Археологічні розкопки під брамою Потоцьких брутально зупинили


Начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківської ОДА Андрій Давидюк заборонив продовжувати розкопки, мотивуючи це тим, що Василь Романець не отримав відповідну ліцензію від Міністерства культури.

Відсутність дозволу -- лише штучний привід перешкодити роботі,запевняє Василь Романець. "Мої документи на отримання ліцензії лежать в Міністерстві ще з 12 грудня минулого року. Їх треба подавати щороку і я їх подав у визначений термін. Так вийшло, що першими дозволи підписали тим, хто особисто приїжджав на прийом до міністра", - пояснює археолог. Після того, як розкопки зупинили, Василь Романець зв'язався з міністерством й чиновники пообіцяли передати дозвіл до Івано-Франківська, не зволякаючи, пише "Галицький кореспондент".

Нагадаємо, археологічне дослідження фортифікаційного вузла біля Палацу Потоцьких розпочалося 1 липня. Як розповів розповів Василь Іваночко, провести розкопки на території Палацу -- давня мрія істориків та краєзнавців з об'єднання "Моє місто". "Копати безпосередньо на території палацу нам не дозволив його власник. Нам дали дозвіл зробити розкопки біля брами, поки триває її реставрація".

Те, що вже вдалося виявити археологам -- вражає. "Теперішня брама Палацу Потоцьких стоїть на стіні фортифікаційного муру давньої фортеці, зведеного ще за Австро-Угорщини. Муру знаходиться на глибині 5 метрів і має кілька метрів товщини. Це надзвичайно потужна стіна, яка має значно більшу історичну цінність, ніж теперішня брама, яка є пам'яткою", -- каже Василь Романець.

Кожен день розкопок є важливим для археологів, адже до роботи залучили студентів, які в такий спосіб проходять практику. "Це молоді історики, перший курс. Яка у них буде мотивація працювати, якщо їх розганяють, замість того, щоби прийти, спитатися, чим їм допомогти? -- обурюється історик Сергій Адамович. -- Андрій Давидюк, який опікується культурною спадщиною, мав би всіляко сприяти такому дослідженню, а не зупиняти його".