Бюджет Івано-Франківської ОТГ недоотримає близько 80 мільйонів через карантин


В квітні до загального фонду бюджету Івано-Франківської міської ОТГ сплачено 116,6 мільйонів гривень податків і зборів.

Попри те, що впродовж останніх місяців бізнес працював у складних умовах карантину через пандемію коронавірусу, за січень-квітень 2020 року до загального фонду бюджету івано-франківські платники сплатили на 40, 2 млн. грн. податків і зборів більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Так, з початку року від суб'єктів господарювання до бюджету надійшло 571, 0 млн. грн. податків та зборів.

В основному надходження сформовані за рахунок сплати податку на доходи фізичних осіб в сумі 385, 0 млн. грн., що на 40, 8 млн. грн. перевищує надходження аналогічного періоду минулого року. Наступним по обсягу надходжень став єдиний податок, якого малий та середній бізнес сплатив у сумі 95, 4 млн. грн. Сума надходжень від спрощенців зросла на 5,1 млн. грн. Від роздрібного продажу підакцизної продукції бюджет Івано-Франківської міської ОТГ отримав 27, 6 млн. грн., що на 3, 8 млн. грн. більше, ніж за січень-квітень минулого року.

Щодо надходжень плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінного від земельної ділянки, то відбувся їх очікуваний спад. Зокрема, власники земельних ділянок сплатили 24, 2 млн. грн. плати за землю, а це на 4, 8 млн. грн. менше, ніж торік. Від власників нерухомості надійшло 12, 3 млн. грн., що на 0, 2 млн. грн. менше минулорічних надходжень. Так, з метою підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, до Податкового кодексу України внесено зміни, відповідно до яких в березні цього року бізнес звільнено від сплати цих податків.

Крім того, прийнято ряд рішень Івано-Франківською міською радою, якими надано пільги зі сплати єдиного податку для I та ІІ груп на квітень, звільнено від оплати на період карантину орендарів за користування комунальним майном, розповсюджувачів зовнішньої реклами, суб'єктів господарювання, які користуються окремими елементами благоустрою комунальної власності.

Також на 5, 0 млн. грн. зменшились надходження від адміністративних послуг та склали 5,4 млн. грн. Причина спаду - значне скорочення кількості надання адміністративних послуг у період карантину.

Очікувані втрати бюджету Івано-Франківської міської ОТГ становлять 80, 0 мільйонів гривень у зв'язку із скороченням економічної діяльності, податкових канікул, встановлених державою та місцевою радою, запровадженням заходів із тимчасового закриття певних установ і закладів.

Однак, поки що зарано підбивати підсумки щодо втрат бюджету у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19.

Водночас, з бюджету Івано-Франківської міської ОТГ на боротьбу із поширенням коронавірусної хвороби виділено кошти в сумі 31, 2 млн. грн., а саме:

-       з резервного фонду 5,5 млн.грн (закупівля медикаментів - 3,3 млн.грн., дезінфікуючі засоби та медичні костюми - 0, 2 млн. грн., придбання масок - 0,8 млн. грн., антисептики для рук - 0, 3 млн. грн., смсоповіщення - 0,1 млн. грн., перевезення медиків - 0, 2 млн. грн., засоби індивідуального захисту - 0, 9 млн. грн.)

-       з міського бюджету 25, 7 млн. грн. (заробітна плата 7, 9 млн. грн., одноразова матеріальна допомога медикам через управління соціального захисту - 4, 4 млн. грн., ШВЛ апарати (10 штук) - 8, 1 млн. грн., постачання кисню - 1, 1 млн. грн., тест-системи - 0,4 млн. грн., закупівлі медикаментів - 3, 1 млн. грн., влаштування пандусу для МКЛ 1 - 0, 3 млн. грн., дезінфікуючі засоби - 0, 4 млн. грн.

Крім того, отримано від благодійників 3, 5 млн. грн. У грошовій формі - 1, 9 млн. грн., у натуральній формі - 1, 6 млн. грн., а саме:

пульсоксиметри (4 шт.) - 0,1 млн. грн., ШВЛ апарат - 0, 3 млн. грн., кисневий концентрат - 0, 2 млн. грн., візок Eguipe з комплектуючими (2 шт.) - 0, 2 млн. грн., засоби індивідуального захисту - 0, 8 млн. грн. 

Також змінами до Державного бюджету зменшено всі субвенції для місцевих бюджетів - це і для молодих вчителів, і ДФРР, і соцеконом розвиток ОТГ, і для створення екстреної медицини і видатки для утримання доріг.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!