Бунт у школі Станиславова


Найдавнішою професійною школою нашого міста була школа деревного промислу, заснована в 1884 р. Вона готувала майстрів з обробки деревини, мала столярський, різьбярський і токарський відділи.

Спочатку школа винаймала різні приміщення, а згодом розмістилася у будинку за сучасною адресою вул. Лепкого, 28, пише ЗК

До речі, у випускників цієї школи були непогані шанси відкрити власну майстерню чи підприємство. Починаючи з кінця ХІХ ст., в Станиславові діяв стипендіальний фонд, з якого одному з претендентів виплачували 400 корон на відкриття ремісничого чи промислового закладу. Однак у листопаді 1902 р. в школі сталася доволі неприємна історія. Преса повідомила, що учні закладу вчинили бунт.

«Фактом є те, що поліція мусила затримати одного учня за навмисне нищення шкільного майна, – повідомляв директор школи Адам Цегак. – Наступного дня молодь, підбурена покараним учнем, зчинила бунт і відмовилася заходити до школи на заняття, вимагаючи усунення двох поліцейських, які щодня чергували на шкільному подвір’ї для збереження порядку. Керівництво школи погодилося на вимогу бунтівників, і коли поліцейські пішли, учні зайшли до школи, і заняття відбувалися як звичайно».

Преса роздула цю новину до розмірів сенсації, повідомивши, що для упокорення бунтівників довелося викликати поліцію і пожежників. Але ці чутки згодом були категорично спростовані керівництвом школи.