Більше 850 тисяч гривень донараховано прикарпатському підприємству


Підприємством, яке здійснює виробництво деревообробної продукції, зайво віднесено більше 675 тис.грн. до складу витрат, які враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку.

Зокрема, до складу фінансових витрат включено суми нарахованих та виплачених нерезиденту процентів за борговими зобов’язаннями  не враховуючи особливості їх визначення, передбачені статтею 141 Податкового кодексу України.

Згідно п. 141.2 цієї статті для платника податку, 50 та більше відсотків статутного фонду (акцій, інших корпоративних прав) якого перебуває у власності або управлінні нерезидента (нерезидентів), віднесення до складу витрат нарахування процентів за кредитами, позиками та іншими борговими зобов'язаннями на користь таких нерезидентів та пов'язаних з ними осіб дозволяється в сумі, що не перевищує суму доходів такого платника податку, отриману протягом звітного періоду у вигляді процентів від розміщення власних активів, збільшену на суму, що дорівнює 50 відсоткам оподатковуваного прибутку звітного періоду, без урахування суми таких отриманих процентів.

Враховуючи дохід підприємства, міндоходівці дійшли висновку, що до складу фінансових витрат товариство могло включити лише 17,6 тис.грн.

Крім того, в ході перевірки встановлено інші порушення діючого законодавства. Це і заниження сум податку на додану вартість, які підлягали сплаті до бюджету, а також недотримання законодавства при виплаті заробітної плати найманим працівникам.

 Вказані порушення дорого обійшлися підприємцям, адже  працівниками податкової інспекції донараховано більше 850 тис.грн. податків разом з фінансовими санкціями, які в повному обсязі надійшли до бюджету.