Богдан ТОМЕНЧУК: Пункт тестування – набагато безпечніший, аніж будь-яке громадське місце у нашій країні


Цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання, увійде в історію, насамперед тим, що відбувається у непростий пандемічний час. Рутинні процеси, котрі відшліфовувалися впродовж кільканадцяти років зазнали деяких змін. Отож цього року вступники складатимуть іспити, дотримуючись санітарної дистанції та, озброївшись масками й антисептиками.

Директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти (ІФРЦОЯО) Богдан ТОМЕНЧУК, наголошує, що учасники ЗНО під час тестування повинні пильнувати не лише про чистоту своїх рук, а й про «чистоту» знань, адже, крім протиепідеміологічних правил, в аудиторіях працюватимуть і металошукачі, пише газета Галичина.

Нові дати іспитів

Профільне міністерство планує втілювати в життя перший сценарій проведення ЗНО. А це означає, що сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться 25 червня і триватиме до 17 липня. Згідно з новим розкладом тестування з математики відбудеться 25 червня, з української мови і літератури – 30 червня, фізики – 2 липня, іспанської, німецької, французької мови – 6 липня, англійської мови – 7 липня, історії України – 9 липня, біології – 13 липня, географії – 15 липня, хімії – 17 липня. Додаткова сесія незалежного оцінювання запланована на 23 липня – 11 серпня.

А от генеральну репетицію іспиту – пробне ЗНО, котре є платною послугою, і на яку зареєструвалося 8 656 прикарпатців, проведуть 15 і 17 червня. Першого дня відбудеться тестування з української мови та літератури, а другого – з решти предметів. В ІФРЦОЯО нагадують, що всі учасники цієї процедури повинні роздрукувати запрошення. Зробити це вони зможуть з 1 червня в особистому кабінеті на сайті Центру – www.test.if.ua.

Цього року на зовнішнє незалежне оцінювання зареєструвалося понад 350 тисяч учасників, серед них понад 14 тисяч прикарпатців. Найбільш масовими будуть тестування з української мови і літератури, історії України та математики. В Івано-Франківській області на тестування з цих предметів зареєструвалося відповідно – 14 410, 11 244, 5 230 осіб.

ЗНО – це масовий процес, тож не дивно, що абітурієнти та їхні батьки мають певні побоювання, тепер їх турбує не лише успішне складання іспиту, а й здоров’я. Більш детально про гарантування безпеки на пунктах пробного та основного ЗНО, а також карантинних особливостях тестувань поспілкувалися з директором ІФРЦОЯО Богданом Томенчуком. Зокрема, освітянин наголошує, що і пробне, і основне ЗНО відбудеться в абсолютно безпечних умовах, завдяки тісній співпраці з органами управління освітою Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської, Закарпатської областей.

«Для учасника ЗНО дві маски дорівнюють одному сертифікату»

– Богдане Михайловичу, як саме ІФРЦОЯО гарантуватиме безпеку на пунктах тестування?

– Все, що вимагає Постанова Головного державного санітарного лікаря або вже виконано або виконується, тобто: дезінфектори, резервні маски, мило, паперові рушники, вміння персоналу діяти у цій обстановці, термометрія. Осіб з температурою вище 37,2 0С і ознаками респіраторних хвороб не буде допущено до тестування, однак вони зможуть скласти іспит на додатковій сесії.

– Щоб зайти в пункт тестування, що вступник має мати при собі? Чи пускатимуть його без маски чи дезінфектора?

– Учасник ЗНО має мати з собою дві маски чи респіратор. Вимагаємо дві маски через те, що їх потрібно змінювати кожні дві години, а тривалість тесту – три години. Без них не пропустимо вступника на пункт тестування. Для учасника ЗНО дві маски дорівнюють одному сертифікату.

Також бажано, щоб учасник ЗНО взяв з собою персональний дезінфектор, не зважаючи на те, що на пункті тестування буде організоване місце для дезінфекції рук.

– Чи не боїтеся, що винахідливі учасники тестувань почнуть у масках та дезінфекторах «ховати» шпаргалки?

– Хоч сто разів. Практика давним давно довела, що ці всі речі дуже легко фіксуються і дорогу додому нікому не заборонено. Це буде гра в російську рулетку, в якій такі винахідливі учасники ЗНО точно програють.

– Чи будуть на пунктах тестування працювати металодетектори?

– Однозначно, будуть! Як показує практика, наші люди не те, що правила карантину не шанують, а виходять за межі моралі і пристойної поведінки. Тому, аби ніхто нічим не спокушався, то металошукачі працюватимуть на пунктах тестування. Карантин і металодетектори – речі абсолютно сумісні і один одному не шкодять.

– Скільки осіб перебуватиме в аудиторії під час складання тестування?

– Одночасно в одній аудиторії писатимуть тести 15 осіб, оптимальна відстань між ними буде становити 1,2 м – таку соціальну дистанцію визначено постановою головного державного санітарного лікаря.

– Чи збільшиться кількість лікарів та працівників поліції на кожному пункті тестування?

– Якщо департаментам освіти і науки вдасться залучити ще додатково по одному медичному працівникові, це сфера їхньої відповідальності, буде добре. А, якщо – ні, то думаю, що й один медичний працівник дасть раду.

