Борошно замість шампуню, мішечки на зміну пакетам. Калушанка живе в стилі «Нуль відходів»


У рамках розпродажу Garage Sale відбулася екологічна лекція, яку провела геолог за освітою і відома калуська поетеса Олена Бараненко. Обидва заходи спрямовані на те, щоб люди навчилися позбуватися своїх непотрібних речей із користю.

За словами Олени Бараненко, її життя змінила книжка Беа Джонсон «Дім — нуль відходів». У одній із соцмереж вона побачила, що її можна безкоштовно виграти. За умовами розіграшу, необхідно було залишити коментар і вказати, що учасник конкретно робить для того, щоб поліпшити стан довкілля, інформують «Вікна».

Відповіді людей калушанку вразили. Олена Бараненко зазначила:

«Я зрозуміла, що потрібно змінюватися, адже у душі завжди була екосвідомою».

Книжку Олена Бараненко не виграла, проте придбала її і каже, що почала жити по-іншому.

Як виявилося, навіть у найбезневиннішій друкованій рекламці може чаїтися потенційна небезпека для навколишнього середовища, зауважує лекторка:

«Нам часто пропонують різні візитівки, рекламні флаєри. Ми не задумуючись, щоб допомогти людям, беремо їх до наступного смітника. Але, беручи цей папірець, ми кажемо «так» учергове зрубаному дереву. Цим ми знищуємо природу».

За словами Олени Бараненко, потрібно навчитися говорити «ні» усьому одноразовому. Адже все воно зроблене із пластмаси, а вона, як відомо, не розкладається. Потрібно переходити на речі багаторазового використання. Зараз такі речі можна зробити як власноруч, так і замовляти на різних еко-сайтах. Іншими словами — пригадувати досвід наших бабусь, які користувались тільки полотняними торбинками і сітками.

Ще важливим є зменшення використання того, що можеш скоротити ти. Перш, ніж іти в магазин, потрібно скласти список, щоб в майбутньому уникнути спонтанних покупок, а разом із тим — зайвого сміття, каже екологічно свідома калушанка.

Цікавим виявилось і правило під назвою «Скористайся повтором». Його суть полягає в тому, що, перш ніж кинути певну річ у смітник, слід подумати, як можна з користю її використати. Таким чином, Олена Бараненко сповідує ідею «Нуль відходів»

«Легше не мати сміття, аніж його утилізувати. Раніше я пробувала сортувати сміття, однак у мене це не виходило правильно. Зараз у мене дуже мало різних відходів, які я завжди стараюся здавати у пункти прийому. Найчастіше здаю макулатуру і пластик».

Опісля загальної теорії калушанка на власному прикладі показала, як же вона практично уникає відходів. Звичайні поліетиленові пакети вона замінює полотняними мішечками, харчову плівку — провощеною тканиною, одноразові ручки — капсульними. Із миючих засобів використовує тільки соду, господарське мило і гірчичний порошок. А голову миє житнім борошном замість звичайного шампуню.