Богдан Томенчук: “Якщо надалі керуватися принципом: купив диплом — куплю і посаду, то дуже скоро ми будемо лікуватися у Марокко”


Директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук прокоментував складання іспитів ЗНО на Прикарпатті.

Щороку на Прикарпатті 20% від загальної кількості зареєстрованих на ЗНО — випускники попередніх років, — зазначив у коментарі ”Вікнам” директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук.   Це - ті люди, які з різних причин не складали ЗНО минулих років, складали його не надто успішно чи просто на певному етапі життєвого шляху вирішили складати ЗНО. Рідше — приходять учителі. Тут ми можемо говорити про раз у ніколи. Але, все ж, такі випадки — є. Хоча, варто пам’ятати, що кожен тест ЗНО обходиться державі у більш, ніж 100 гривень.

Якщо порівнювати із індустріальними центрами, і не тільки на Сході України, то прикарпатські випускники більше орієнтовані на тестування із гуманітарних предметів, вважає Богдан Томенчук. Тоді, коли на Сході частіше обирають математику. Одного року, коли на устах у всіх був зелений туризм, була помітна тенденція щодо збільшення охочих скласти географію.

 Щодо якісного діапазону, то Прикарпаття, як мінімум, потрапляло у першу п’ятірку серед регіонів України, — каже директор Івано-Франківського РЦОЯО. Думаю, що тут ще сильна традиція старого-доброго галицького, навіть — ще польського, вчителя. І думаю, що і цьогоріч ми не облишимо своїх позицій, і перебуватимемо на чільних місцях.

Свого часу, Івано-Франківськ першим в Україні запровадив широку роботу в Інтернеті. Причому, спочатку до цих ініціатив дехто ставився доволі скептично. Але, все ж, вони довели свою ефективність, і нині запроваджені вже в усіх регіонах.
ЗНО, насамперед, — знелюднений процес перевірки знань. Тут, на думку Богдана Томенчука, важливо звести до мінімуму вплив на людей, які працюють під час проведення ЗНО. Адже на тих учителів, які перебувають під час здачі тестів, і тими, хто їх перевіряє, були, є і будуть спроби чинити тиск.

 І тому ми впровадили таку систему, коли вчителі до останнього дня не знають, де працюватимуть. Аж увечері їм надсилають sms-повідомення, — каже Богдан Томенчук.  Торік ми усвідомили, що результати тестувань можуть сфальсифікувати через інтернет чи технічні пристрої. І — пішли по аудиторіях із металодетекторами. Було неприємно це робити, але ми уникнули можливості фальсифікації, тоді, коли із цим зіткнулися в інших областях України. А цьогоріч металодетектори застосовують в усій державі.

Але, якщо надалі керуватися принципом: купив диплом — куплю і посаду, то дуже скоро ми будемо лікуватися, наприклад, у Марокко. Розум — це дефіцит. А дефіцитом розкидатися не можна, переконує посадовець.