Батьки з "Карпатської казки" пропонують зрізати сграфіто і утеплити садок


Історія з утепленням франківського дитсадка "Карпатська казка" тягнеться вже кілька тижнів.

Як відомо, дитсадок почали утеплювати за кошти програми "Nefko". Втім роботи зупинили, адже на двох стінах знаходяться цінні сграфіто. Батьки вимагають, щоб дитсадок таки утеплили повністю, а митці виступають за збереження сграфіто. Щоб знайти компроміс сторони зустрілися під час круглого столу, втім так і не змогли дійти згоди, як вийти з ситуації.

Тож батьки прийшли на позачергову сесію міської ради і запропонували ще один компромісний варіант, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Зокрема представниця батьківського комітету дитсадка "Карпатська казка" Лілія Тимофеєва запропонувала, як варіант зрізати сграфіто.

"Всі батьки виступають за утеплення, окрім того ми маємо експертний висновок, що це не пам'ятка архітектури. В соцмережі тривають дискусії, образи в нашу сторону, наприклад картинка спалення книжок на фоні дитсадка, яку розмістив Андрій Назаренко. Ми не зрозуміли мети цього допису. Я не знаю, що буде далі, але ми готові піти на компроміс. Давайте акуратно зріжемо це сграфіто і розмістимо його в одному з музеїв. Відмову ми будемо сприймати як небажання йти на компроміс. Якщо воно є таке важливе, то зрізайте і забирайте в музей", - запропонували батьки. 

Міський голова Руслан Марнцінків підтримав батьків і сказав, що це компромісна пропозиція.

"Доручаю Олександру Левицькому зробити ще один круглий стіл і опрацювати це питання. Окрім того, нехай очільник Палацу Потоцьких Володимир Гайдар подивиться чи це можна зрізати і розмістити в палаці", - доручив мер. 

Водночас художник Андрій Єфіменко перепросив батьків за допис зі спаленням книжок, і сказав, що це просто натяк, що ми не бережемо культуру. І ніхто не хотів ображати батьків.

"Якщо утепляти стіни мінватою в таку погоду, то ефект буде мінімальний. Тепловтрати йдуть через вікна і дах. Утеплення мали зробити коли було тепло. Зрізати сграфіто неможливо, і зберігати його теж немає де. Доцільніше зробити голограми цього сграфіто. Ця стіна єдина прикраса мікрорайону і якщо її заробити, то не буде на що подивитися. Те що він не є пам'яткою, це наша помилка. Ми не цінуємо історії", - впевнений чоловік.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!