинські водоспади

Також їх ще називають Смугарськими. Ця назва пішла від річки Смугарів, у гірській долині якої і формуються водоспади. Під цією назвою об’єдналися аж сім водоспадів. Висота двох найменших Ковбер та Ворота – 3,5 метри. Найвищий та найкрасивіший водоспад – Великий Гук. Його висота – 19 метрів. Буковинські водоспади номінували до всеукраїнського рейтингу «Сім чудес України». У підсумку, щоб увійти до сімки, не вистачило зовсім трішки. Буковинські водоспади – посіли 9-ту сходинку.

Джерело фото: interdom.ua, автор – Сергій Шалаєв

Де знаходиться: Путильський район, Чернівецька область.

Як дістатися: на Буковині варто добратися до райцентру Путила, а звідти до села Розтоки. На Прикарпатті у дорогу варто вирушати із Косова чи Заболотова. Звідти вже – до Путили і Розток. Від Розток до водоспадів – кількасот метрів.

Говерлянський водоспад

Туристи також знають його під назвою Прутський. Загальна довжина падіння води – 80 метрів. Водоспад – каскадний. Висота найдовшого каскаду – понад 12 метрів. Вода тече до низини між двома горами – Говерлою та Бребенескулом. Саме звідси і починається стежина, яка приведе вас до найвищої точки українських Карпат – Говерли.

Джерело фото: mountains.in.ua.

Де знаходиться: Надвірнянський район, Івано-Франківська область.

Як дістатися: на Франківщині добратися до спортивної бази «Заросляк», звідки стартують походи на Говерлу. Звідти прямувати стандартним маршрутом, проте завжди мати у зоні видимості струмок. Відстань від спортбази до водоспаду – 2,5 кілометри.

Гаджинські водоспади

Урочище Гаджина, звідки добре видно водоспади, далеко не найдоступніша точка Карпат. Тут навкруги – найвищі гірські вершини – Петрос, Бребенескул, Піп Іван. Загалом – 5 з шести двотисячників українських гір. Саме у цьому красивому та навіть трохи таємничому куточку – на Чорногірському хребті, на висоті 1500 метрів, знаходяться Гаджинські водоспади. Загалом їх – 6, найвищий каскад сягає 6 метрів.

Джерело фото: panoramio.com, автор – Nazar Romanskyj.

Де знаходиться: притока ріки Бистрець Мреє, північно-східні схили Чорногірського хребта.

Як дістатися: з траси Верховина – Ворохта потрібно звернути в селі Ільниця, звідти прямувати до села Бистрець. Із села до водоспаду – шлях досить не простий та звивистий. І, на жаль, жоден промаркований шлях безпосередньо не веде до водоспаду. Тож у дорогу варто вирушати з кимось із місцевих провідників.

Дзембронські водоспади

Ці водоспади можна побачити тільки на висоті 1400–1700 метрів над рівнем моря. Тож дістатися сюди – справа не з легких. Хоча цілком виправдана, адже каскади водоспаду зачаровують. Загальна довжина – майже 100 метрів. Найвищий каскад сягає 10 метрів. Та не варто зупинятися біля першого ж. Багато хто з туристів робить таку помилку, думаючи, що це і є все видовище. Та щоб добратися до найкрасивіших каскадів Дзембронського водоспаду, потрібно пройтися вгору досить слизьким камінням. Повірте, те, що ви побачите далі, вас вразить!

Джерело фото: karpaty.ua.

Де знаходиться: біля села Дземброня, Верховинський район, Івано-Франківська область.

Як дістатися: водоспади знаходяться на шляху від села Дземброня до гори Піп Іван. Єдиний прямий рейс до цього високогірного села – Верховина – Дземброня, автобус курсує у напрямку села тричі на день.

Женецький Гук

Місцеві називають його просто Гук. Та коли будете шукати цей водоспад, уточнюйте, який саме маєте на увазі. Адже прикарпатці називають «гуком» всі водоспади, які створюють неабиякий гул. Женецький Гук сховався між карпатських лісів. Та по дорозі до нього знайдеться і де перепочити. Тут є столики та лави. Тож не забудьте у мандрівку взяти чогось смачненького. Сам водоспад заввишки 15 метрів. Тому коли вода падає з такої висоти, справді здіймається неймовірний гул.

Джерело фото: we.org.ua.

Де знаходиться: біля села Татарів, Надвірнянський район, Івано-Франківська область.

