Це бомба сповільненої дії: Облрада закликала прикарпатців не палити траву


Сьогодні, 1 березня в Івано-Франківській обласній раді триває друге пленарне засідання двадцять сьомої сесії. На розгляд депутатів винесено більше трьох десятків питань.

Серед іншого, прикарпатські обранці прийняли звернення про небезпеку та шкідливість спалювання сухої трави, стерні, пасовищ, лук, інших ділянок з природною рослинністю або її залишками, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Як йдеться у зверненні, чомусь наші ґазди помилково вважають, що спалювання відмерлої торішньої рослинності є корисним для відновлення природи. Втім, таке спалювання немає жодного позитивного ефекту, навпаки – це бомба сповільненої дії, яка найбільше шкодить тим, хто його палить, тобто людям та всім, хто вдихає цей дим. 

"При згоранні 1 тони сухої рослинності утворюється 9 кг мікрочастинок пилу, які осідають в дихальних органах, 3 кг чадного газу, який блокує постачання кисню до тканин, вивільняються радіонукліди, важкі метали, бензопірен, діоксини, інші канцерогени, що провокують ракові захворювання та генні мутації. Статистика різноманітних захворювань в Україні зростає щорічно, а люди навіть не усвідомлюють, що шкодять самі собі", - йдеться у тексті.

Окрім того, за словами депутатів, підпали сухої трави на присадибах або стерні на фермерських полях несуть непоправнушкоду для людей, екосистеми та майна. Після випалювання сухостоїв значно збіднюється видовий склад рослинного та тваринного світу.

"Звільнену територію захоплюють агресивні бур’яни, і лише через 5 років почне відновлюватись колишнє різнотрав’я. При палінні згорає також накопичена в ґрунті органіка, яка є важливим фактором підвищення родючості. При цьому викиди вуглекислих газів посилюють “парниковий ефект”, який є причиною зміни клімату на планеті. Така господарська діяльність насправді є кричущою безгосподарністю. Адже цивілізований світ давно використовує компостування трави, листя, інших органічних відходів як дружній для довкілля спосіб утилізації. Вже через рік після закладки всі ці відходи перетворюються в компост – органічне добриво, яким можна значно покращити родючість ґрунтів, підживлювати дерева та кущі, городину",- зачитав голова аграрної комісії облради Іван Приймак. 

Тож депутати закликали краян замислитись, якої непоправної шкоди, спалюючи сухостої, вони завдають власному здоров’ю та довкіллю. Адже існують такі раціональні методи утилізації, як переорювання полів та городів, компостування органічних відходів, вивезення побутового сміття на облаштовані сміттєзвалища.

Водночас у зверненні наголошується і на відповідальності за самовільне випалювання сухої рослинності чи її залишків (стаття 771 КУпАП). 

"Варто зазначити, що за підпал несе відповідальність не тільки палій, але й власник земельної ділянки. Тому звертаємось до головного управління Національної поліції в області, Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області, всіх органів, на кого покладені функції за дотриманням законодавства, відповідально реагувати на випадки підпалів та притягувати винних до відповідальності", - підсумовують у зверненні.

Окремо голова аргарної комісії закликав прикарпатців не бути байдужими і коли бачать, що хтось спалює рослинність, викликати поліцію та фільмувати порушника, щоб його притягнули до відповідальності.