“Це повний хаос і пряма шкода державі”, – начальник франківської ДФС про блокування митниці


У понеділок, 12 листопада, громадяни, які здійснюють пригон авто з-за кордону, заблокували роботу митниці на вулиці Польовій в Івано-Франківську.

Люди, які мають намір розмитнити авто, протестували щодо необгрунтованого збільшення митних платежів. На місці було близько 50 учасників, вони запалили шини і вимагали зустрічі з начальником митниці, пише Галка.

Причиною протесту активісти є нещодавні нововведення щодо оцінки вартості авто, пригнаних з-за кордону. Раніше ринкову вартість авто визначали брокери – кожен на свій розсуд. Тепер ввели автоматизовану оцінку авто згідно спеціальної програми, яка, на думку протестувальників, невиправдано завищує вартість авто.

У вівторок, 13 листопада, начальник франківської митниці Василь Ватаманюк зустрівся зі представниками ЗМІ і пояснив свою позицію щодо конфлікту. У коментарі “Галці” він розповів, спілкувався з протестувальниками дві години. Те, що відбувається на Польовій називає “хаосом”. А акція продовжується далі.

“Було порядком 45-50 чоловік. Це був просто натовп, який кимось, напевно, організований. Мені ніхто не зміг конкретно пояснити, у кого які проблеми є. Станом на сьогодні є лише три офіційні заяви, які написали громадяни, котрі безпосередньо не мають стосунку до жодного транспортного засобу: один там сват якогось друга, який, начебто, має той автомобіль, другий представляє сестру свою і так далі. Тобто були не ті конкретно люди, чиї машини перебувають у зоні митного контролю. Станом на зараз у зоні митного контролю перебувають близько півсотні автівок”, – каже Ватаманюк.

Він додав, люди не заплатили митні збори, а лише ПДГ (попередня декларація громадян), тобто заставу для того, щоб здійснити перетин митного кордону.

“Щоб забрати свої автівки людям потрібно заплатити податки, але одна дрібничка – вони не хочуть їх платити. Вони вважають, що ми їм завищуємо ціни. Ми чітко дотримуємося тих вимог, які чітко прописані законом – митним кодексом і іншими підзаконними актами”, – запевняє Ватаманюк.

Начальник франківської митниці каже, особисто виїхав на пост, де до ночі піднімав усі документи і зауважує, дії митниці є на 100% правомірні.

Він також пояснив, якщо люди відмовляться платити митні збори, вони просто повинні написати відповідну заяву. В такому випадку особа повинна вивезти транспортний засіб за межі митної території України або передати на користь держави.

“Якщо нас будуть блокувати й далі, ми змушені будемо зробити повідомлення у правоохоронні органи, адже цей протест блокує роботу і діяльність державного органу. Тобто ми не зможемо здійснювати оформлення інших товарів і вантажів, які заїжджають, а це пряма шкода державі, адже вона недоотримує кошти. У нас щодня перерахування в районі 10-11 мільйонів. У зв’язку з цими подіями падають надходження. Ми це все документуємо, фіксуємо і якщо це питання не знімається, тоді це все переходить у площину правоохоронної системи. Митниця не є правоохоронним органом і ми не можемо вживати якихось заходів”, – каже Ватаманюк.