Аби лиш не крали. У приватному секторі Франківська мешканцям видають контейнери для сміття


Приватні будинки Франківська потроху отримують контейнери для сміття – кожен свій, аби і мікрорайонах було чистіше, а мешканцям – зручніше. Та не всі господарства поспішають отримати 120-літровий контейнер. Що стримує мешканців і як це працює на ділі?

В Опришівцях сміттєві контейнери для домогосподарств почали видавати з 12 лютого. Та ще не всі мешканці наважилися долучитися до новації. Загалом нові контейнери мають отримати 500 господарств, пише “Репортер”.

«Якщо вивезти контейнер вранці перед роботою, то не факт, що він достоїть до мого приходу з роботи. Краще б поставили стаціонарні – такі, аби можна було б сортувати відходи. Гадаю не всім підійде це нововведення», – нарікає Олена Сем’янчук, яка живе на вулиці Січинського в Опришівцях.

А от франківець Володимир Шпег каже, вже місяць користується контейнером і цілком задоволений. Його найближчі сусіди теж контейнери вже отримали. Володимир їздив забирати свій на АТП і на місці розпитав, що й до чого.

«Мені розповіли, що на початку й справді були крадіжки – невідомі відкручували від контейнерів колеса, – говорить Шпег. – У договорі користування вказано, що я несу відповідальність за контейнер. Але я не можу стежити за ним, коли на роботі. Та мене запевнили, що в разі крадіжки я не відповідатиму. Треба буде одразу звернутися в АТП, щоб склали акт. Загалом я задоволений роботою. Сміття складаємо в поліетиленовий мішок, аби не мити контейнер, то хлопці його обережно висипають, а мішок залишають на місці. А раніше люди виносили сміття на дорогу в звичайних пакетах, собаки те все розпорпували. І хлопці все прибирали, хоч могли сказати, що це наші проблеми».

Заступниця директора «АТП-0928» Ірина Ружицька розповідає, що за такою схемою підприємство працює вже три місяці і жодних проблем з контейнерами ще не було. Не було й скарг чи звернень, що контейнери нищать або крадуть.

Така новація на вартість вивезення сміття не вплинула – контейнери передають у безкоштовне користування. Аби отримати власний контейнер для домогосподарства, треба укласти договір на вивіз ТПВ. Коли назбирується більше договорів, машина виїжджає, щоб їх розвезти. Для мешканців мікрорайону Опришівці контейнери видають у приміщенні клубу. При собі треба мати паспорт, ідентифікаційний код, довідку про склад сім’ї або будинкову книгу.

«В Опришівцях є проблема в тому, що – багато непроїзних вулиць і людям треба відтягнути контейнери до центральної вулиці, залишити, аби служба забрала сміття, а потім – забрати звідти, – розповідає Ружицька. – Але в Чукалівці теж є кілька непроїзних вулиць, то люди в одне місце звозять контейнери, а потім забирають – немає жодних проблем».

Таким чином сміття вже вивозять з Микитинців і Чукалівки. Надалі «АТП-0928» планує забезпечити особистими контейнерами й інші приватні будинки міста.

Та частина Франківська, яку обслуговує Автоколона 2222, поки контейнери не отримує. Директор міського департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак пояснює, що 23 квітня проведуть конкурс на визначення виконавця послуг з вивезення відходів на цих ділянках. За умовами конкурсу, підрядник буде зобов’язаний забезпечити приватні сектори особистими контейнерами.

Володимир Шпег каже, було б добре, якби давали на кожен особняк хоча б по два таких контейнери, аби можна було ще й сортувати сміття. Харчові відходи він і так складає у компостну яму, папір спалює. Тож залишається сортувати скло, пластик і метал.

Ірина Ружицька розповідає, що наразі система сортування та ж, шо й була – сміття сортують на території АТП: окремо ПЕТ-пляшку, папір, газові балончики, пляшки від побутової хімії. Потім здають на утилізацію. У спальних районах є пластикові контейнери окремо для сухих і вологих відходів. Сухі забирає окрема машина.

«Я вже говорила, що ми готові навіть дати винагороду тому, хто зніме на відео, як відходи скидають в одну машину. Бо в нас такого немає, що б там люди не говорили, – каже Ружицька. – Але є кілька старих необладнаних майданчиків у Франківську, де стоять оцинковані баки і контейнери на скло та пластик. Але ми над цим працюємо. Думаю, влітку така система працюватиме на всіх майданчиках».

Нещодавно мерія Франківська придбала на тендері сміттєсортувальний комплекс за 11,9 млн грн. Торги виграло львівське товариство «Хаммель-Україна» – представник німецького виробника обладнання з переробки ТПВ і промислових відходів.

Комплекс складатиметься з мобільного шредеру, сортувальної лінії та пакувального пресу. Монтуватимуть його на полігоні поблизу Рибного. Михайло Смушак каже, до Дня міста мали б установити.