Бездіяльність щодо протидії окупації України рівнозначна капітуляції


На сьогоднішній день Україна потребує підтримки у міжнародного співтовариства задля забезпечення економічної стабілізації та попередження можливих загроз територіальній цілісності та суверенітету країни.

Особливі очікування на сьогодні покладаються на держав-гарантів територіальної цілісності та політичної незалежності України відповідно до Меморандуму про гарантії безпеки, у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум, підписаний 05.12.1994 р.). Відповідно до цього документу Гарантами безпеки нашої держави виступають США, РФ і Великобританія. Держави-гаранти зобов’язалися не посягати на суверенітет та територіальну цілісність України, утримуватися від економічного тиску, спрямованого на підпорядкування України власним інтересам.

 

Згідно з Будапештським меморандумом Україна добровільно позбулася третього у світі ядерного потенціалу і стала без’ядерною державою. Усі свої зобов’язання офіційний Київ виконував, виконує і буде виконувати. У зв’язку з цим, громадяни України мають повне право розраховувати на таке ж ставлення до себе з боку держав-гарантів.

 

Необхідно негайно розпочати передбачені Меморандумом консультаціі за участю усіх країн-підписантів з метою оприлюднення спільної заяви про міжнародний контроль і гарантії дотримання прав і свобод національних меншин на всій території України для недопущення подальшого зростання ризиків розвитку негативного сценарію по відділенню Криму та початку розколу України. Необхідно всім сторонам поважати і підтримувати єдність та територіальну цілісність України.

 

Відсутність активних дій основних геополітичних гравців, переведення ситуації у сферу «розмов про занепокоєність» призводить до ескалації напруги в Європі, фактично це спонукає Російську Федерацію до продовження захоплення території України. Фактично, відбувається нова «Мюнхенська змова», яка, у короткостроковій перспективі, може призвести до формування нової імперії, створення «залізної завіси» та втрати цивілізованими країнами геополітичного впливу не тільки на європейському континенті, але й у глобальному вимірі. Україна на сьогодні потребує реальних дій та підтримки з боку світової спільноти.

 

Необхідно терміново направити в Україну в цілому та конкретно до Автономну республіку Крим місії ООН, ОБСЄ, НАТО та СНД, які повинні на місці спільно встановити об’єктивність підстав для введення російських військ в Україну. За результатами роботи даних місій слід відпрацювати конкретні санкції щодо агресора, відповідно до норм міжнародного права. Керівництво Російської Федерації може зупинити лише адекватна сила, в усіх її проявах – економічному, політико-дипломатичному і безпековому. На жаль, поки що не спостерігається адекватної відповіді світової спільноти щодо окупації України. Разом з тим, слід зважати на той факт, що бойові дії на території України можуть призвести до екологічної катастрофи глобального масштабу – може відбутися хімічне та радіаційне зараження усього європейського континенту, басейну Чорного та Середземного морів. А зважаючи на риторику російських політиків, Російська Федерація готова до цього. А чи готові до цього Європа, Азія, Африка?.. Питання відкрите.

 

 

Олег Білоус, політолог