7 фітнес-міфів, які марнують ваш час


Американський фітнес-експерт Браян Сукі знає, яких порад з фітнесу не варто дотримуватись. Багато з них базується на міфах і може завадти вам досягнути поставленої мети.

Ще кілька років тому знайти якісь поради з фітнесу окрім тих, що в книгах чи журналах, було досить складно. Але на сьогодні все по-іншому, адже в інтернеті можна знайти безліч порад на цю тематику. Насправді зараз люди страждають від того, що вони перевантажені інформацією, а більшість фітнес-порад базується на міфах, пише сайт Мізки.com.

Дезінформація може призвести до того, що ви не зможете досягнути бажаного результату. Тож якщо ви все-таки хочете його побачити, дотримуйтесь того, що по-справжньому важливо, та ігноруйте брехню і міфи. Ось 7 порад з фітнесу, які ви повинні ігнорувати.

1. ... — найкращий час для тренування

Ви, мабуть, уже не раз чули таку фразу “Ти спалиш набагато більше калорій, якщо займатимешся зранку” або “Обідня/вечірня пора — найкращий час для тренувань”. Не прислухайтесь до жодної із цих порад, тому що не існує достатньо фактів, які б підтверджували ці теорії. За словами дослідників, найкращий час для тренування — це час, який для вас найбільш зручний, і якого ви зможете дотримуватись на регулярній основі.

Корисна порада: плануйте свої тренування відповідно до власного графіка і займайтеся у зручний для вас час — коли б це не було.

2. Якщо ви не відчуваєте болю, мабуть, ви робите щось неправильно

Вислів “Немає болю — немає результатів” популярний зараз як ніколи. На жаль, ця порада змушує людей з травмами та відчуттям болю продовжувати тренуватися замість того, щоб звернутися за медичною допомогою.

Корисна порада: немає нічого поганого в тому, що інколи ви змушуєте себе займатись, але ви також повинні дослухатись до власного тіла. Навчіться розрізняти біль в м’язах і травми. Негайно припиняйте тренування, коли відчуваєте незвичний гострий біль.

3. Вправи на прес спалюють жир на животі

Вправи на м’язи живота підходять для збільшення сили і нарощування м’язів, але вони не допомагають позбутися живота. У вас можуть бути кубики на животі, якщо ви виконуватимете ці вправи, але вони будуть вкриті шаром жиру.

Корисна порада: жодна вправа не допоможе вам спалити жир на конкретному місці тіла. Зниження вмісту жиру в тілі — єдиний спосіб позбутися жиру на животі, а для цього потрібно правильно харчуватись, виконувати кардіо-вправи та вправи, які задіюють усі частини тіла.

4. Силові тренування кращі ніж тренування з власною вагою

Ще кажуть, що високоінтенсивне інтервальне тренування кращі за постійні кардіо вправи. Люди вірять, що деякі тренування перевершують інші. Але це неправда! Якщо людина сильна — то вона сильна незалежно від того, чи це результат силових тренувань чи тренувань з власною вагою.

Корисна порада: вся різноманітність тренувань ефективна, якщо ви займаєтесь систематично. Якщо ви не спортсмен, якому потрібно виконувати конкретні вправи, тренуйтесь так, як вам подобається.

5. Силові тренування роблять жінок схожими на чоловіків

Це стовідсоткова брехня! Для того, щоб жінка стала схожою на чоловіка, потрібен тестостерон і надлишок калорій, а, як відомо, у жінок низький рівень тестостерону.

Корисна порада: жінкам потрібні силові тренування. Вони допомагають збільшити м’язову масу, підвищують метаболізм і спалюють жири. Крім цього, силові тренування допомагають розвивати міцні кістки, м’язи, зв’язки і сухожилля, що зменшує ризик отримання травм.

6. Чим більше тренуватись, тим краще

В цьому твердженні є часточка правди, однак більшість людей перевантажує себе. Довгі тренування не приносять користі. Через них тіло напружується і підвищується рівень кортизолу, який ще відомий як “гормон стресу”.

Корисна порада: знайте міру під час тренування. Займайтесь не більше години на день та 5 разів на тиждень.

7. Відмовтесь від вуглеводів

В багатьох видах дієт йдеться про те, що потрібно повністю відмовитись від вуглеводів. Хоча деякі вуглеводи некорисні для здоров’я, забирати їх зі свого раціону не рекомендується.

Корисна порада: вуглеводи потрібні організму, просто уникати потрібно поганих вуглеводів (шкідлива їжа, цукор та ін.).

Тож намагайтесь зосереджуватись на корисних порадах, наведених вище, і ви зможете досягнути своєї мети в тренуваннях. Не вірте у дієвість божевільних дієт чи дивакуватих вправ, намагайтесь досягнути здорового балансу, якого ви зможете дотримуватись протягом всього життя.