Як дістатися: до Татарева можна доїхати рейсовими автобусами, що прямують до гірськолижного курорту «Буковель». Звідти, а також з Микуличів можна проїхати одним із рейсових автобусів до повороту на Гук. Далі – через залізничну колію до шлагбауму. Тут збирають плату за вхід. Потім – цілком комфортною дорогою через годину – півтори ви доберетеся до водоспаду. До слова, якщо сплатити збір за авто, то можна їхати і на машині. Досить хорошою дорогою ця місцевість завдячує тому, що саме тут розміщується дача екс-президента Віктора Ющенка. Вхід: 10–20 гривень з людини.

Кам'янка

Можна сказати, «цивілізований» водоспад. Неподалік – купа яток із сувенірами та карпатськими смаколиками. Сам же водоспад заввишки 7 метрів. Якщо не боїтесь і є бажання, то у ньому можна навіть скупатися. Та варто пам’ятати, що вода тут дуже холодна. Коли нога тільки торкається поверхні, то її ніби пронизують тисячі голочок. Тож добре подумайте перед тим, як робити безпосередньо під водоспадом фото.

Джерело фото: inspired.com.ua.

Де знаходиться: с. Дубина, Сколiвський район, Львівська область.

Як дістатися: на трасі Київ – Чоп вийти з маршрутки на зупинці «Дубина», там одразу побачите вказівник до водоспаду. Далі – залізничний переїзд та КПП «Сколівські Бескиди». Тут беруть плату за вхід. Вхід платний: 2 гривні з людини, 5 – з авто.

Лужківський водоспад

Коли питатимете у місцевих дорогу до водоспаду, то питайте про один із найвищих водоспадів Гуцульщини. Його висота – 14 метрів. Він схований від сонячного проміння під кронами дерев. Тож, навіть якщо вирушати сюди влітку, то біля Лужківського водоспаду можна навіть трохи замерзнути. Тому краще йти до нього в другій половині дня, коли сонце добереться і до цього куточка Карпат.

Джерело фото: panoramio.com.

Де знаходиться: присілок Лужки, села Великий Рожин, Косівський район, Івано-Франківська область.

Як дістатися: водоспад протікає неподалік присілка Лужки, від центру села Великий Рожин – це всього 6,5 кілометрів. З Івано-Франківська до Великому Рожні кілька разів на день курсує автобус.

Манявський водоспад

Манявський водоспад є одним із найвищих в Україні. Його висота – майже 20 метрів. Окрім того, що сам водоспад дуже красивий, дорога до нього теж вразить. Чим ближче до цілі, тим більшими стають гранітні стіни каньйону. Їхня висота подекуди сягає 20 метрів. Це долина річки Манявка. Тож, якщо будете сюди вирушати, взувайте гумові чоботи. Адже часто доведеться йти просто по руслу ріки. До слова, водоспад обрали для своїх розваг екстремали. Вони влаштовують спуски з водоспаду на мотузці. Це такі собі каньойонінг-тури.

Джерело фото: rk-ukraina.com.

Де знаходиться: масив Ґорґани, Богородчанський район, Івано-Франківська область.

Як дістатися: до села Манява, яке знаходиться неподалік водоспаду, щодня їздять маршрутки з Франківська та Богородчан. У центрі населеного пункту є маркування, яке веде до водоспаду.

Пробій

Або, як його ще називають, Яремчанський. Цей водоспад справді вражає могутністю, адже дуже повноводний. Розташований на річці Прут, яка протікає через Яремче, восьмиметровий водоспад дуже популярний серед туристів. Деякі сміливці навіть стрибають з мосту в улоговину, де водоспад своїми хвилями пробив котлован глибиною 30 метрів. Та попри досить велику глибину, річ це дуже небезпечна!

Джерело фото: karpaty.ua.

Де знаходиться: місто Яремче, Надвірнянський район, Івано-Франківська область.

Як дістатися: до Яремче можна дістатися трасою Івано-Франківськ – Рахів. З обласного центру досить часто курсують маршрутки у цьому напрямку.

Сріблясті водоспади

Це цілий каскад водоспадів. Серед них найгучніші – Великий Гук та Малий Гук. Каскад утворився на річці Пістинька. Хоча зазвичай у водоспадах вода практично крижана, на Сріблястих водоспадах дещо інша ситуація. Вода тут настільки добре прогрівається, що влітку місцеві та туристи влаштовують на водоспадах пляжний сезон. Та і взимку водоспади досить мальовничі. Замерзла вода утворює химерні крижані скульптури. Найгарніші водоспади Карпат – це про них.

