Альтернатива Криму для франківчан


Туристичний сезон у Криму зірваний. Які варіанти морського відпочинку в Україні пропонують іванофранківцям місцеві турагенції.

Окрім Криму в нас є п'ять областей, які мають вихід до Чорного і Азовського морів. Це Донецька, Запорізька, Херсонська, Миколаївська та Одеська області. Найпопулярнішими відпочинковими осередками зазвичай вважаються останні три. Однак цьогоріч більшість туристичних агенцій Івано-Франківська не пропонує південні курорти України, передає кореспондент «Бліц-Інфо».

Турменеджери пояснюють це тим, що, по-перше, ці напрямки чимало років поспіль уже не користуються особливою популярністю серед франківців, які надавали перевагу Криму. Лише іноді траплялися запити на Одесу, Затоку в Одеській області, Залізний Порт на Херсонщині та Коблево у Миколаївському регіоні. Відповідно, ринок не достатньо вивчений і співпраця не налагоджена. Хоча, незважаючи на те, що Крим для франківських туристів тепер не актуальний, решта південних областей з виходом на море, все одно не користуються попитом серед іванофранківців.

Окрім цього, чимало працівників турфірм зауважують – поки не припиниться АТО, про розробку турів на Південь України не може бути й мови.

З іншого боку, досить багато відпочивальників полюбляють організовувати літню відпустку самотужки. Якраз для цієї аудиторії «Бліц-Інфо» пропонує короткий огляд південних курортів України.

Цінова політика (на червень) більшості з них приблизно однакова: від 70 гривень за добу, але це номери без вигод, зазвичай, на базах відпочинку радянського зразка, або в дерев'яних будиночках. У кращому випадку – це стандартні номери в нових будівлях пансіонатів, тільки без кондиціонера і телевізора. Санвузол і душ – у загальному коридорі або надворі.

Проживання в номері з усіма вигодами коливається від 100 грн. Щодобова вартість апартаментів у віллі класу люкс обійдеться від 500 грн. Двоповерховий дім можна винайняти за 1000 грн. А оренда квартири в приватному секторі – від 150-200 грн за добу.

Одеська область. Одеса. Південна Пальміра підходить для урбаністичного відпочинку: тут є інфраструктура великого міста з торговими центрами, нічними клубами, парками та різноманітними варіантами житла. Насолоджуватися морським узбережжям можна на бюджетних пляжах на кшталт «Дельфіна» і «Ланжерона». А якщо хочете відчути себе на більш вишуканому курорті, вирушайте в «Аркадію». За кілька сотень гривень там можна зручно влаштуватися з коктейлем у білосніжному шезлонгу біля басейну.

Затока, за 60 км на південний захід від Одеси, простягається вздовж усієї коси, що розділяє Чорне море і Дністровський лиман. Хоча в мережі з’явилася інформація, що власники тамтешніх баз відпочинку і пансіонатів уже складають кошторис майбутніх збитків. Тут велика частина місць на літній сезон, як правило, продається вже взимку. Причому викуповують путівки здебільшого громадяни РФ і Білорусі, а цьогоріч вільних місць більше, ніж зазвичай. А ті, хто забронював відпочинок заздалегідь, після подій в Україні відмовилися.

Інше курортне містечко, Іллічівськ, теж популярний осередок для відпочивальників. Воно розташоване за 30 км на північний захід від Одеси на узбережжі Чорного моря. Є одним із найбільших торгових портів України. В 2011 році над міським пляжем Іллічівська підійняли Блакитний стяг як символ отримання міжнародного сертифікату екологічної якості пляжів.

Херсонська область.  Херсонські курорти мають вихід відразу до двох морів, але туристам найбільше до вподоби Скадовськ і Залізний Порт. До речі, дістатися туди можна маршруткою не лише з Херсона, але й з Миколаєва.

Скадовськ розташований на узбережжі Чорного моря. Це містечко підходить для сімейного відпочинку з дітьми, адже море там тепле і неглибоке. Головний мінус – мілководдя і велика кількість водоростей. Хоча саме через водорості тутешнє повітря насичене йодистими сполуками.

Зате в Залізному Порту чимало розваг для молодіжного відпочинку. Основна перевага курорту – широкий і чистий пляж на околицях і недороге житло.

Крім того, за 30 км від Херсонської області туристів чекає диво природи – єдина в Україні та найбільша в Європі пустеля – Олешківські піски. Її діаметр становить близько 15 км. Там є  справжні бархани заввишки п'ять метрів, рідкісна пустельна рослинність і навіть оазис. До Олешківських пісків організовують кількаденні тури з переходом через пустелю, піснями біля багаття і ночівлею в наметах.

Миколаївська область. Головний курорт узбережжя Миколаївщини – Коблево, розташований за 40 км від Одеси і за 90 км від Миколаєва. Тут, зокрема, найбільший на півдні України однойменний аквапарк, чия площа сягає 4 га. Курорт налічує більше 120 баз відпочинку. Приватний, житловий і промисловий сектори у курортній зоні відпочинку в Коблево відсутні.