Аваков: Аеропорти Криму блокують військові РФ, це збройне вторгнення


Голова МВС Арсен Аваков повідомляє про блокування російськими військовими аеропортів Криму й розцінює це як "збройне вторгнення й окупацію".

Як доповів він у Facebook у п'ятницю вранці за підсумками ночі, севастопольський аеропорт "Бельбек" "заблокований військовими підрозділами флоту РФ".

"Усередині аеропорту перебувають військові й прикордонники України. Зовні – військові в камуфляжі й зі зброєю без розпізнавальних знаків, але вони не приховують своєї приналежності. Аеропорт не працює. На зовнішньому периметрі пости МВС України. Збройного зіткнення поки немає", - пише Аваков. 

В аеропорту Сімферополя "близько 12 ночі група в цивільному, близько 100 людей, які назвалися козачою сотнею, подолавши огорожу на території аеропорту вийшла на поле аеродрому".

"Силами внутрішніх військ і міліції ці люди були відтиснуті спочатку в будівлю аеропорту, а потім і зовсім за територію. Зброя не застосовувалася. Район аеропорту був покинутий "козаками" близько першої ночі – поринули на тентовані камази й поїхали", - повідомляє він.

"Близько 1.30 ночі в будівлю аеропорту прибули на декількох вантажівках 119 військових із автоматичною зброєю в камуфляжі без розпізнавальних знаків. Увійшли в будівлю аеропорту, розмістилися в приміщенні ресторану", - інформує міністр.

"Не приховують своєї приналежності до збройних сил російської федерації. На запитання українських співробітників МВС "ви військові й не маєте права тут перебувати" - відповідають коротко: не маємо інструкцій вести з вами переговори", - повідомляє Аваков.

За його словами, "ситуація статична, зброя з обох сторін не застосовувалося, росіяни військові статично спостерігають за роботою аеропорту, прямо не втручаючись".

"Внутрішні війська й МВС України посилили наряди у районі аеропорту. Напруга наростає. Протистояти регулярним військовим силам органи правопорядку не зможуть", - зазначає Аваков.

Те, що відбувається, він оцінює як "збройне вторгнення й окупацію, у порушення всіх міжнародних угод і норм".

"Це пряма провокація збройного кровопролиття на території суверенної держави", - упевнений Аваков.

"Це вже не компетенція МВС. Це компетенція РНБО. Поки ще немає прямого збройного зіткнення, повинні говорити дипломати", - додає міністр.

Українська правда