Багато диму без тепла


Після того, як у квітні цього року «Станіславська теплоенергетична компанія», котра забезпечує теплопостачання третини міста, через відсутність лімітів на газ не виконала розпорядження міського голови про відновлення опалювального сезону у зв’язку з похолоданням.

Тож у мерії заговорили про необхідність пошуків альтернативи надійного забезпечення теплом споживачів, які отримують теплоносій з її котельні на вулиці Індустріальній. А недавно міський голова Руслан Марцінків висловився про можливе проведення перемовин щодо передачі цієї котельні до комунальної власності міста. Проте у СТЕК про це нічого не знають, а міські тепловики зазначають, що робота котельні на вул. Індустріальній апріорі збиткова. Але вихід із ситуації, що склалася, таки доведеться шукати, бо, як каже міський голова, місто і його мешканці не можуть бути заручниками проблем приватної СТЕК, а в опалювальний період гарантовано мають бути з теплом. І певні кроки у цьому напрямі міська влада уже зробила, пише ЗК

У червні міська рада вирішила створити нове комунальне підприємство «Екоенергетичні системи-ІФ», яке мало будувати автономні котельні на альтернативному паливі для забезпечення теплом соціально-важливих об’єктів міста, котрі досі його отримують від СТЕК, але на цьому все і зупинилось. «Підприємство створилося і все. Воно мало бути чистим – без боргів, без штрафів і обслуговувати новозбудовані котельні та надавати послуги теплопостачання за суттєво нижчим тарифом. Це був досить хороший задум. На жаль, наближається опалювальний сезон, і ми не встигли це реалізувати», – визнав в інтерв’ю одному з інтернет-видань перший заступник міського голови Микола Вітенко. Водночас він запевнив, що місто таки планує будувати котельні, які працюватимуть на альтернативному паливі, але наразі з цим є певні проблеми.

Очевидно, тому міська влада вирішила піти дещо іншим шляхом. У вересні міськвиконком ухвалив рішення про переключення 33 житлових будинків мікрорайонів вулиць Хоткевича і Надвірнянської від мереж СТЕК до мереж державного міського підприємства  «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Для цього за кошти Європейського банку реконструкції і розвитку зараз тривають роботи з модернізації теплотраси на вул. Стуса із заміною труб на більший діаметр. Підприємство також взяло в оренду приміщення котельні 63 котельно-зварювального заводу, де встановить власне обладнання для забезпечення теплом мікрорайону вулиць Нової-Тисменицької та школи №15, котрі досі теж обслуговувала котельня СТЕК.

«Зараз триває процес переключення мереж до будинків на вул. Хоткевича-Надвірнянській. На стадії підписання договір на прокладання мереж від котельні на території 63 котельно-зварювального заводу для теплопостачання мікрорайону вулиць Нової та Тисменицької, – каже директор ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Василь Рущак. –  До початку опалювального сезону ми це завершити не встигнемо, тому певний час тепло туди ще буде подавати СТЕК. Цього року ми сконцентрувалися на цих роботах, але на перспективу маємо й інші плани, які втілюватимемо в життя».

За словами міського голови, найперше зосередились на перепідключенні до мереж «Теплокомуненерго» від СТЕК району до шляхопроводу через колію на вул. Незалежності, бо була така технічна можливість і це можна було зробити швидко. Тепер же у мерії думають над тим, що робити з районами за колією, які обслуговує СТЕК. «Наступного року ми займемося вирішенням проблеми теплопостачання району за колією. Треба будувати котельню біля 21 школи, яка би обслуговувала прилеглі вулиці, або вести перемовини про повернення котельні СТЕК до комунальної власності. Ми будемо працювати у цьому напрямі. Іншого шляху немає», – наголосив під час прямого ефіру на одному з обласних телеканалів Р. Марцінків.

