Авто для наших доріг. Автофест на “копійках”


У рамках святкування Дня Калуського району відбувся фестиваль автомобілів «Жигулі». Колону сформували біля адміністративного приміщення Калуської РДА. Потім вирушили на аеродром у Копанках, де відбулося змагання із водійської вправності, та — перевірки технічного стану автомобілів.

Загалом, більшість тих мешканців району, які їздять на «Жигулях», люблять свої авто. Але мріють, усе ж таки, про німецькі машини.

Участь у фестивалі взяли участь, загалом, 12 учасників, із них 10 — на «копійках». До учасників доєдналися і байкери й учасники, які їхали на квадроциклах, а також — спортсмени-автогонщики.

Очолювали колону голова Калуської районної ради Василь Дзундза і голова Калуської РДА Василь Петрів. «Копійки», на яких їхали керівники району — не їхні власні. Для цього заходу їх «зичили» у знайомих. Загалом, Василь Петрів нині пересувається на службовій автівці «Шевроле Епіка». Має також власну «Шкоду». Проте, «копійку» колись мав як службову автівку.

— Звичайно, ці машини дещо поступаються у комфорті. Але вони передбачені для нашого стану доріг. Коли пересідаєш із іномарки на таке авто, треба певний час, щоб звикнути. За кером їжджу уже тривалий час. Навіть на службовій авто часто сам кермую. А перша автівка була службова 21-а «Волга». То був 1986 рік, —  пригадує Василь Петрів.

А Василь Дузндза у своєму гаражі має кілька авто, серед яких — «Нива Шевроле», «Опель» та позашляховик «Міцубісі Пажеро». До речі, голова райради приїхав із онуком — також Василем.

— Вперше сів за кермо «Уралу». Від того часу їздив на багатьох авттівках. Але серед низ найбільше запам’яталася ВАЗ-2103. Я самотужки заробив кошти на цю автівку. Пам’ятаю, до києва добирався на ній на 6-7 годин. «Лихачив» трохи, — зізнається колова Калуської райради Василь Дзундза. — «Копійка» — це авто для наших доріг. Запчастини неважко дістати, і вони — недорогі. На 100 кілометрів таке авто «їсть» більше 8 літрів пального. Приблизно так само, як і сучасний «Опель».

Автомобіль ВАЗ-2101, більше знаний у народі як «Жигулі» чи «копійка», колись був не найбільш поширеною машиною у колишньому СРСР. Тепер більшість пересіли на іномарки.

Проте, серед мешканців району є і такі, які залишаються вірними своїм «Жигулям», навіть намагаються їх осучаснити, змінюючи до невпізнання. «Копійку» мешканця села Перекоси Петра Романіва важко впізнати. Авто перефарбоване у колір «Золотистий металік», на капоті — «наварені» металеві деталі, салон — повністю переобладнаний.

— Модернізація зайняла дуже багато часу. Щойно сів за кермо оновленої машини. По ходовій — практично нічого не змінював. Поміняв бампери— від «Опеля» і «Ніссана», карбюратор — також від «Опеля». По таких дорогах, як у нас, на цій авто їхати добре. Але, коли б мав можливість, то придбав би, звичайно, німецьке авто. Нехай навіть — не нове, — каже Петро Романів.

Усі учасники автофесту отримали призи — хто — за уміння переобладнати авто, хто — за водійську майстерність, а хто— за вірність старим-добрим «Жигулям».

Юлія БАЛІЦЬКА, "Вікна"