АМУ вимагає об’єктивного розподілу коштів додаткової дотації


Уряд прийняв розпорядження, яким погодив розподіли додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я у всіх областях. Проте Асоціація міст України заявляє про необ’єктивний та непропорційний розподіл цих коштів обласними державними адміністраціями.

Так, 45 відсотків дотації перерозподілено на обласні бюджети, хоча питома вага видатків на освіту і охорону здоров’я загального фонду обласних бюджетів в структурі загального обсягу асигнувань всіх місцевих бюджетів за відповідними галузями становить лише 11 відсотків. А для міст обласного значення, які утримують майже 70 % всієї інфраструктури освіти і охорони здоров’я, передбачено лише 5% загального обсягу дотації, для об’єднаних територіальних громад, в яких проживає чверть населення нашої держави, -  лише 13,5 %. 

АМУ в ході бюджетного процесу 2019 року запропонувала передбачити в Бюджетному кодексі пропорції розподілу загального обсягу цієї дотації між рівнями бюджетів і критерії розподілу в межах визначених пропорцій. Однак при розгляді законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України (№ 9084) у парламенті Міністерство фінансів категорично наполягало на відхиленні пропозиції народних депутатів, яка враховувала запропоновані АМУ критерії розподілу дотації. При цьому наголошувалося, що справедливість буде гарантована завдяки запровадженню погодження розподілу Кабінетом Міністрів України - відповідні зміни були внесені до статті 103-6 Бюджетного кодексу України.

Асоціація міст України як захисник та представник інтересів громад звернулася до Прем’єр-міністра України з проханням скасувати вищезазначене рішення Уряду (Розпорядження від 16.01.2019 №14-р) та повернути його на доопрацювання для забезпечення об’єктивного і демократичного розподілу коштів між місцевими бюджетами на здійснення переданих з державного бюджету видатків.

 

Регіональний консультант з бюджетних питань (проект «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID), виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення АМУ Юрій Стефанчук зазначив, що відповідно до середнього відсотка розподілу додаткової дотації по Україні, в Івано-Франківській області її питома вага становить: обласний бюджет – 37,2 %; районні бюджети – 45%; ОТГ – 14,7 %; міста обласного значення – 0,1 %; нерозподілені кошти додаткової дотації – 3 %. Відповідно до розпорядження голови ОДА розподіл додаткової дотації здійснювали пропорційно до минулого року. За словами Юрія Стефанчука, з огляду на потреби ОТГ цієї суми недостатньо для утримання закладів освіти та охорони здоров’я. Усі об’єднані громади Прикарпаття, крім Коломийської міської ОТГ, отримали додаткову дотацію. Щодо міст обласного значення, то тільки Болехів отримав цей ресурс.