Артефакт із земель сучасної Галичини "засвітився" на інтернет-аукціоні в Лондоні


Унікальний бронзовий шолом, вік якого три (!) тисячі років і який походить з земель сучасної Галичини, «чорні археологи» продали з відомого інтернет-аукціону.

Артефакт, якого не має жоден музей України, вивезли за межі країни, і науковці тепер просять посадовців допомогти у справі його повернення, пише Збруч

Відповідне звернення на сайті "Музейний простір" опублікував відомий археолог та пам’яткоохоронець Максим Левада.

Древній шолом вперше "засвітився" ще в липні 2017 року на аукціоні Violity. Людина під ніком Pislarij продала його за 50 тисяч 400 гривень. За його покупку конкурували 11 осіб, які загалом зробили 118 ставок, піднявши ціну від стартових 10 тис. грн.

"Таких шоломів відомо на всю Європу буквально кілька одиниць. Вони датуються періодом раннього Гальштату, тобто ХІІ ст. – першою половиною Х ст. до Р.Х. Таким чином, цьому витвору древнього зброярства більше ніж три тисячі років! Таких шоломів немає в жодному музеї України", – пише Максим Левада.

Професор Микола Бандрівський вважає, що цей шолом міг бути знайдений десь в ареалі Голіградської культури: в основному сьогоднішня Івано-Франківська область, південь Тернопільської, Львівської областей і західні райони Чернівецької області.

В описі, який супроводжував цей лот на аукціоні, Pislarij зазначив:

"Редчайшая находка – Бронзовый шлем периода поздней бронзы. Находки единичны во всей Европе. При обнаружении были поломки по низу тульи около прижизненного ремонта (по фото чётко видны заклёпки того периода). Реставрировался профессиональным реставратором, поломки были закрыты, для усиления тульи внутри вставлен стальной обруч. В процессе транспортировки, к сожалению, выломался кусочек около шишака (на фото видно). Кусочки прилагаются".

Цікаво, що далі шолом "виплив" на лондонському аукціоні Timeline, де на початку вересня 2018 року його продали за 11 тисяч 875 фунтів стерлінгів як карпатський шолом бронзового віку.

"При перепродажу було зазначено, що це власність однієї дами, яка мешкає в Кенті, а шолом походить з колекції її дідуся, що він придбав у Німеччині після Другої світової війни", – пише Максим Левада.

Однак археолог переконаний і доводить – це той самий артефакт, який незаконно продавали на аукціоні в Україні, і довести це можна завдяки фото, на яких видно ті самі так звані "сліди прижиттєвого ремонту", які є своєрідними відбитками пальців на таких знахідках.

Нещодавно до пана Левади звернувся колега з Центральної Європи, який запевнив, що знає, де шолом зараз, і просить контакти українських посадовців, які могли б зайнятись справою повернення цінності. Тепер вже український археолог просить допомоги, зокрема у одного з нардепів, аби запустити механізм повернення артефакту.