Безпритульний івано-франківський художник малює картини для людей із цілого світу


Талант, що допомагає жити. Івано-франківський художник Володимир Будай усе своє життя малює картини. Не облишив улюблену справу і тоді, коли втратив дах над головою. Вона ж стала для нього рятівним кругом.

Народився Володимир у селі на Богородчанщині. Виховувався у прийомній сім’ї. Та нині старі фото – усе, що залишилося у пам’ять про рідних, інформує Вежа.

Саме після розлучення чоловік опинився на вулиці. З трикімнатної квартири, в якій жив із дружиною та двома синами, самовільно виписався. З того часу нікого із них не бачив. Нині Володимиру 68. Єдине, з чим він упродовж життя ніколи не розлучався, це – папір і фарби.

Ще кілька років тому Володимир Будай мешкав у випадкових знайомих на їх дачах. Пізніше опинився у Будинку нічного перебування в Івано-Франківську. Там познайомився з директором закладу Іваном Боберським. Побачивши художні твори митця, він запропонував влаштувати виставку. В одній із найпрестижніших місцевих галерей.

Нині Володимир Будай поселився в івано-франківському Геріатричному пансіонаті. Талант художника не залишив байдужим і тутешнє керівництво. Тут йому виділили ціле приміщення – для творчої майстерні.

Малює Володимир, здебільшого, на замовлення. Цим і заробляє на прожиття. Відтак, картини надовго у нього не затримуються. Улюблене заняття допомагає художникові боротися зі стереотипами, що побутують у суспільстві. Живописні твори безпритульного художника нині – по цілому світу.

Милостині Володимир ніколи не просив. А от клієнтам завжди радий. Часто свої полотна просто дарує людям. І запевняє, їхня вдячність повертається йому сторицею.