Брак коштів чи роздуті штати? Депутати облради гаряче дискутували через зарплати бюджетників


Понад 40 хвилин депутати Івано-Франківської обласної ради гаряче дискутували через звернення до керівництва держави щодо виплати зарплати працівникам бюджетної сфери

Як зауважив ініціатор звернення, депутат-свободівець Манолій Піцуряк, на оплату праці бюджетникам Прикарпаття до кінця бракує  336,7 мільйонів гривень, інформує Бліц-Інфо.

«У тому числі по закладах охорони здоров’я, які фінансуються за рахунок коштів медичної субвенції 171,7 млн. грн., установах освіти 139,2 млн. грн., інших закладах 25,8 млн. грн. Як наслідок, виникла заборгованості з виплати зарплати працівникам бюджетних установ, що фінансуються з місцевих бюджетів на 01.09.2018 р. в сумі 127,8 млн. грн., в тому числі прострочена заборгованість по галузі охорони здоров’я – 17,2 млн. грн., освіти – 12,9 млн.грн. Найбільше це відчутно у закладах Богородчанського, Верховинського, Косівського, Тлумацького, Рогатинського, Коломийського районів, де за рахунок вересневих призначень частково погашено заробітну плату за червень-липень 2018 року. Водночас, зазначене створює фіскальний дисбаланс та призводить до протермінування у сплаті обов’язкових податкових платежів, що в свою чергу відбивається на додаткових фінансових витратах бюджетних установ у вигляді штрафних санкцій. Одночасно управліннями державної казначейської служби України блокуються рахунки, за результатами перевірок працівниками управління Держпраці накладаються штрафи на керівників закладів бюджетної сфери за порушення законодавства про працю в частині несвоєчасної виплати заробітної плати. Обмеженість фінансового ресурсу місцевих бюджетів області та неможливість вирішення питання шляхом внутрішніх резервів ставить під загрозу повноту та своєчасність здійснення таких виплат», - зазначив Піцуряк.

Відтак, закликав депутатський корпус підтримати звернення до Уряду та міністрів з проханням виділити з держбюджету додатково 336,7 млн. грн.

 «Я не ставлю питання заради піару, це дійсно критична ситуація. Люди сидять без зарплати. Я, як лікар, вважаю, що це геноцид у медичній сфері. Вже вересень, а зарплати частково виплачені ще за червень-липень. Якщо у сім'ї двоє бюджетників, то за що вони мають жити? Місцеві бюджети виділяють кошти, але вони не можуть перекрити цю бюджетну діру. А в держбюджеті одразу заклали лише 64% з необхідних коштів», - зауважив Манолій Піцуряк.

Натомість голова фракції БПП Остап Дзеса звернув увагу на роздуті штати у лікарнях та небажання реформуватись.

«Ми це питання обговорюємо з сесії на сесію. І щоразу просимо дати більше грошей з державного бюджету. Ми так само любимо медиків та освітян, але тут мова йде вже не про соціальну складову, а політичну. Бо весь час кажемо, що бракує на зарплати, але маємо роздуті штати. От у Богородчанському районі лікарня має половину працівників, оформлених на 0,25% . А податкові відрахування йдуть як з цілої ставки. При тому, є брак пацієнтів. Це дані статистики. При тому, зарплатні діри мали би перекривати і з районних бюджетів, а не тільки просити коштів з держбюджету», - вважає Дзеса.

Дзесу підтримав і його колега Андрій Левкович. Мовляв, виходить, що в Богородчанщині на одну породіллю витрати сягають понад 20 тисяч, в той час як в іншому районі – трохи більше 4 тисяч гривень.

Манолія Піцуряка таке зауваження обурило.

«У нас породіллі отримують все необхідне і ні за що не платять. Таке порівняння є некоректне», - впевнений Піцуряк.

А депутат Василь Попович дорікнув, що рахувати витрати і шкодувати грошей на нове життя маленького українця взагалі некоректно. Мовляв, ще трохи такої політики уряду і народжувати вже не буде кому.

Градус в залі знизив голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, закликавши до конструктивного діалогу.

«У нас попереду вибори і буде дуже багато популізму і піару. Дуже хочу, щоб ми до вирішення питання підходили конструктивно, бо люди цього хочуть. Тому задаю питання, «Хто винен у нестачі коштів?». Якщо ми говоримо про нестачу коштів на заробітну плату – то це Кабмін. Якщо він не дає гроші, то звідки районна рада зможе взяти гроші? Держава не буде брати на себе зобов’язання утримувати лікарню де працює 180 людей і 15 пацієнтів. Це соціальна проблема, бо люди мають мати роботу. Але ми перетворюємо лікарню на касу. То може треба брати і на себе відповідальніст? Жодна держава такого навантаження не витримає. Треба брати і на себе відповідальність, але не перекладати вину на інших», - зауважив Олександр Сич.

У підсумку запропоноване звернення підтримали лише 41 депутат, тож рішення не прийняли.