Благодійні внески для "швидких" Івано-Франківська мають бути справді благодійними


Нещодавно у суспільстві виникло занепокоєння через прийняття закону України, який дозволяє закладам охорони здоров’я, в тому числі й працівникам „швидкої” медичної допомоги, отримувати від пацієнтів благодійні внески.

„Допомогу від меценатів, від керівників тих чи інших підприємств ми отримували давно. Але даний закон дозволяє приймати благодійні внески від осіб, яким була надана медична допомога”, – розповідає головний лікар станції  швидкої та невідкладної медичної допомоги Івано-Франківська Ігор Ковалюк.

Він наголошує: благодійні внески не є обов’язковими і медики в  жодному разі не мають права вимагати їх у пацієнтів чи навіть натякати про них. Інакше це розцінюватиметься, як корупційні дії. Приймати благодійні внески має бухгалтер, він має також видавати спеціальні бланки, отримавши заяву від людини, яка надає благодійну допомогу.

Головний лікар міста Тарас  Масляк також наголошує: благодійність  в усіх медичних закладах має бути добровільною.

„Я підтримую надання благодійних  внесків, адже це кошти, які дають  можливість розвитку структури. Вони дозволяють медичним установам купувати медикаменти  для тих людей, які не можуть забезпечити  себе медичними засобами. Але жодного  вимагання коштів у лікарнях і на „швидкій” бути просто не повинно”, – каже Тарас Масляк.