Ажіотаж і брак техніки: Як іванофранківці підписують декларації з лікарями


Ось уже три тижні, як стартувала національна кампанія "Лікар для кожної родини" і франківці почали підписувати декларації із сімейними лікарями, педіатрами та терапевтами.

Після підписання декларації, обраний лікар стежить за здоров'ям пацієнта, забезпечує первинну діагностику, надає невідкладну допомогу під час різкого погіршення здоров'я, призначає необхідні аналізи і дає направлення до профільних фахівців.

Тож кореспондентка Бліц-Інфо поспілкувалась з франківцями і медиками та дізналась, як люди обирають собі лікарів, з якими проблемами стикаються лікарі і як активно підписують декларації.

Як розповів головний лікар міської поліклініки №1 Іван Романюк, у його закладі кількість підписаних декларацій вже перевалила за тисячу.

«До нашої поліклініки територіально відносяться 54 тисячі 926 людей, з них 52 тисячі дорослих, 219 підлітків і 2626 дітей. Також до нас відносяться амбулаторії сіл Крихівці та Хриплин. Наприклад у «Калиновій Слободі» є багато новобудов і люди, які там проживають також йдуть до нас. Ми нікому не відмовляємо.  Що ж стосується персоналу, то у поліклініці є 9 сімейних лікарів і 34 терапевти. Всі вони внесені в систему і можуть укладати декларації», - каже головний лікар.

Загалом, станом на кінець минулого тижня, в поліклініці уклали вже понад тисячу декларацій. Як розповіла в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо заступниця головного лікаря Валентина Лапковська, як тільки почали підписувати декларації, у поліклініці був великий ажіотаж серед бажаючих.

«З другого квітня і в передсвятковий тиждень людей було дуже багато, почалися проблеми з підключенням до мережі і сам сайт Medics працював з перебоями. Проте я хочу пояснити людям, що не треба спішити, ви маєте час протягом року все обдумати і підписати декларацію.  Хоча  є й такі пацієнти, які не хочуть давати свої дані. Тоді пояснюємо, що так буде зручніше спілкуватися з лікарем консультуватися телефоном, а не бігти в поліклініку.  В основному підписують молоді люди і люди середнього віку, вони цінують свій час. Пенсіонерам важче звикнути, адже вони хочуть посидіти в черзі, поспілкуватися», - каже лікарка.

І справді, під кабінетами терапевтів вже немає звичних черг, а люди приходять та визначену годину.

«Я думаю, що це дуже добре, що можна спланувати візит до лікаря. Я вже визначилась з лікарем, але декларацію ще не підписала, бо не було часу заповнити. Подобається, що лікар приймає в той час, коли призначено і не треба чекати. Втім у мене були проблеми в дитячій поліклініці на Тичини, бо не могли потрапити до лікаря з дитиною, адже не було талончиків. Довелося їхати на травмпункт», - переконана франківчанка пані Наталя.

Втім, медики запевняють, що у випадку коли є критична ситуація, а потрапити на прийом до свого лікаря не можливо, можна звертатися до завідуючих відділеннями.

«Якщо терміновий і гострий стан то треба телефонувати у швидку. Також можна викликати лікаря додому. Проте в більшості випадків, люди надивляться телевізора і самі собі вигадують гострий стан, хоча нічого складного насправді немає. Якщо ж справді виникають проблеми, то в нас є завідуючі до яких люди можуть звернутись поза чергою якщо є необхідність. В нас завжди є кому надати допомогу. Якщо людині зле, то вона про це говорить і завідуюча забирає до себе», - пояснює Лапковська.

За словами Валентини Лапковської, зараз можна виділити дві проблеми: для пацієнтів  - це як обрати собі лікаря, а для лікарів - це недостатність техніки.

