Центральна міська лікарня Франківська отримає 400 тисяч євро гранту


З 01 жовтня 2019 року стартував проект «Спільні ініціативи та рішення у сфері охорони здоров'я у транскордонній Румунії-Україні», що фінансується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020.

Проект впроваджується міською лікарнею Сігету Мармацієй (Румунія) у партнерстві з комунальним неприбутковим підприємством «Центральна міська клінічна лікарня Івано-Франківської міської ради».

Метою цього проекту є поліпшення медичних послуг населенню Івано-Франківська, Сігету Мармацієй та їх прилеглих територій, загалом для  близько 396480 осіб.

Заплановані заходи будуть реалізовані протягом 12 місяців і націлені на:

1) збільшення кількості медичного обладнання для діагностики, хірургії, анестезії та інтенсивної терапії, швидкої діагностики та підтримки життя в надзвичайних ситуаціях, лікування хронічних захворювань та геріатрії;

2) створення механізму співпраці між двома лікарняними підрозділами для обміну знаннями, спільних навчальних програм, спільних підтримуючих послуг в галузі профілактичної медицини, діагностики хронічних захворювань та сприяння здоровому способу життя.

Загальна вартість проекту складає 962674,72 євро, з яких 866407,24 євро грант ЄС. Бюджет міської лікарні Сігету Мармацієй (Румунія) становить 562674,72,75 євро, з яких 56267,472 євро (10%) – власний внесок. Бюджет для Івано-Франківської центральної клінічної лікарні - 400000,00 євро, з яких 40000,00 євро (10%) є внеском виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

Першою групою заходів проекту є «Придбання медичного обладнання», що підвищить якість медичних послуг. Другою групою заходів є «Спеціалізовані тренінги», що складається з 5 спеціалізованих воркшопів, пов'язаних із специфікою медичних установ, які беруть участь у проекті. В Івано-Франківську пройдуть воркшопи на теми «Роль і значення лапароскопії в діагностиці та лікуванні гострих хірургічних захворювань черевної порожнини», «Переваги використання якісного обладнання в діагностиці та лікуванні очних захворювань» та «Цінність швидкого і якісного лабораторного обстеження в діагностиці в умовах невідкладної допомоги пацієнтам». У Сігеті Мармацієй проходитимуть воркшопи на теми «Механічна вентиляція - інвазивна та неінвазивна» та «Догляд за хронічними ранами та стомою». Обидва партнери направлять медичні команди для участі у всіх воркшопах проекту. Обмін знаннями і воркшопи дозволять підвищити професійний рівень медичного персоналу, а також умови діяльності за рахунок використання кращого  діагностичного обладнання.