– Чи збільшиться в зв’язку з пандемічною ситуацією кількість пунктів тестування?

– Ще визначаємо кількість пунктів тестування, які працюватимуть на «бойовому» ЗНО. Вона значно не збільшиться, принаймні у тих областях, котрі обслуговує наш регіональний центр. Тому, що завжди працювали на межі можливого, намагалися зробити пункти тестування максимально доступними територіально, а виявилося, що карантинні вимоги і ті, якими ми послуговувалися раніше – майже аналогічні.

Під час проведення пробного ЗНО в чотирьох областях, які ми обслуговуємо, буде працювати 232 пункти тестування, з них 73 – в Івано-Франківській області.

«Головна функція пробного тестування не перевірка знань, а – звикання до процедури»

– У якому форматі пройде цьогорічне пробне ЗНО? Що зміниться? Які правила діятимуть на пробному пункті тестування?

– Пройде у тому форматі, у якому й передбачалося і про який ми попереджали усіх учасників пробного тестування. Вони отримають усю послугу, за яку заплатили, – від початку і до кінця, тому що за такими правилами буде проходити основне зовнішнє оцінювання. Головна функція пробного тестування не перевірка знань, а – звикання до процедури.

– Чи не стало цього року пробне ЗНО генеральною репетицією для освітян, на якій можна відпрацювати процеси і процедури в умовах пандемії перед більш масовими іспитами?

– Очевидно, що пробне ЗНО випробувало Центр на міцність, тому що зненацька ми почали виконувати ще й функції забезпечення пункти тестування всіма передбаченими карантином засобами. Це було достатньо несподіваним для нас, але ми впоралися з цим.

Пробне ЗНО цього року буде потужною школою для персоналу, адже у нього з’явилися нові функції. Наприклад, треба буде зібрати маски в учасників, а також виокремити час, щоб вони могли змінити їх у безпечному режимі. Крім того, доведеться на місцях відстежити порядок з миттям та дезінфекцією рук. Не можемо допустити, щоби туалетна кімната була встелена, як осіннім листям, одноразовими рушниками. У цьому також є свої нюанси.

– Чи не відмовляються масово педагоги, які раніше зголосилися піти на пробне чи «бойове» ЗНО інструкторами, черговими, відповідальними особами, брати участь у процесі, бо побоюються за своє здоров’я?

– Вірю у совісність наших педагогів і у те, що вони вірять нам. Пункт тестування – набагато безпечніший, аніж будь-яке громадське місце у нашій країні. Чому? Бо обстановка на пункті тестування є абсолютно керованою.

– Чи не розглядали можливість складання ЗНО на свіжому повітрі, відкритих майданчиках і чому відкинули такий варіант?

– Це дуже класна ідея, але до неї за місяць – не підготуватись. Потрібні локації з відповідною кількістю місць, а також – виписати вимоги, процедури, зрештою логістика мала б змінитися. Там є свої нюанси, зокрема пов’язані з мінливістю погодних умов. Особисто я більше схиляюся до створення навчально-екзаменаційних центрів, де тестування могло би проходити перманентно, хоч щодня. Для цього потрібно мати банк тестів десь на 10 – 20 тисяч запитань з кожного предмета, і вже машина саме обиратиме будь-які комбінації. Втім, тут є одне «але» – треба хотіти в цей бік розвиватися, а, на превеликий жаль, наша система інституційно застрягла у першому десятиріччі XXI ст.

«Якби була моя воля, то я б всіх учасників ЗНО «пропустив» через тести на COVID-19»

– Багато дискусій точилося навколо того, що цього року потрібно звільнити 11-класників від ДПА у формі ЗНО…

– Озвучу свою давню думку: ДПА у формі ЗНО – це дурити самих себе. Адже ті, кому потрібен вступ до вищої школи, так чи інакше пройде зовнішнє оцінювання, а ті, хто туди не збирається, спокійно можуть пройти ДПА у школі та отримати атестат. Якби я був якимось індійським божеством, то б голосував усіма стома руками за цю ідею.

– Чи є розроблений механізм алгоритму дій, щоб не допустити до складання іспиту хворих на COVID-19?

– Це, насамперед, буде на відповідальності та совісті самої людини, як прийде складати ЗНО. Якби була моя воля, то я б всіх учасників «пропустив» через тести на COVID-19, а потім вже дозволяв складати зовнішнє оцінювання. Ми не володіємо інформацією, хто з учасників ЗНО перехворів на коронавірусну інфекцію чи контактував з такими хворими. Ми ще до цього не доросли, бо наша цифрова держава ще перебуває в «рахівничому» зародку. У нас немає інструменту звіряння баз хворих з базами учасників тестувань.

– В чому складність організації ЗНО під час пандемії, перед якими викликами постав Івано-Франківський регіональний центр оцінювання якості освіти?

– Казав, кажу і далі казатиму, що всяке рішення правильне, якщо його ухвалили вчасно. Ще в березні стверджував, що ні у квітні, ні у травні зовнішнього оцінювання не буде, тому треба розглядати максимально пізній чи середній строк його проведення і вибудовувати алгоритми дій. А вийшло, що три місяці ми «телилися», а на виконання рішень залишилося три тижні. Це не правильно і дико!



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!