Бажання та сила волі: Франківці розповіли, як кинули курити


Щорічно у третій четвер листопада в більшості країн світу відзначають Міжнародний день відмови від паління. Цьогоріч він припадає на 15 листопада.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на сьогодні у світі налічується понад один мільярд курців, серед них майже 200 мільйонів жінок. Причому тенденція до збільшення кількості курців спостерігається саме серед дівчат. Експерти зазначають, що тютюнопаління – друга причина смертей у світі. 

Ця шкідлива звичка викликає в Україні 100-110 тисяч смертей щорічно. Людина, яка палить, втрачає, в середньому, щонайменше 13,2 року свого життя. Україна випереджає більшість країн Європи за кількістю курців. В нашій країні палить близько 9 мільйонів мешканців. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років є постійними курцями. Більш як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років. 

Стало відомо, скільки прикарпатців мають залежність від тютюну

Часто серед курців панує думка, що вони зможуть припинити курити будь-якої миті. Хоча насправді це зробити нелегко, адже нікотин викликає сильну залежність, тож багато людей які спробували кинути курити через деякий час знову починали. Організм курця досить швидко звикає до нікотину і "вимагає" чергову дозу. Якщо вона не надходить, може виникнути "ломка", яка супроводжується дискомфортом для організму.

Пов’язане зображення

Багато людей навіть не намагаються кинути палити, адже вважають, що це досить складно чи навіть не реально. Аби спростувати цей стереотип франківці поділились своїми історіями.

Андрій Бойко розповів кореспондентці Бліц-Інфо, що вперше спробував курити ще в 13 років коли йому запропонували однокласники. Щоправда, до того підліток ще півроку вагався. Спочатку куріння було для Андрія ознакою крутості, та й хотілось бути як всі. Постійно почав курити хлопець вже навчаючись у 9 класі в ліцеї. Спочатку він викурював середньому по 7-10 сигарет на день, на перервах між уроками та коли гуляв. В університеті це переросло в пачку на день.

«Після п’ятого року куріння, я вже чітко усвідомлював, наскільки це шкодить моєму здоров'ю, адже відчував деякі погані симптоми: постійна сухість в роті, деколи кашель, частий головний біль, відсутність апетиту. Вони частіше себе почали проявляти, коли в мене появилось бажання змінитись. Я відмовився від алкоголю, почав більше займатися спортом і вирішив кинути курити. Я не збрешу, якщо скажу, що кидав курити разів п’ятдесят. Міг зранку пообіцяти більше не курити, а увечері зірватися. Або два дні не курити, а потім зривався. Це тривало близько року. Були думки, що в мене нічого не вийде. Але одного разу мені не вдалось зірватись перші три тижні. В кінцевому результаті я не курю вже більше року і знаю точно, що більше не закурю. Тому головне пробувати кинути, до того моменту поки не кинеш», - зауважує Бойко.

Крім нікотинової залежності, ще важча психологічна – це наприклад звичка закурити разом з кавою, або чекаючи автобуса, в компанії з іншими курцями або через буденні проблеми.

Курця з п’ятирічним стажем Юрія Малярчука мотивувало кинути палити народження сина.

«Все просто. Головне захотіти. Були моменти, що хотілось зірватись, але пересилював себе. Зараз вже не курю більше двох років. Що мотивує? Дитина. А ще – потім звикаєш не курити. Тобі вже це не потрібно. Звикаєш жити без цього. Порада для тих хто хоче кинути палити: поставити собі це за мету і зробити це одразу. Потім будете собою гордитися, адже життя без шкідливих звичок – це круто», - наголошує чоловік.

Сила волі допомогла позбутись шкідливої звички і Богдану Досюку. Він розказує, що не курить вже чотири роки, хоча перед тим вісім років викурював по 1,5 – 2 пачки сигарет вдень.

«У мене вдома ще є півпачки цигарок. Я купив її ще в обід з думкою про те, що вона буде останньою. Планував докурити до 12 години ночі, однак прийшовши ввечері додому втомленим заснув. Прокинувся – половину на першу ночі. Після того я більше не курив. Я не кидав курити так, як це робить більшість – починаючи зменшувати "дозу" чи читаючи відповідну літературу. Насправді потрібна тільки сила волі», - впевнений франківець.

Анна-Сабіна Ружицька курила 16 років, але вже останні 13 років - жодної цигарки. Вона розповідає, що кинути палити їй допомогла хвороба. Про це вона собі постійно нагадує, коли хочеться "затягнутись". 

А от Віктор Стручков, який курив 23 роки, аби позбутись шкідливої звички поступово зменшував "дозу" в день, відмовлявся від сигарет зранку. Відтак він спробував один день не палити, на наступний день сам собі довів про спроможність стерпіти ще один день.... Потім це на тижні перевів. І так вже три роки.

Результат пошуку зображень за запитом

Слід зауважити, що для тих хто бажає кинути курити у мережі є безліч народних засобів. Їх поділяють на кілька груп — це питні відвари, розчини для полоскання, засоби для жування та засоби, що викликають відрази до сигарет. Зокрема, радять робити відвари з вівса, жувати смолки плодових дерев (вишні, абрикоси, яблуні) чи скуривши сигарету попередньо зануривши її в молоко та висушивши. Втім чи допоможуть такі засоби сказати важко.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!

До теми: Цукерка за цигарку: Як франківців "підбивали" відмовитись від шкідливої звички