Бабченко - живий. Вбивство імітувало СБУ, аби врятувати його життя


Російський журналіст Аркадій Бабченко живий. Спецоперацію щодо запобігання вбивству журналіста Аркадія Бабченка Служба безпеки готувала два місяці.

Про це повідомив під час брифінгу врятований журналіст Аркадій Бабченко, пише Укрінформ.

“За отриманими Службою безпеки України даними, вбивство російського журналіста замовили саме російські спецслужби. Принаймні, такі дані є на сьогодні у Служби безпеки України”, - сказав голова Служби безпеки України Василь Грицак

За його словами, цинізм російських «чекістів дійшов до того, що лише трохи більше, ніж за годину після першого інформаційного повідомлення про замах на життя Бабченка, Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу та став вимагати від України якнайшвидшого розслідування факту вбивства громадянина».

Як повідомлялося, 41-річний журналіст Аркадій Бабченко був смертельно поранений у вівторок трьома пострілами у спину в Києві на порозі власної квартири. 

За фактом вбивства журналіста відкрили кримінальне провадження. Однією з версій вбивства у поліції назвали професійну діяльність журналіста.

Бабченко служив на Північному Кавказі, брав участь у першій та другій чеченських війнах. Після закінчення служби зайнявся журналістикою,  працював військовим кореспондентом у “Московському комсомольці”, “Новій газеті”, потім на якийсь час перейшов на телебачення.

Під час Революції гідності Бабченко підтримував Україну, був на Майдані, навіть зняв про це фільм. Від початку війни на Донбасі неодноразово бував у зоні бойових дій.

Відверто критикував режим Путіна. За опозиційні погляди журналіста неодноразово переслідували у Росії. У 2017 році Бабченко через погрози та небезпеку для свого життя виїхав за межі Росії. Спочатку мешкав у Празі, згодом у Києві, де став ведучим програми "Prime: Бабченко" на кримськотатарському телеканалі ATR.