Частина членів прикарпатських ОВК мешкають у східних та південних областях


Усі ОВК області провели перші засідання упродовж 1-3 червня і набули повноважень, дотримавшись закону.

Як повідомили в ОПОРІ у Івано-Франківській області, на перших засіданнях окружних виборчих комісій були присутні 96 членів ОВК, відсутніх 30.

«Спостерігачі з’ясували у керівництва ОВК, що, така кількість відсутніх пов’язана із тим, що деякі члени ОВК проживають за межами Івано-Франківської області», – зауважує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Івано-Франківській області Богдан Морикіт.

Зокрема,  член ОВК 85 (Калуш) від партії «Солідарність жінок України» мешкає  у Донецькій області, члени цієї ж комісії від партії «Зелена планета» , та партії «5,10» мешкають у Дніпропетровській області. Жителькою Віннницької області є представниця партії «Зелена планета» у ОВК 86  (Долина). У ОВК 87 (Надвірна),  88 (Коломия) та ОВК 89 (Снятин) члени комісії від Інтернет партії України є мешканцями Одещини.

У ОВК 87  ( Надвірна ) член комісії від політичної партії «5.10»  є мешканцем Донеччини.  У ОВК 84 (Тисмениця) представник партії «5.10» проживає у Луганській області.

У статтях 27 та 107 Закону України «Про вибори народних депутатів» передбачено, що окружні комісії утворюються у складі не менше 12 і не більше 18 осіб.  Без жеребкування своїх представників до ОВК «Івано-Франківщини подали політичні партії, депутатські  фракції  яких  зареєстровані в Апараті Верховної Ради України поточного скликання (по одному представнику). Враховуючи те, що вибори народних депутатів є позачерговими,  право подати членів ОВК мали також партії, кандидатів у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх парламентських виборах 2014 року (не більш, як по одній кандидатурі).