15 найунікальніших сіл України, які варто побачити на власні очі


Ми звикли, що найцікавіші розваги у містах, проте у цій статті ми вам покажемо, що саме у глибинці можна знайти об'єкти, які надихатимуть вас ще довго і про які ви будете розповідати своїм дітям і онукам.

Адже саме в українських селах ховається наша історія та культура, інформує Бліц-Інфо з посиланням на hotels24.

1. Опішня, Полтавська область

За 40 кілометрів від Полтави знаходиться гончарна столиця України - село Опішня, також відоме як «Український Рим» Глиняні макітри, глечики, барильця тут особливі, адже секрети їх виробництва передаються з покоління у покоління вже століттями. Років сорок тут був завод «Художній керамік». Тут знаходиться Національний музей українського гончарства та Інститут керамології.

Де знаходиться: у Зіньківському районі Полтавської області.

2. Іза, Закарпатська область

У цьому селі вам з лози сплетуть все, що завгодно. Справжні шедеври, якими ви будете хизуватися перед друзями і знайомими ще багато років. А ще тут роблять дуже смачний сир у сироварні «Бараново». А якщо вам сиру і кошиків мало, то в Ізі ще є оленяча і страусина ферми.

Де знаходиться: в Хустському районі Закарпатської області.

3. Струсів, Тернопільська область

У Струсові досить гарно зберігся старовинний палац графа Голуховського, а ще печерна церква, витесана в камені і костел святого Антонія.


 

Де знаходиться: у Теребовлянському районі Тернопільської області.

4. Кам'яне село, Житомирська область

Це одне з тих дивних сіл, в якому ніхто не живе. Зате тут такий чудернацький ландшафт, заради якого точно варто приїхати. Недарма його ще називають “українським Стоунхенджем”. А ще люди приїздять, щоб побачити так званий Божий слід – заглиблення у камені, що нагадує відбиток стопи і, кажуть, лікує від багатьох недуг.

Де знаходиться: на схід від села Рудня-Замисловицька Олевського району Житомирської області.

5. Колочава, Закарпаття

У жодному селі України немає стільки музеїв, скільки їх є у Колочаві. А їх тут аж цілих 10 і всі дійсно цікаві. Тут розміщується єдина в Україні школа вівчарства (цікаво, чи ще десь є щось подібне?) Унікальним у Колочаві є також «Птахопарк Потяга Швегана», який налічує близько 2 тисяч різних папуг та дивовижних голубів. А ще недалеко від Колочави знаходиться озеро Синевир

Де знаходиться: у Міжгірському районі Закарпатської області.

6. Бакота, Хмельницька область

Крім того, що тут неймовірної краси краєвиди, Бакота славиться залишками скельного монастиря, який був заснований ще у XII–XIII ст. на місці язичницького капища тим самим Антонієм, який заснував Києво-Печерську лавру.

Де знаходиться: за 55 км від залізничної станції Кам'янець-Подільський, недалеко від смт Стара Ушиця і с.Колодіївка (Кам'янець-Подільський район)
Де зупинитися: найкраще приїхати сюди з наметами і сповна насолодитися відпочинком на природі

7. Дземброня, Івано-Франківська область

Крім того, що це село з чудовими гірськими краєвидами, збереженими традиціями, і унікальними звичаями і обрядами, це одне з найбільш високогірних сіл в Україні.
Всього за 2 години ви зможете піднятися на вершину гори Вухатий Камінь, або ж гори Дземброня, поглянути звідти на Чорногірський хребет і навіть Говерлу

Де знаходиться: Верховинський район Івано-Франківської області.

8. Мезин, Чернігівська область

Це село відоме тим, що на його території вчені виявили велику стоянку первісних людей епохи палеоліту. Археологічні знахідки звідси “розлетілися” музеями усього світу, та й на місці розкопок є свій музей.

Де знаходиться: в Коропському районі Чернігівської області.

9. Актове, Миколаївська область

Саме тут знаходиться всім відомий Актовський каньйон, який ще називають «Долиною диявола» або Малим Кримом. Каньйон займає площу понад 250 га. Гранітні скелі сягають подекуди 30-50 метрів заввишки.

Де знаходиться: у Вознесенському районі Миколаївської області.

10. Підгірці, Львівська область

Якщо їхати по шосе з Бродів на Львів, то відразу ж за Ясеновом на вершині гори вашу увагу приверне славнозвісний колись у Європі, проте призабутий і дещо занедбаний Підгорецький замок. В його ансамбль входить оточений складною оборонною системою 3-поверховий палац, заїжджий двір, костел Воздвиження та святого Йосипа і французький парк.

Де знаходиться: у Бродівському районі Львівської області.

11. Розгірче, Львівська область

Поблизу Розгірчого знаходиться скельний монастир, створення якого датується XIII-XVI століттями. Його стіни вкриті написами, найстаріший з яких відноситься до 1675 року

Де знаходиться: у Стрийському районі, Львівської області.

12. Розтоки, Чернівецька область

У Розтоках є каскад із водоспадів, що простягається аж на 2 км. Проте найвідомішими з них є 7:
Ковбер (висота – 3, 5 м), Сич (висота 10, 5м), Нижній Гук (висота – 9 м), Ворота (висота –3,5 м), Середній Гук (висота –3, 5м), Великий Гук (висота 9 м ), Верхній Гук (висота –5 м)

Де знаходиться: в Чернівецькій області, Путильському районі.

13. Синевирська Поляна, Закарпаття

Біля села знаходиться озеро Синевир. А ще, можливо, це пов’язано з особливим кліматом :), у Синевирській Поляні найбільше в області багатодітних сімей.

Де знаходиться: в Міжгірському районі Закарпатської області.

14. Карпати, Закарпатська область

У цьому селі знаходиться знаменитий замок Шенборнів, а ще тут безліч мінеральних джерел

Де знаходиться: в Закарпатській області, Мукачівському районі.

15. Селище Підкамінь, Львівська область

По-перше, селище не дарма має таку назву: на пагорбі стоїть величезна кам’яна брила, що у давнину використовувалася ідол і як храм. Крім того, тут збереглося справжнє козацьке кладовище, а ще Монастир походження дерева Хреста Господнього, пам'ятник архітектури XVII-XVIII століть

Де знаходиться: у Бродівському районі Львівської області.