Частина франківців взимку можуть залишитись без тепла через борги СТЕКу


ТОВ «Станіславська теплоенергетична компанія» не зможе розпочати опалювальний сезон через заборгованість перед НАК «Нафтогаз України». Тепловики заборгували близько 60 млн грн.

Опалювальний сезон для споживачів ТОВ «Станіславська теплоенергетична компанія» може не розпочатися. Теплопостачальна компанія не уклала договір про реструктуризацію з НАК «Нафтогаз Україна». Без нього тепловики не зможуть отримувати газ. Зараз борг «Станіславської теплоенергетичної компанії» складає близько 60 млн грн та майже 700 тис. грн за розподіл ПАТ «Івано-Франківськгаз».

З 2016 року СТЕК, без підтверджених обсягів споживання, здійснила відбір 12 млн куб. газу. Такими діями тепловики нанесли «Івано-Франківськгазу» збитки в розмірі 145 млн. грн. Це розмір штрафних санкцій, які застосував «Укртрансгаз» до газорозподільного підприємства.

«Наша компанія щомісяця звітує перед оператором газотранспортної системи «Укртрансгаз» про обсяги розподіленого споживачам газу. Якщо теплопостачальна компанія не розрахується з боргами та не отримає номінацій, наше підприємство не зможе здійснюватиме їй розподіл газу», - каже комерційний директор ТОВ «Івано-Франківськгаз» Віктор Кедик.

Про необхідність погашення боргів газорозподільна компанія попереджала тепловиків неодноразово. Про проблеми теплопостачальної компанії «Івано-Франківськгаз» повідомляв міського голову та обласну державну адміністрацію. Однак питання і досі не вирішене.

Нагадаємо, що відбір природного газу з газорозподільної системи можливий лише за відсутності заборгованості перед газорозподільним підприємством та наявності номінацій на відповідний розрахунковий період. Такими є вимоги Кодексу газорозподільних систем та Закону України «Про ринок природного газу».