Автопарки на 200 мільйонів: Які машини купували бюджетники Франківщини


У 2018 році на Прикарпатті було здійснено 80 закупівель транспортних засобів у системі ProZorro. Більшість із них стосувалися автобусів та спеціалізованої техніки, решта – легкових автомобілів.

За підрахунками Антикорупційної платформи, загальна сума усіх придбаних авто становить 215 млн гривень. Це вдвічі більше, аніж у 2017 році, – тоді прикарпатські посадовці придбали автомобілів на 105 млн гривень.

У 2018 році найдорожчою виявилась закупівля комунальним підприємством "Електроавтотранс" міських автобусів "Богдан" на понад 100 млн гривень.

Наступною дороговартісною закупівлею були шкільні автобуси, придбані Департаментом освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської облдержадміністрації. Спершу освітяни купили 17 автобусів "Еталон" на суму 31,2 млн гривень, а у грудні закупили ще два спеціалізовані автобуси "Ataman для перевезення школярів з обмеженою здатністю до пересування, вартістю 4,1 млн гривень. До речі, Департамент проводив тендер на закупівлю шкільних автобусів другий рік поспіль. В обох випадках переможцями стали різні підприємства, проте кінцевий власник у них один і той же. Цікаво, що, оголошуючи минулорічний тендер на 31,2 мільйонів гривень, Департаменту вдалось зекономити всього лиш 38 тисяч гривень.

Також у 2018 році шкільний автобус за 1,8 млн гривень закупив відділ освіти Тисменицької районної державної адміністрації.

Водночас на придбання спеціалізованої техніки та легкових автомобілів бюджетні установи витратили понад 77 млн гривень.

Потреба у сміттєвозах, автопідйомниках та снігоочисній техніці зрозуміла. Стає цікавіше, коли мова йде про легкові авто. Тож пропонуємо підбірку найдорожчих закупівель легкових автомобілів, що здійснили бюджетні установи Прикарпаття у 2018 році.

Світлина від Антикорупційна Платформа.

Розпочнемо із закупівлі Управління Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України в Івано-Франківській області двох авто марки Renault. Управління одночасно провело дві закупівлі, що завершились укладанням договорів на загальну суму 1 598 500 гривень.

На торги по закупівлі позашляховика Renault Duster прийшло троє учасників: ТОВ "Луцьк-Експо", Приватна Виробничо-Комерційна фірма "В.С.К." та ТОВ ТД "Фаворит Авто". Найнижча пропозиція надійшла від ТОВ "Луцьк-Експо", та тендерний комітет її відхилив, пояснивши, що пропозиція не відповідає вимогам тендерної документації. Наступною, хто подав найбільш вигідну пропозицію, виявилась фірма "В.С.К.". Тендерний комітет визначив її переможцем та уклав договір на купівлю автомобіля вартістю 640 000 гривень. 

Закупівля автомобіля марки Renault Trafic відбулася за участі двох учасників: ТОВ "Луцьк-Експо" та ТОВ ТД "Фаворит Авто". Перемогу на торгах здобуло "Фаворит-Авто”. З ним Управління держспецзв'язку підписало договір на суму 958 500 гривень.

Наступним дороговартісним авто, придбаним у минулому році, є автомобіль марки Skoda Kodiaq, 2018 року випуску. У листопаді акціонерне товариство "Укрспецтрансгаз" опублікувало у системі ProZorro договір на купівлю авто у дочірнього підприємства "Автотрейдінг-Львів", вартістю 1 110 000 гривень.

На третій позиції опинилася закупівля комунального підприємства "Городенківський некомерційний центр первинної медичної допомоги" двох автомобілів марки Renault Duster, 2018 року випуску. У системі ProZorro зазначено, що закупівля здійснювалась згідно з наказом Мінрегіону щодо забезпечення службовим автотранспортом медичних працівників комунальних закладів охорони здоров’я, що працюють у сільській місцевості. У торгах, яке проводило КП, змагались уже згадувана фірма "В.С.К." та ТОВ "Вік Партнер". Тендерний комітет переможцем торгів визнав "В.С.К." та підписав із фірмою договір на суму 1 061 000 гривень.

Майже мільйон гривень витратила Косівська центральна районна лікарня на службовий транспорт для медичних працівників сімейних амбулаторій у селах Річка та Середній Березів Косівського району. На торгах змагалися двоє учасників: фірма "В.С.К." та ТОВ "Ю.Р.К.". У підсумку переможцем торгів стала знову фірма "В.С.К.". Лікарня уклала із нею договір на купівлю двох автомобілів марки Renault Duster, 2018 року випуску, на загальну суму 999 000 гривень.

Відзначився придбанням автомобіля марки Ford Transit Custom Kombi Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття. У системі ProZorro музей оголосив відкриті торги, у яких позмагались два учасники – ТОВ "Компанія Авто-Альянс" та ТОВ "Екомоторс". Спершу тендерний комітет визнав переможцем "Авто-Альянс" із пропозицією у 890 900 гривень. Згодом учасника дискваліфікували у зв’язку з тим, що той не надав довідку про несудимість та довідку про заборгованість зі сплати податків і зборів. Тож тендерний комітет обрав переможцем наступного учасника – ТОВ "Екомоторс", а у жовтні підписав із ним договір на купівлю мінівена вартістю 949 050 гривень.

Також купівлею автомобіля може похвалитись Івано-Франківський академічний обласний театр ляльок імені Марійки Підгірянки. Той уклав договір на поставку пасажирського мікроавтобуса Mercedes-Benz Sprinter 313 із ФОПом Навратюк Оксаною Павлівною, перед цим провівши процедуру відкритих торгів. Мікроавтобус 2012 року випуску театр придбав за 796 500 гривень.