Директор «Теплокомуненерго» зазначає, що будівництво котельні біля 21 школи залежатиме від рішення міської ради, але сумнівається в доцільності передачі котельні СТЕК до комунальної власності.

«Нова котельня біля 21 школи зможе обслуговувати лише мікрорайон вулиць Сахарова-Слави Стецько і прилеглі. Все, що треба, – це рішення міської ради, виготовлення проектно-кошторисної документації і фінансування реалізації проекту. Але більше котелень у центрі міста, який теж частково обслуговує СТЕК, будувати ніде. Робота котельні СТЕК заздалегідь збиткова. Котельня потужна, а люди повідключалися від центрального опалення, і реалізація теплової енергії впала. Якщо б свого часу за рішенням суду у нас її не забрали, ми б модернізували котельню, робили б щось по-іншому. А зараз ми робимо все для того, щоб оптимізувати нашу схему теплопостачання, щоб  діяльність «Теплокомуненерго» була рентабельною, а наші споживачі мали надійне і якісне теплопостачання», – каже В. Рущак.

Нагадаємо, що котельня на вулиці Індустріальній, 34 належала «Прикарпаттяобленерго». Але у квітні 1999 року, на вимогу постанови Кабміну «Про поетапну передачу до комунальної власності територіальних громад великих міст об’єктів теплопостачання споживачів житлово-комунальної сфери» Івано-Франківська міська рада і «Прикарпаттяобленерго» уклали угоду про її передачу з мережами до комунальної власності територіальної громади. Однак у 2001 році «Прикарпаттяобленерго» звернулося до господарського суду із позовом про визнання угоди недійсною. Судова тяганина затягнулась на роки, але врешті Феміда схилила шальку терезів на бік обленерго. В опалювальному сезоні 2011-12 років, щоб забезпечити місто теплом, «Івано-Франківськтеплокомуненерго» ще орендувало цю котельню. 5 квітня 2012 року була заснована «Станіславська теплоенергетична компанія». А у липні того ж року міськвиконком визначив СТЕК виконавцем послуг із централізованого опалення та підігріву води для населення, яке обслуговується від котельні на вулиці Індустріальній, 34.

Коментар фахівця

Віталій Віслобоков, заступник директора з інвестиційного розвитку «Станіславської теплоенергетичної компанії»:

– Передача 33 будинків на обслуговування «Івано-Франківськтеплокомуненерго» відбувається на підставі рішення міської ради у зв’язку з тим, що міська влада доручила цьому комунальному підприємству перепрофілювати свою систему, щоб забезпечити теплопостачання згаданого району. Ми надали їм таку можливість, провели необхідні відключення. Комунальне підприємство запевнило, що зможе забезпечити теплом весь той район, за винятком кількох споживачів, які найближче знаходяться до нашої котельні. Тому, можливо, якщо «Теплокомуненерго» офіційно звернеться з відповідним проханням, опалювальний сезон для цих споживачів розпочнемо ми, але до кінця жовтня комунальне підприємство має перебрати на себе і їхнє теплопостачання.
У район вул. Хоткевича від нашої котельні йшла окрема гілка теплотраси, і ми могли її відключити, щоб цих споживачів почало обслуговувати «Теплокомуненерго». Решта три напрямки теплопостачання міста й надалі забезпечуватиме наша котельня. Чи матиме згодом комунальне підприємство технічну можливість перепрофілювати свої мережі так, щоб перебрати і їх на своє обслуговування, я не знаю. Але зараз, наскільки мені відомо, це неможливо.
Про переговори щодо можливості повернення нашої котельні на вулиці Індустріальній до комунальної власності міста мені нічого не відомо. Якщо з боку міської влади й лунають такі заяви, то це, швидше за все, ще на стадії планування. Принаймні нам про це ніхто не повідомляв, жодних офіційних звернень щодо цього ми не отримували, я їх не бачив, і таке питання зараз навіть не обговорюється, тому коментувати тут нічого.