Австрійці візьмуть під опіку могили своїх вояків на Прикарпатті


Голова обласної ради Олександр Сич зустрівся з аташе з питань оборони Посольства Австрійської Республіки в Україні Еріхом Сімбюргером.

Візит аташе на Прикарпаття є реакцією на лист голови обласної ради в Посольство Австрії щодо налагодження співпраці в частині вшанування поховань австрійських вояків часів Першої світової війни.

За словами Олександра Сича, на території Івано-Франківської області виявлено близько півсотні братських могил, в яких поховано понад 1500 австрійських вояків. "Раніше питаннями поховань займалася громадська організація "Меморіал". Згодом обласна рада створила комунальне підприємство "Пам’ять". Його працівники нерідко знаходять місця поховання іноземних вояків. Але займатися впорядкуванням цим поховань нам бракує ресурсів. Тому пропонуємо спільно зайнятися цією справою", - відзначив керівник депутатського корпусу.

Голова облради також відзначив, що дане питання набуває актуальності ще й тому, що у 2018 році відзначатиметься 100-річчя завершення Першої світової війни і особливо важливо належним чином увіковічнити пам’ять вояків.

В свою чергу Еріх Сімбюргер поінформував, що в Австрійській Республіці питаннями організації солдатських захоронень та догляду за могилами вояків всіх національностей опікується громадська організація "Австрійський чорний хрест". Відтак аташе запевнив у сприянні налагодження контактів між даною організацією та комунальним підприємством "Пам'ять" для ефективнішої співпраці в практичній площині.

В ході зустрічі також йшлося про налагодження контактів в частині інтенсифікації відносин між органами місцевого самоврядування Прикарпаття та регіонів Австрії в частині обміну досвідом функціонування громад у гірській місцевості.

Опісля зустрічі з головою обласної ради Еріх Сімбюргер предметно обговорив можливості співпраці в частині облаштування поховань австрійських вояків з заступником голови обласної ради Сергієм Басарабом, начальником відділу з питань міжнародних зав’язків, інвестицій та проектної діяльності виконавчого апарату обласної ради Юрієм Цимбалюком та директором КП "Пам'ять" Василем Тимківим.

В рамках візиту на Прикарпаття аташе з питань оборони Посольства Австрійської Республіки в Україні відвідає Меморіальний комплекс “Дем’янів Лаз” та побуває на могилах австрійських солдат, які загинули у Першій світовій війні у лісі біля села Павлівка.