Браму Палацу Потоцьких у Івано-Франківську відреставрують до Дня Незалежності


Візитівку Івано-Франківська - браму Палацу Потоцьких – обіцяють закінчити до 24 серпня. Деякі компоненти реставраторам двірцевої брами довелося повністю перебудовувати. Будівельники відремонтували частково і огорожу історичного комплексу, проклали кабелі на підсвічення. Наразі фахівці стверджують, роботи залишилось небагато. Невдовзі заплановане й офіційне відкриття оновленої брами.

Нагадаємо, ініціатором реставрації брами Палацу засновників Станіславова виступила міська рада. Депутати навіть зібрали гроші на ці потреби. Втім профінансувати реставрацію зголосився власник комплексу. Її  реконструкцію здійснюють львівські майстри - реставратори.

Палац Потоцьких - пам'ятка архітектури XVII століття. Теперішня брама Палацу споруджена дещо пізніше - наприкінці 18 - початку 19 століття. Її встановили, коли у Палаці Потоцьких розмістили австрійський військовий шпиталь. А раніше брама була елементом фортеці і мала оборонне значення.

Комплекс палацових споруд і сама брама числяться у Державному реєстрі архітектурних пам’яток у міському відділі охорони культурної спадщин. Щоб розпочати відповідні роботи, фахівцям необхідно було довший час її обстежити та  проаналізувати  фундаменти. Про це у розмові кореспонденту Бліц-Інфо розповів начальник відділу охорони культурної спадщини МВК,  Ігор Панчишин.

Хоча браму Палацу Потоцьких обіцяли закінчити ще минулого року, фахівці запевняють все робилось і робиться згідно декларації. Та вже невдовзі мешканці міста зможуть оцінити роботу реставраторів. Наразі, брама Палацу Потоцьких  майже відреставрована. Залишилось встановити металеві  деталі, поштукатурити та покрити консерваційним шаром.

 «Оскільки спочатку брама Потоцьких була в аварійному стані виникало багато дискусій, щодо того як правильно виконувати роботи, клопоту додавала й археологія. Робились формальні перепони для тої археології , вони не стосуються тих хто організовував чи проектував то все діло. При відкритті якихось речей виявляється, що треба переплановувати все решти плюс кошторис.Єдині будівельні  проектні роботи, які завжди можуть корегуватися походу – це  реставраційні роботи. Кожен етап вимагав доопрацювання та ще й грошей дуже багато немає на це, тому воно так не прискорено», - пояснює Ігор Панчишин.

Розчини та всі інші речі були використані такі як в ті часи, проте  майстрам-реставраторам довелось укласти  близько 40% нової австрійської цегли, яку вони вважають автентичною.

«Наразі фактично все зроблено. Залишилось  встановити окремі металеві деталі  ручної роботи, металеві решітки до паркану, які  демонтувались аби їх почистити та виправили ковальським способом.  Помальовано консерваційним шаром і назад вмонтовано все так, як воно було. Деталі, які окремо робляться будуть домонтовувати, адже це автентика і треба делікатно це все зробити», - запевняє начальник охорони культурної спадщини.

Крім того, фахівці виявили  багато старих  деталей,  яким призначення навіть не вияснили, але  їх повернуть на місце. Ті, що були в  аварійному стані відремонтували та повернули  до попереднього стану.

Нова брама Палацу Потоцьких на думку експертів має прослужити  близько 90 років. Проте як запевняє Ігор Панчишин, «якщо пильнувати за спорудою та постійно дивитися за тим, то воно вічне».