Благодійна акція у Калуші: після здачі крові донор може перевірити, кому вона надійшла


Молодіжна організація «Жіноча січ» вже вдруге проводить акцію у Західній Україні. Калуш приєднався вперше.

Акція «Врятуй дитині життя» проходить у місті Калуші від жовтня з ініціативи Всеукраїнської організації «Жіноча січ». Вимоги до учасників програми, насамперед, медичні, повідомляють "Вікна".

— Людина повинна бути здорова. Не забирається кров після перенесення гепатиту (жовтухи), донор не має бути хворим на цукровий діабет. Гемоглобін повинен бути не нижчим певного показника. Це 130 для чоловіків і 120 для жінок. Перед забором крові кожен донор здає кров із пальця. Приймають кров у Калуській районній лікарні по вул. Каракая у відділі по збору крові, — каже координатор програми «Врятуй дитині життя» у КалушіОксана Пилюк. — Кошти за кров не повертаються.

«Жіноча січ» організовує акцію «Врятуй дитині життя» вже другий рік поспіль. Метою якої є збір крові для онкохворих дітей, котрі лікуються в місцевих обласних дитячих відділеннях онкогематології. Минулого року акція була організована на місцевому рівні у Тернополі. Цього року вона організована на західноукраїнському рівні, повідомили «Вікнам» у Всеукраїнській організації «Тризуб».

— Вже зателефонувало багато людей. Днями ми зберемо групу, і організовано поведемо людей здавати кров у відділ районної лікарні, — каже Оксана. — Людина, яка хоче приєднатися до нас, нехай телефонує відразу до мене.

Людина допускається до здачі крові тільки після детального медичного обстеження. Тобто якщо Ви маєте не зовсім міцне здоров’я, краще не здавати кров. Всі інші — мають нагоду прислужитися суспільно корисній справі, каже координатор проекту «Врятуй дитині життя».

— Здати кров може людина від 18 до 45 років. Кров можна здати у Калуші три дні на тиждень: у понеділок, середу і п’ятницю. Людина, яка йде здавати кров, повинна мати із собою паспорт. Щодо харчування, то вранці слід поснідати гречкою, вівсянкою або іншою кашею, щоб не відчувати дискомфорту після збору крові. Якщо людина палить вона повинна за дві години до того не палити. За два дні до того не вживати алкоголь.

— Якщо ви вирішили здати кров і хочете бути переконаними, що вона потрапить за адресою, обов’язково зателефонуйте мені, — продовжує Оксана Пилюк. — Після здачі крові, донор отримує документ, що засвідчує про його донорство, який я забираю та відношу для реєстрації в журнал вхідної документації гематологічного відділення Івано-Франківської міської дитячої лікарні. Тільки у цьому випадку кров потрапить до дітей. Згодом донор зможе простежити рух його крові та для кого з дітей її використали. 

У Калуші є мережа волонтерів, які допомагають Всеукраїнській організації «Тризуб» провести акцію у Калуші. Саме вони будуть супроводжувати людей, які вирішили стати донорам, під час забору крові. За словами координатора, лікарі Калуської районної лікарні попереджені про акцію і готові приймати донорів.

Контактний телефон організації «Жіноча Січ» — координатор програми «Врятуй дитині життя» — (097) 965-13-07.