«Комп’ютер мав би бути в кожному кабінеті, а є тільки в кабінетах завідуючих – три комп’ютери. Лікарі-терапевти після завершення прийому йдуть на виклики, а потім у кабінет завідуючих сідають і заповнюють декларації. Хто має змогу домовляється з пацієнтом, що коли прийде СМС, то ви мені перетелефонуєте. Деякі намагаються це робити вдома, а деякі приносять свої ноутбуки на роботу. Поки у нас ще немає можливості забезпечити всіх терапевтів. Але хто зацікавлений працювати викручується, щоб набрати пацієнтів», - пояснює заступниця головного лікаря.

Варто зауважити, що не у всіх поліклініках є проблеми з технікою. Зокрема у новій поліклініці №5 на Залізничній, терапевти повністю забезпечені комп’ютерами, проте декларацій тут підписали значно менше. За словами головного лікаря закладу Ольги Савчук, вони не женуться за кількістю підписаних декларацій.

Савчук Ольга Василівна

«Є поліклініки, які вже підписали більше тисячі декларацій.  Проте у кожного свій підхід. У нас зараз зареєстровано близько трьохсот активних декларацій. Проте ми не переживаємо, адже це колишня залізнична лікарня і залізничники все одно будуть підписувати декларації з лікарями, яких знають вже не перший рік. Єдине, що у нас є проблеми з кількістю терапевтів, адже з одинадцяти терапевтів зараз працюють тільки вісім: хтось у декреті, хтось на лікарняному. Це також впливає на кількість декларацій», - пояснює Савчук.

В боротьбі за пацієнтів, лікарі почали активно працювати в соцмережах: розповідають про свій досвід на особистих сторінках, додаються в друзі до потенційних пацієнтів. Водночас люди у своєму виборі більше звертають увагу на відгуки і рекомендації друзів, або йдуть до лікаря, якого добре знають.

«Я давно вже обслуговуюся в цього лікаря, тож в мене не було проблем з вибором. Мені подобається відношення і професіоналізм цього лікаря. Сім’я, поки що, ще не визначилась, а я підписав декларацію і тепер напряму зв’язуюсь з лікарем коли потрібно, це набагато зручніше»,- каже франківець Михайло.

Погоджується зі словами чоловіка і Ольга Савчук. Лікарка переконана, що найкращою рекламою для лікаря є саме власний досвід пацієнта і «сарафанне радіо».

«Пацієнти обирають собі лікарів тих, що знають, або питають порад в знайомих. Хоча і лікарі шукають різні способи розповісти про себе потенційним пацієнтам. Наприклад  наших лікарів будуть показувати в роликах на РАІ, щоб люди знали що такі лікарі є. Я не дуже схвалюю такі речі, адже лікарі мають сторінки на Фейсбук і можуть по себе там розповісти. Втім можливо людям буде так зручніше. Людина побачить лікаря прийде до нього і якщо їй сподобається, то вона підпише декларацію, якщо ні, то буде шукати далі. Але це вже крок до вибору», - переконана очільниця поліклініки.

Варто зауважити, що і пацієнти і медики зауважують, що є проблеми з електронною чергою. Адже для когось на прийом достатньо 10 хвилин, а комусь необхідно пів години. Тож медики зараз спілкуються з розробниками сайту, щоб коли людина буде записуватись на прийом можна було ставити галочку чи це первинний прийом чи вторинний, відповідно час тоді буде або 7 хвилин, або 30.

На завершення медики зауважують, що реформа була на часі вже давно.

«Завжди є прихильники і противники. Хто сучасніший, розуміє, що треба рухатись вперед, а кому не підійде такий варіант будуть визначатись чи вони хочуть далі працювати лікарем. Ця реформа потрібна. Хоча, на мою думку, вона занадто стрімко відбувається. Спочатку треба було зробити технічну базу, а тоді набирати пацієнтів. Проте маємо, як є. Та загалом це правильно, адже хороший лікар буде отримувати достойну зарплату, а люди якісні послуги», - переконана Валентина Лапковська.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!