9 фізичних ознак того, що вам варто змінити роботу


У відомому романі "Анна Кареніна" йшлося: "Всі щасливі сім’ї схожі одна на одну, кожна нещаслива сім’я нещаслива по-своєму".

Приблизно те саме можна сказати й про роботу.

Ненависна робота може такою стати за різних причин. Можливо, людину виснажує токсичний колектив, або не зовсім адекватний керівник. Можливо, хтось просто робить не свою справу, пише УП.Життя.

Якими є ознаки того, що нам варто змінити роботу чи щось в роботі?Іноді ми довго не помічаємо цього та запевняємо себе, що все добре. Але наше тіло може повідомляти про проблеми швидше, ніж ми їх усвідомлюємо, пише The Huffington Post.

Ознайомтесь з 9 фізичними симптомами, причиною яких може бути токсична робота:

1. Проблеми зі сном. Клінічний психолог центру Тривожності та поведінкових змін Монік Рейнолдс стверджує, що безсонні ночі – це перша проблема, на яку найчастіше жаліються її клієнти.

"Люди стверджують, що вони або не можуть заснути, або прокидаються посеред ночі та починають думати про справи, які мають завершити", – розповідає Рейнолдс.

Також вона додає, що декілька безсонних ночей – не завжди проблема, але коли це стало нормою, можливо, ваш стрес на роботі вже став токсичним.

"Якщо причиною безсоння завжди є робота, то це ознака, що щось варто змінювати", – каже вона.

2. У вас болить голова. Ваші м’язи можуть напружуватись, щоб сконцентруватись на запобіганні травми.

Американська Психологічна Асоціація стверджує, що якщо ви вважаєте вашу роботу небезпечним місцем, то це може тримати ваші м’язи в стані напруги.

"Стрес може бути причиною фізіологічних симптомів, які проявляють себе у вигляді болю", – каже Рейнолдс.Хронічне напруження шиї, плечей та голови пов’язують з мігренями та головним болем напруги.

3. У вас в цілому болять м’язи. Якщо ваша робота токсична, це ніби боротись з диким тигром прямо за офісним столом.

Ви живете у стані постійної загрози й мозок виділяє велику кількість адреналіну та інших гормонів стресу.

"Токсична робота – причина того, що наша нервова система весь час на межі. Ми постійно в очікуванні, готові дати відсіч керівнику або неприємному співробітнику", – каже психолог.

Якщо ви весь час надсилаєте електронні листи зі змістом "я вже завершую", ваші щелепи при цьому стиснуті, а плечі напружені – це ознака того, що робота впливає на ваше здоров’я.

4. Ваш психологічний стан погіршується. Рейнолдс зауважує, що високі рівні стресу можуть погіршити вже наявні психологічні проблеми.

Наприклад, схильність до тривоги може вийти за межі клінічної норми.

Професор-дослідник канадського центру професійної гігієни Кевін Келловей каже, що несправедливе ставлення на роботі може бути причиною величезного стресу.У 2012 році було проведено аналіз 279 досліджень. Несправедливе ставлення компаній до своїх співробітників було пов’язане з такими скаргами як депресія та переїдання.

"Несправедливість – дуже сильний фактор стресу, адже вона зачіпає найголовніше – те, ким ми є, – каже він. – Якщо ви ставитесь до мене несправедливо, ви зачіпаєте моє відчуття гідності".

5. Ви частіше хворієте. Часті застуди можуть бути ознакою поганої роботи. Чимало досліджень стверджують, що хронічний стрес впливає на імунну систему і робить нас більш вразливими до хвороб.

6. Ви втратили інтерес до сексу. Якщо ви забираєте свою роботу додому, це може впливати на ваші стосунки з партнером.

Американська академія психології стверджує, що якщо жінка має в першу чергу подолати стрес на роботі, а лише потім звертати увагу на персональні та фінансові інтереси, то це може призвести до зниження сексуального потягу.

У чоловіків стрес знижує виробітку тестостерону, а це у свою чергу є результатом низького лібідо.

7. Ви весь час втомлені. Це саме та втома, яку не може подолати жодний перепочинок та жодні вихідні.

Келловей каже, що немає чітких стандартів щодо того, що саме мають відчувати люди, які мають токсичний робочий досвід.

Проте втома – це одна з ключових скарг таких робітників. Токсична робота може створювати виснажливий цикл: ми втомлюємось, тому що працюємо занадто довго і працюємо занадто довго, тому що втомлюємось.

8. Ваш живіт гірше працює. Проблеми з травленням, закрепи, здуття живота – це все може бути ознаками стресу.

Стрес впливає на травлення та може змінювати мікробіом кишківника, що в свою чергу впливає на наш настрій.

Келловей, який сам мав досвід токсичного місця роботи каже, що помітив у себе болі в животі, які турбували його завжди в неділю зранку. Саме в цей час він починав думати про роботу. Болі припинились, коли він звільнився.

9. У вас змінився апетит. Наш апетит пов’язаний з нашим мозком. Якщо ви в стані гострого стресу, ваш мозок виробляє адреналін, який пригнічує травлення, адже нам треба фокусуватись на виживанні.

Але під час хронічного стресу, наш організм зазнає дії гормону кортизолу, який підвищує апетит. До того ж, солодка їжа може пригнічувати відчуття емоційного перенавантаження. Проте, це шкідлива звичка, якої варто позбутися.

Як з цим боротись.

Робіть перерви. Коли ваше тіло весь час в очікуванні нових вимог від керівника, вам необхідно організувати собі відпочинок.

Рейнолдс стверджує, що без відпочинку наша нервова система може зазнати серйозних проблем і радить не нехтувати медитацією, приємним спілкуванням та спортом.

Перегляньте своє негативне мислення. Один з принципів когнітивно-поведінкової психотерапії це те, що ви можете змінити те, як ви себе почуваєте у певних ситуаціях.

"Не всі можуть змінити роботу, але ми можемо сфокусуватись на ситуаціях, які в змозі контролювати", – каже Рейнолд.

Він радить використовувати техніки майндфулнес, для того, щоб змінити своє ставлення щодо того, як пройшла презентація та що думають про це колеги.

Покиньте роботу. Всі вищезгадані симптоми – це ознака того, що варто змінити роботу. Важливо лікувати не симптоми, а те, що їх спричинює.