Бурштинська ТЕС зупинила експорт електрики в Угорщину


Компанія ДТЕК зупинили 4 блоки Бурштинської ТЕС, які працювали на Угорщину. Про це повідомив глава парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

“Цієї ночі припинився експорт електроенергії в Угорщину. Компанія ДТЕК зупинили 4 блоки Бурштинської ТЕС, які працювали на Угорщину”, – пише Герус.

За словами Геруса, причина зупинки – низькі ціни на електроенергію в Угорщині. Ціна в Угорщині зараз 25-35 євро за МВТ-год, а в Україні 40-55 євро, пише Курс.

“Звичайно, на угорський ринок працювати менш вигідно, а піти в угорський уряд і щось для себе лобіювати – це там неможливо, можна і у тюрму сісти. Рішення по експорту – це виключно добровільне рішення приватної компанії.

Тому, якщо десь на складах лежить вугілля і десь зупиняються шахти, то правильна відповідь – бо приватна компанія прийняла бізнес-рішення не експортувати електроенергію. Хоча такі технічні можливості є”, – зазначає нардеп.

Подібна ситуація і на Добротвірській ТЕС, яка раніше працювала двома блоками на експорт у Польщу, а зараз лише одним. Ціна у Польщі теж дешевша, аніж в Україні, там зараз 30-35 євро.

Герус зазначає,  що українська енергетика втрачає позиції на експортних ринках. І головна причина цього – неконкурентоздатність.

Також він повідомив, що зупинка блоків на Бурштинській ТЕС призвела до росту цін на вироблену електроенергію.

“У Бурштинському енергоострові у цілях операційної безпеки має працюватине не менше 3 блоків на Бурштинській ТЕС. Оскільки ДТЕК зупинив експорт (деякі блоки ТЕС), то, щоб зберегти роботу необхідних трьох блоків, диспетчери Укренерго на сьогодні обмежили імпорт до нуля.

Бурштинська ТЕС – це близько 90% генеруючих потужностей острова. Ще 5-6 трейдерів займалися імпортом. І як тільки обмежили імпорт, це мало миттєвий вплив на ціну:

Ціна у понеділок 06 квітня: 1,47 грн.
Ціна у вівторок 07 квітня: 1.79 грн.

Зростання ціни склало 22% у вівторок по відношенню до понеділка. Тобто 22% – це приблизно така додаткова маржа за монополізацію ринку”, – пояснив Герус.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!