Баюракова бартка: в Яремче проведуть історичний фестиваль


Яремче стало переможцем проєкту в рамках конкурсу "Малі міста – великі враження”.

Відділом інвестиційної політики Яремчанського міськвиконкому на даний конкурс було подано проект «Баюракова бартка», який став переможем. Загальна вартість проекту складає 283 800 грн., з яких 198 660 грн. – кошти Міністерства культури України, 85 140грн. – кошти місцевого бюджету.

Цього року Міністерство культури України оголосило конкурс культурно-мистецьких проектів «Малі міста – великі враження». Він фінансується з державного бюджету, а його мета – підтримка культурних ідей у невеликих населених пунктах та об’єднаних територіальних громадах. 

Проєкт «Баюракова бартка» має на меті покращити туристичну конкурентоспроможність міста Яремче шляхом проведення фестивалю. Підґрунтям даного проекту є історичне минуле регіону. Особливістю фестивалю є живе театралізоване дійство та спортивні змагання, які дозволять перенести кожного гостя в епоху опришківських часів. 

Мабуть, кожен регіон може гордитися визначними постатями, народженими на їх території. В Дорі (колись село, а сьогодні частина Яремче) народилася велика постать Василь Баюрак – спільник і наступник Олекси Довбуша, керівник опришківського руху на Прикарпатті в 1745–1754 роках.

"Про те, що Василь Баюрак є вихідцем саме з Яремчанщини свідчать багато історичних джерел. Фестиваль на його честь – стане чудовим способом нагадати про велич нашого народу. Історичний фестиваль «Баюракова бартка» - спосіб сприяння національно-патріотичного вихованню підлітків, спрямований на формування ціннісних орієнтирів, спільної історичної пам'яті та підвищення рівня громадянської свідомості молоді",- йдеться в описі проєкту.

В 2022 році місто святкуватиме 300 років з дня народження Василя Баюрака, тому започаткування щорічного фестивалю стане одним з етапів підготовки до святкування.