5 цілющих властивостей бананів для організму


Банани – всіма улюблений фрукт, який містить велику кількість корисних речовин. Як виявляється, користь бананів — не тільки смачний факт, але і лікувальний. А в чому полягає харчова цінність і цілющість бананів, ви дізнаєтеся зі статті.

Користь бананів для організму

Банани легко знайти в будь-якому магазині, де продаються фрукти. На перший погляд нічим не примітні фрукти, але володіють надзвичайними властивостями. Ви будете здивовані, дізнавшись, що вони роблять ефект подібно багатьом лікам.

Банани – чудове джерело енергії. Це робить їх популярним перекусом протягом робочого дня. Доведено, що вони підтримують сили спортсменів при тривалих і інтенсивних тренуваннях. По своїй ефективності банани прирівнюються до напоїв з високим вмістом вуглеводів, але при цьому містять більше вітамінів і мінералів. Плюс до цього, вони не так обтяжливі для нашого гаманця.

Користь бананів не тільки в тому, що вони дають енергію. У бананах міститься велика кількість калію, мінералу, який знижує високий артеріальний тиск. Збільшення споживання бананів і зменшення споживання солі може знизити потребу в антигіпертензивних препаратів.

Якщо вас долає депресія, насолоджуйтеся бананами поряд з іншими фруктами і овочами. Банани чудово справляються з безсонням, досить поширеним порушенням сну. У вас запор? Замість проносних спробуйте банани, багаті клітковиною.

У середньому банані міститься така ж кількість антиоксидантів, що і в склянці апельсинового соку. Це дуже корисно для підтримки гарного самопочуття і позбавлення від токсинів. Оскільки оксидативний стрес – винуватець багатьох хронічних хвороб. Таких як рак, серцево-судинні захворювання, порушення сну.

Розглянемо детальніше, в чому полягає користь бананів, і чому ці смачні фрукти так привабливі як засіб від багатьох проблем зі здоров’ям.

Банани і їх 5 цілющих властивостей

1. Банани при підвищеному тиску

Високий артеріальний тиск або гіпертонія – один з основних факторів ризику при серцево-судинних захворюваннях. У сучасному світі це одна з основних причин смертності як серед чоловіків, так і жінок. Проте вживання бананів знижує цей ризик. А вся справа в калії, який зменшує шкідливий вплив натрію на кровоносні судини, запобігаючи його накопичення. Калій сприяє виведенню з сечею натрію і зайвої рідини.

Як відомо, банани – багате джерело калію. У середньому банані міститься 420 мг калію. Зробіть фрукт постійною складовою свого щоденного раціону і зменшіть споживання солі. Ці дві розумні звички знизять вашу потребу в ліках від тиску.

2. Банани проти депресії

Депресія – одна з найбільш поширених психічних розладів. Їм страждають від 3 до 5% дорослого населення планети. Часто депресія супроводжується тривогою. Але дієта допомагає впоратися з такими порушеннями.

Банани містять вітамін В6, який надає позитивний вплив на наш настрій. Серед симптомів її дефіциту вважаються депресія, дратівливість і нервозність. Також це відбивається на рівні дофаміну, нейромедіатора, який використовується мозком для мотивації, оскільки викликає почуття задоволення або задоволення. Відомо, що його дефіцит призводить також до підвищеної інертності людини, до сповільненості когнітивних процесів.

Природно, банани – не єдиний засіб в лікуванні депресії. Необхідні й психотерапія, і фізична активність, і соціальна підтримка. Але вживання фруктів і овочів також відіграють свою позитивну роль. Більш того, потреба в антидепресантах в такому випадку значно зменшується.

3. Банани від безсоння

Сон – це здоров’я, але багато людей сплять недостатньо. Приблизно 30% дорослого населення спить менше 6 годин, у той час як рекомендована медиками норма становить 7-8 годин. Як виявляється, виною всьому безсоння. Банани допоможуть впоратися і з цією проблемою.

Вітамін В6, який міститься в бананах, сприяє виробленню мелатоніну, гормону сну. Ринок ліків пропонує безліч снодійних препаратів. Але банани – це натуральний засіб! Не забувайте про банани, коли у вас виникає необхідність відрегулювати добові ритми. Тому що користь бананів при безсонні очевидна.

4. Банани при запорах

З запором жартувати не можна. Його симптом — здуття, біль в області живота, необхідні значні зусилля для спорожнення кишечника. Перистальтика кишечника практично відсутня, викликаючи дискомфорт. Запор зазвичай виникає при вживанні продуктів з низьким вмістом клітковини. Але банани можуть виправити цю ситуацію.

Перш ніж пити проносні, з’їжте банан. У середньому банані міститься більше 3 г клітковини. Це допоможе наблизитися до денної норми споживання клітковини, яка становить 20-30 г. В той час, як в середньому за день людина споживає не більше 15 г.

Необхідно пам’ятати, що збільшення споживання клітковини повинно бути поступовим, інакше можуть виникнути ще більш серйозні проблеми з травленням. І користь бананів буде зведена до нуля.

5. Банани від передменструального синдрому (ПМС)

Проблеми, викликані ПМС, також можна усунути за допомогою бананів. Вони з’являються за 1-2 тижні до початку менструації. Це зазвичай головний біль, втома, проблеми з травленням, м’язові болі, перепади настрою. Також не забуваємо про депресію, здуття і запор.

Магній, вітамін В6 і вітамін Е послаблюють негативні наслідки постменструального синдрому. Всі вони містяться в бананах. Банани — доступні і дуже смачні фрукти, їх можна їсти, навіть якщо вони переспілі. Банани можуть бути прекрасним доповненням до десерту. Їх також можна використовувати для приготування смузі.

Очевидно, користь бананів незаперечна. Регулярне вживання бананів послужить добру службу вашому здоров’ю. Але в дієтичному харчуванні не все так просто. У бананів, на жаль, є деякі протипоказання. Кому не рекомендується вживати банани, найкраще розповість лікар.

Джерело: ukrhealth.