Церкві святого Архистратига Михаїла у Калуші виділять 30 тис. гривень на ремонт покрівлі


На сайті Калуської міської ради з’явився проект рішення про доповнення програми «Розвиток культури міста Калуша на 2012 - 2015 роки».

Доповнити  розділ І програми «Розвиток культури міста Калуша на 2012 - 2015 роки» (рішення міської ради № 898 від 25.01.2012р.) підпрограмою  І.І. «Духовне життя», — йдеться у проекті рішення.

Метою підпрограми є: 
— поліпшення умов для задоволення духовно-релігійних потреб територіальної громади міста, утвердження в масовій свідомості громадян притаманних українському народові високих моральних цінностей;
— вирішення актуальних питань духовно - релігійної сфери;
— поліпшення співпраці між владними структурами, громадськістю та церквами;
— активізація громадських організацій релігійного спрямування шляхом надання фінансових та інформаційних ресурсів у вирішенні релігійно-духовних потреб, проведення фестивалів та конкурсів для відродження релігійних традицій, популяризація  притаманних  українському народові сімейних цінностей;
— створення інформаційної бази даних  культових споруд, релігійних організацій, які здійснюють легалізовану діяльність з подальшим її доповненням;
— створення умов для належного міжконфесійного функціонування.         

У фінансування підпрограми у пункті «Заходи спрямовані на збереження, реконструкцію, реставрацію культових споруд-пам’яток культурної  спадщини» на 2013 рік передбачено 30 тис. гривень.

Як повідомив у коментарі «Вікнам» секретар Калуської міської ради Олександр Челядин, ці кошти передбачені на допомогу Церкві святого Архистратига Михаїла. Допомога храмам міста — традиційно щорічна, — каже Олександр Челядин.

Кошти з міського бюджету уже отримували церкви Загір’я, Височанки, Підгірок та інші. Церква святого Архистратига Михаїла цьогоріч святкує своє сторіччя. Тому допомога — символічно приурочена цій даті.

Кошти, за попередньою інформацією, мають бути спрямовані на ремонт покрівлі. Хоча, від церкви просили 100 тис. гривень, дві депутатські комісії дали рекомендації про суму, приблизно втричі меншу.

Ще наприкінці 2007 року греко-католицька громада міста звернулася до міської ради з проханням виділити 1 млн. гривень на реконструкцію храму св. Архистратига Михайла. Натомість міський голова Ігор Насаликзапропонував збирати кошти всією громадою та обіцяв долучити до цієї справи своїх друзів-бізнесменів.

Як уже повідомляли «Вікна», під час ремонту господарського приміщення церкви Святого Архистратига Михаїла була знайдена інвентарна книга церковного майна , яка містить чимало цікавих відомостей із історії церкви.