6 продуктів, які заважають вам спати (і це не кава)


Траплялося вам ворочатися до ранку в ліжку і думати, чому ж ви не можете заснути? Кави не пили, жахів не дивилися, і навіть совість не мучить… А це все вони – продукти, які заважають заснути:

1. Гостра їжа

Австралійські вчені з’ясували, що гострі соуси на вечерю різко скорочують час глибокого сну. Справа в тому, що спеції підвищують рівень ендорфіну – через це мозок починає працювати «на повну котушку». До того ж, гостра їжа може спровокувати печію, і буде вже зовсім не до сну.

2. Баклажани

Вчені кажуть, що баклажани надають стимулюючу дію на організм. І все через те, що вони багаті тираміном – ця амінокислота піднімає рівень норадреналіну. Через цей гормональний стимулятор мозок приходить в збуджений стан, а вироблення мелатоніну (гормону сну) гальмується.

3. Продукти з кофеїном

Шоколад, какао, чай, кола – всі ці продукти краще перенести на першу половину дня. А ще варто вивчити інструкцію до всіх ліків, які ви приймаєте – можливо, це вони винні у вашій безсонні. Деякі таблетки (наприклад, цитрамон і кофіціл) містять кофеїну більше, ніж чашка кави.

4. Тверді сири

І знову справа все в тому ж тираміні. Уникайте витриманих сирів: чеддера, пармезану, сортів з цвіллю і гострих сортів. У них цієї речовини найбільше.

5. Алкоголь

Здавалося б, пара келихів вина розслаблюють і допомагають заснути. Але не тут-то було: етиловий спирт – це потужний стимулятор мозкової активності. Після нього сон стає чуйним і переривчастим. Організму складніше перейти у фазу глибокого сну, а без нього відпочинок не буде повноцінним.

6. Бекон

Фахівці з американської клініки Майо назвали бекон головним продуктом, що заважає здоровому сну. У ньому міститься тирамін, а ще це дуже важка і жирна їжа: вона запускає процес травлення і не дає організму відпочити.

Щоб добре спати, бекон потрібно не їсти, а… слухати. Нещодавно відео з беконом, що смажиться зібрав масу вдячних коментарів на YouTube: люди писали, що звук допоміг їм позбавитися від безсоння. Сомнологи пояснили це тим, що фонові монотонні звуки знімають стрес і покращують якість сну. І не так вже важливо, що слухати: шум моря, спів птахів або шкварчання сала – головне, щоб вам подобалося.