Близько 40 тисяч гривень на рік «коштує» державі один учень в малокомплектній школі


На Івано-Франківщині найменша кількість опорних шкіл – лише дев'ять. Про це повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час свого візиту на Прикарпаття.

Сьогодні в Україні працює 767 опорних шкіл. У профільному міністерстві наголошують, що такі навчальні заклади є дієвим інструментом, який забезпечить рівний доступ усіх дітей, навіть з найвіддаленіших та найменших населених пунктів, до якісної освіти, раціонального і ефективного використання ресурсів. А також це один із механізмів реформування системи загальної середньої освіти й упорядкування шкільної мережі, пише газета Галичина.

- Опорна школа – це доступ до високоякісної освіти для старшокласників, – наголосила міністр освіти. - Не можливо в кожній маленькій школі, де в класах старшої школи навчається до 10-ти учнів, організувати якісну освіту, адже там, як правило, немає кабінетів фізики, хімії і біології, а один вчитель викладає три-п’ять предметів. І в результаті учні таких навчальних закладів є абсолютно не конкурентно-спроможними порівняно з випускниками звичайних, не малокомплектних шкіл. Єдиний рецепт: коли маленькі діти вчаться якнайближче до місця свого проживання, а старших учнів шкільний автобус підвозить до опорної школи – навчального закладу, де працюють висококваліфіковані педагоги, в якій інвестують фінансові ресурси на ремонт приміщення, обладнання кабінетів фізики, хімії, біології, ремонт доріг, по яких їде шкільний автобус і довозить учнів з навколишніх населених пунктів…

Нерідко створення опорних шкіл супроводжується спротивом громадськості. За словами Лілії Гриневич, найчастіше реформі опирається адміністрація шкіл-філій опорного навчального закладу, а також вчителі, котрі хочуть працювати якнайближче до свого місця проживання, тощо. Міністр переконана, якщо батьки побачать, що їхня дитина буде навчатися в набагато кращих умовах, то вони не перешкоджатимуть створенню опорних шкіл.

- Я дуже люблю педагогів, поважаю і знаю, що без них ніякої реформи не буде, але школа не для вчителя, а для – дитини. І якщо ми бачимо, що дитина в школі не може отримати якісної освіти, значить потрібно сконцентрувати ресурси в опорній школі і довезти її туди, - коментує міністр освіти. - У нас сьогодні найменше опорних шкіл на Прикарпатті, на Закарпатті - жодної. До чого це призводить? Якщо дитина пересічно в старшій школі «коштує» 15-17 тисяч гривень на рік, то в малокомплектних навчальних закладах на утримання одного учня може піти понад 40 тисяч. Виходить так, що ці гроші йдуть на утримання приміщення маленької школи, дуже часто погано обладнаного, при цьому дитина за ці більші гроші отримує гіршу якість освіти. А вчителі, оскільки ці кошти пішли на утримання неефективного приміщення, не отримують відповідних надбавок і мають нижчу заробітну плату, аніж в інших областях країни…