Замикають підбірку найдорожчих закупівель легкових автомобілів відразу два авто марки Peugeot 301, 2018 року випуску. Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провело у системі ProZorro аукціон, у якому змагались два учасники – ТОВ "Модерн-Авто" та ТОВ "Укрспецавтоінвест". Тендерний комітет переможцем торгів визнав "Модерн-Авто", з яким Управління підписало договір на купівлю автомобілів на загальну суму 793 640 гривень. 

У минулорічних закупівлях легкових автомобілів найбільшою популярністю серед замовників користувався позашляховик Renault Duster. На Прикарпатті за бюджетний кошт його купували 17 разів. У половині випадків автомобіль закуповували для забезпечення транспортом лікарів сільських амбулаторій. Для порівняння: у 2017-му прикарпатські посадовці провели всього 8 закупівель авто марки Renault Duster.

Зокрема, для службових потреб Renault Duster закупила Тисменицька міська лікарня, Центр первинної медичної допомоги Рожнятівської районної ради, П’ядицька сільська рада, Центр первинної медичної допомоги Богородчанської районної ради, Галицький центр первинної медико-санітарної допомоги, Витвицька сільська рада, Надвірнянський некомерційний центр первинної медичної допомоги, а також вже згадані Городенківський некомерційний центр первинної медичної допомоги та Косівська центральна районна лікарня. В усіх випадках закупівлі проводились через конкурсну процедуру у ProZorro. А ось переможець у закупівлях один той же – фірма "В.С.К." Із нею замовники підписали договори на купівлю автомобілів упродовж грудня. Вартість закупівель коливається від 499 500 до понад мільйона гривень, в залежності від того, скільки авто було вказано в одній закупівлі

Також позашляховик Renault Duster поповнив автопарки ДП "Осмолодське лісове господарство", ДП "Ворохтянське лісове господарство", ДП "Вигодське лісове господарство", ДП "ВО "Карпати" та Прикарпатського лісогосподарського коледжу.

При цьому на момент публікації матеріалу ще по трьох закупівлях, предметом яких вказано позашляховик Renault Duster, тендерний комітет визначив переможця та опублікував повідомлення про намір укласти договір. А одна закупівля перебуває на стадії подання пропозицій.

Інші марки легкових автомобілів були не такими популярними. Для порівняння, авто марки Skoda Octavia А7 Ambition фігурувало у предметах закупівель всього лиш три рази. Зокрема, таке авто 2018 року випуску поповнило автопарк Управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області. Управління підписало договір на поставку автомобіля вартістю 591 000 гривень із ТОВ "Альянс-ІФ", провівши перед цим конкурентні торги у системі ProZorro.

Трохи більше ніж півмільйона гривень витратила Ямницька сільська рада теж за авто марки Skoda Octavia А7 Ambition. Автомобіль 2018 року випуску сільрада придбала за 510 000 гривень. Перед цим замовник провів торги і у підсумку уклав договір із ТОВ "Алекс-ІФ".

А ось за свою Skoda Octavia А7 Ambition ДП "Брошнівське лісове господарство" заплатило 706 260 гривень. Підприємство прозвітувало у системі ProZorro про укладений договір із ДП "Автотрейдінг-Львів", проте сам договір не був опублікований.

Також три рази фігурувало у закупівлях авто марки Peugeot 301. Як вже згадувалось, два авто цієї марки придбало Управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області. Ще один такий автомобіль поповнив автопарк комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна. КП придбало у жовтні автомобіль Peugeot 301, 2016 року випуску, вартістю 386 710 гривень. Перед цим комунальники провели у системі ProZorro аукціон, у якому позмагались ТОВ "Модерн Авто" та фірма "В.С.К.". У підсумку договір на поставку авто КП підписало із переможцем – ТОВ "Модерн-Авто".

Настусний лідер закупівель на Прикарпатті – компактний Volkswagen Golf. Зокрема, таке авто вартістю 411 366 гривень придбало публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Івано-Франківськгаз" та ПАТ "Тисменицягаз", якому покупка обійшлася у 497 779,04 гривні.

Аналіз минулорічних закупівель легкових автомобілів показав, що серед постачальників виділяється один фаворит. Йдеться про Виробничо-Комерційну фірму "В.С.К.", якій вдалося укласти 14 договорів на купівлю авто за бюджетні кошти. Для порівняння, на рахунку решти постачальників авто всього лиш по одному договору. Тільки ТОВ "Модерн Авто" та ДП "Автотрейдінг-Львів" минулого року змогли укласти по дві угоди.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, підприємство "В.С.К." було засноване ще у 1994 році. Свою діяльність фірма розпочала із виробництва безалкогольних напоїв. Пізніше здійснювала санітарно-технічні роботи, а у 2006 році перейшла на водопровідні, каналізаційні та протипожежні роботи. З 2016 року фірма займається торгівлею автомобілями та легковими автотранспортними засобами.

Єдиним засновником та кінцевим власником Виробничо-Комерційної фірми "В.С.К" є Король Володимир Степанович. Він же значиться власником ПП "В.С.К.-Буд" та ПрАТ "Івано-Франківська пересувна механізована колона №75".

Загалом, минулий рік виявився плідним на закупівлі транспортних засобів. Водночас аналіз закупівель показав, що бюджетні установи Прикарпаття однаково купують як спецтехніку, так і легкові автомобілі. А серед фаворитів закупівель продовжують фігурувати автомобілі іноземних марок, такі як Skoda Oktavia, Toyota, Renault і Peugeot.