Ані на Прикарпатті, ані в Україні не підроблялися ID-картки, - ДМС спростовує інформацію в ЗМІ


Напередодні Служба безпеки України викрила групу мешканців Івано-Франківської і Закарпатської областей, які підробляли документи для перетину кордону для осіб, яким заборонено в’їзд за біометричними паспортами.

Як зазначається, зловмисники формували для замовників пакет підроблених документів про нібито проживання в 30-кілометровій прикордонній зоні на чужі прізвища. На підставі них виробляли ID-картки учасників малого прикордонного руху – міжурядової угоди, що дає мешканцям можливість вільного перетину кордону без перевірки відбитків пальців.

Водночас, в прес-службі управління Державної міграційної служби в Івано-Франківській області наголошують, що у цій справі жодним чином не йдеться про підробку ID-карток - паспортів громадянина України нового зразка, як це подали у заголовках деякі інтернет-ресурси.

"Наголошуємо, що ні в Івано-Франківську, ні будь-де в іншому регіоні не підроблялися паспорти громадянина України у вигляді ID-картки", - підкреслює очільник прес-служби прикарпатського УДСМ Василь Гультайчук.

На прохання УДМС України в Івано-Франківській області прес-служба УСБУ в Івано-Франківській області додатково роз’яснила, що зловмисникам готується повідомлення про підозру у незаконному переправленні осіб через державний кордон України та організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчинені організованою групою або з корисливих мотивів.

Вони підробляли ID-картки учасників малого прикордонного руху – міжурядової угоди, що дає мешканцям можливість вільного перетину кордону без перевірки відбитків пальців. Такі картки є своєрідними перепустками для жителів 30-кілометрової зони для перетину кордону за спрощеними правилами і видаються консульськими установами країн-сусідів України відповідно до міжурядових угод про малий прикордонний рух.

До теми: У Франківську затримали молодиків, які за підробленими документами відправляли людей за кордон