Джерело фото: stejka.com.

Де знаходиться: село Шешори, Косівський район, Івано-Франківська область.

Як дістатися: село Шешори розташоване неподалік від Косова. Найкраще їхати до населеного пункту із Коломиї. Рейсовий автобус до Шешор відправляється 5 разів на день.

Водоспад Скакало

Тут вода ніби з скаче з каменю на камінь. Через це водоспад і отримав таку незвичайну назву – Скакало. Як стверджують науковці, водойма утворилася на місці виходу вулканічних порід. Висота водоспаду – 5 метрів. Бере початок Скакало з невеликого потоку ріки Синявка. Хоча водоспад невеликий, але красивий.

Джерело фото: galleryua.com, автор – vilnuy.

Де знаходиться: урочище Нижнє Грабовище, Мукачівський район, Закарпатська область.

Як дістатися: урочище знаходиться за 3,5 кілометри від селища Чинадійово, яке розташувалося поблизу траси Київ – Чоп. Також через населений пункт проходять всі потяги, які прямують до Ужгорода. Проте обов’язково слід уточняти, чи зупиняється потяг на станції Чинадійово. За півгодини можна дістатися до селища маршруткою з Мукачева. Підйом до водоспаду розпочинається від санаторію «Водограй». Звідти до водойми всього 500 метрів.

Труфанець

Найвищий природний водоспад Закарпаття. Води Труфанця біжить гірськими схилами з висоти 1720 метрів! Кілька каскадів утворюють 36-метровий водоспад. Помилуватися природним дивом можна з альтанки, яку звели над цією красою. Цікаво, що потік з якого бере початок Труфанець, протікає 230 метрів під землею.

Джерело фото: karpaty.ua.

Де знаходиться: Рахівський район, Закарпатська область.

Як дістатися: розташований біля траси Ясіня – Рахів, тож варто тільки виїхати з Квасів до Ясіні чи навпаки. Водоспад важко не помітити.

Водоспад Шипіт

Шипіт – одне із семи природних чудес України. 14-метровий Шипіт – одна головних родзинок Міжгірщини. Гуркіт водоспаду чути здаля. Щодня тут можна побачити десятки, а то й сотні туристів. Якщо ще кілька років тому тутешня територія була не облаштована, то нині поблизу є і лави, і ятки із закарпатськими смаколиками, і місця для відпочинку. Цей водоспад найбільше полюбляють неформали. Тому на Шипоті щороку влітку відбувається фестиваль. Люди сюди приїздять з усіх усюд. Кульмінація святкування – Івана Купала 6 липня.

Джерело фото: mydim.ua.

Де знаходиться: біля села Пилипець, Міжгірський район, Закарпатська область.

Як дістатися: з більшості санаторіїв району сюди організовують автобусні екскурсії. Якщо ж ви подорожуєте самостійно, то найкраще буде дістатися до Пилипця з Нижнього чи Верхнього Студеного. Також з районного центру – Міжгір’я – є щоденні рейси до цього села. Дістатися сюди можна і з Воловця, який всього за 10 кілометрів.  Вхід платний: 25 гривень.

Ялинський водоспад

Розташований на висоті 1050 метрів, водоспад Ялинський найбільш мальовничий навесні. Тоді водойму наповнюють талі води, які з гуркотом стікають скелями 26 метрів. В українських Карпатах – це найвищий однокаскадний водоспад. Він завжди стає приємною знахідкою для туристів, які мандрують кам’янистими схилами Мармаросів, або, як їх ще називають, – Гуцульських Альп.

Джерело фото: livejournal.com, автор – zubrytsky.

Де знаходиться: Рахівський район, Закарпатська область.

Як дістатися: із села Ділове до водоспаду веде маркований маршрут. Мандрівка займе 1,5–2 години.

Українські Карпати приховують чимало природних скарбів. Один з них – мальовничі водоспади. Маленькі, великі, могутні та неспинні – вони несуть свої води з вершин додолу, розбиваючись об скелі і даруючи таку бажану прохолоду влітку. Вражають повноводністю навесні і химерними крижаними скульптурами взимку. Гайда до водоспадів у Карпати!