Берег івано-франківських річок не для всіх?


Вулиця Вербова — один із небагатьох зелених куточків міста. З боку проїжджої частини стоять приватні будинки. За ними — невеличкі присадибні ділянки, де люди вирощують городину. Далі — кілька десятків метрів зеленої смуги та обривистий берег Бистриці-Надвірнянської.

До «Репортера» звернулися мешканці івано-франківських вулиць Вербова та Об’їздова. Недавно поруч із людськими обійстями почали будівництво. Що будується — невідомо.

За словами місцевого мешканця Ярослава Стасюка, за останні роки річка підмила свій лівий берег, змінила русло та відчутно наблизилася до Вербової. Під час повені 2008 року вода впритул підійшла до будинків.

Сьогодні на Вербовій будують саме з боку річки. Це дивує та обурює місцевих. Раніше люди оббивали пороги владних кабінетів, просили дозволу додати до своїх невеличких ділянок трохи землі під сільське господарство, та їм категорично відмовляли. Мовляв, земля надто близько до Бистриці-Надвірнянської, тому є обмеження. Крім того, це будівництво може дати початок забудові усього берега річки.

«Роботи тут почали близько місяця тому, — каже нині Ярослав Стасюк. — Що саме будують, не кажуть, тому ми зібрали підписи в сусідів, а також у людей, які відпочивають тут на природі, написали листа до депутата міськ­ради з нашої дільниці. Я особисто ще направив звернення до прокуратури, щоб там перевірили законність будівництва».

Як розповіла прес-секретар прокуратури Івано-Франківської області Людмила Гласова, звернення тут отримали та запустили в роботу. Зараз чекають відповідей з усіх причетних організацій. Щоправда, результати перевірки будуть не раніше 25 червня.

Сьогодні на об’єкті вже можна вгадати обриси основи під майбутній будинок. Втім, немає ані жодних інформаційних табличок, ані бодай паркану навколо будмайданчика. Лише одинока сторожка, збита з дощок. Зате територію охоплюють немалу — на ширину трьох сусідніх ділянок.

Заступник начальника відділу контролю за будівництвом об’єктів інспекції Держархбудконтролю (ДАБК) Олег Семків каже, що останнім часом вони реєстрували кілька декларацій про початок будівництва у тому районі. Серед них виділяється індивідуальний житловий будинок площею близько 300 м2. Аби інспектори ретельно перевірили об’єкт, Семків просить людей написати відповідне звернення й до ДАБК.

Ситуацію ще минулого тижня обіцяв прокоментувати начальник івано-франківського відділення Державного агентства земельних ресурсів України Любомир Озарко. Та вже з понеділка він несподівано для «Репортера» опинився у відпустці. А от його заступник Кирило Обладан коментувати без офіційних паперів відмовився. Відправили інформаційний запит, чекаємо відповіді.

На генплані міста, який оприлюднили ще 13 січня 2012 року, ця земля розмічена як «житлові вулиці». Водночас тут проходить санітарно-захисна зона. Виглядає на те, що територію, яку пересічним громадянам називали обмеженою, притримували для більш впливових, «потрібніших» людей.

Тим часом на Ярослава Стасюка почали тиснути. Чоловік каже, що має невелике приватне підприємство, і йому вже недвозначно натякнули на ймовірність численних перевірок і ревізій…