Брюссель просить Київ припинити ігри з цифрами і почати діалог


Брюссель звертається до Києва з настійним проханням припинити "кожен день грати з новими цифрами" і почати конструктивний діалог, якщо сторони хочуть досягти конкретних результатів на шляху до підписання Угоди про асоціацію.

Про це у вівторок у Брюсселі заявив високопоставлений європейський дипломат в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Таким чином він прокоментував нові цифри "євроінтеграційних потреб" українського уряду в розмірі €10 мільярдів, озвучені першим віце-прем'єром Сергієм Арбузовим.

"Припиняйте кожен день грати з новими цифрами, під якими немає ніяких підстав. Давайте сідати за стіл переговорів і обговорювати", - сказав він.

Нарікаючи, що українська і європейська сторони хоч і розмовляють однією мовою - або англійською, або російською або українською і вживають однакові слова, але, очевидно, мають на увазі різне їх значення.

"Ми неодноразово говорили: не може бути тристоронніх переговорів за двосторонньою угодою, але знову ви повторюєте: ЄС мусить. Ні. ЄС не мусить, тому що не може - це суперечить основним принципам двосторонніх переговорів", - каже дипломат.

"Ще раз: ми не обговорюємо двосторонні документи, за якими ведемо переговори з ким би то не... Саме це вам намагався пояснити президент Баррозу на саміті у Вільнюсі. Але відчуття таке, що або ви не чуєте, або чути не хочете, або робите вигляд, що не розумієте", - сказав розчаровано співрозмовник агентства.

Європейський дипломат також задався гіпотетичним питанням про гарантії з боку Росії після того, як Москва і Київ нормалізують відносини у торговельно-економічній сфері.

"А у вас є гарантії, що як тільки Росія почує слово "підписання", до вас не застосують точно такий же тиск?", - озвучив стурбованість співрозмовник агентства.

При цьому він підкреслив, що в цьому відношенні Євросоюз, який раніше заявляв про допомогу в імплементації Угоди про асоціацію "свого слова дотримає". Ми виконаємо те, що говорили", - підкреслив дипломат.

Крім того, він також нагадав про нещодавню заяву президента ЄК стосовно того, що ініційований під час телефонної розмови з українським президентом діалог не може бути використаний для "переговорів вже переговореної Угоди".

"Я повторю ще раз: Комісія готова обговорювати аспекти імплементації вже парафованої Угоди, але не знову відкривати якісь переговори", - говорить дипломат.

"Це при президенті Януковичі Угода була парафована - тобто, українська сторона сказала "так" кожній сторінці, кожному написаному слову", - зазначив він.

У цьому документі українська позиція відображена так, як про це ми разом - Київ і Брюссель - домовилися за ці довгі шість років. І тепер ви кажете, що вас "нахиляють"? Що не дотримані економічні інтереси?" - пояснив він бачення європейською стороною ситуації, що склалася.

При цьому європейський дипломат загалом висловився відносно запропонованої українською стороною "дорожньої карти".

"Вона може стати мостом між сьогодні і майбутнім підписанням", - підкреслив він.